Denník N

L. Cch´-sin: Problém tří těles (Čitateľský denník 51/2019)

„VYŠĚTŘOVATEL: Rozumíte trisolaranské civilizaci?

JIE WEN-ŤIE: Ne. Obdrželi jsme jen kusé informace. Nikdo neví, co jsou Trisolarané doopravdy zač, kromě Mikea Evanse a nejužšího vedení Adventistů, které zadrželo jejich zprávy.

VYŠĚTŘOVATEL: Proč v ně tedy vkládáte takovou naději? Proč věříte, že můžou reformovat a zdokonalit lidskou společnost?

JIE WEN-ŤIE: Pokud dokážou překonat vzdálenost mezi svou a naší planetou, musejí disponovat velmi pokročilou vědou. A vědecky vyspělá společnost musí být vyspělá i mravně.

VYŠĚTŘOVATEL: Myslíte si, že tato vaše dedukce je vědecká?

JIE WEN-ŤIE: …“

Ak čo len trocha sledujete žánrové vody (alebo, v tomto prípade, nebo), hype okolo Troch telies ste určite neunikli. Sci-fi od neznámeho čínskeho autora oslavovali snáď všetci. A keďže som už dlho žiadnu scifárnu nečítal, bola to pre mňa jasná voľba na jeseň.

Hneď na úvod sa mi zaľúbila kniha ako artefakt — vydavateľstvo Host si dáva ozaj záležať na formálnej stránke a ten žltý (v ďalších dieloch modrý a červený) chrbát s veľkými písmenami je ozaj ňuňu.

A teraz k deju, poďme, poďme. Začiatok knihy je akoby z úplne iného žánru. Politické procesy, Čína, 60. roky. Autor tu svoju rodnú krajinu nešetrí a ja som viackrát rozmýšľal, či už nesedí niekde v base. Ale keďže napísal aj ďalšie diely, asi to bude v pohode. No ale poďme ďalej.

Postupne v tejto krutej dobe objavujeme záhadnú oblasť s veľkým radarom či satelitom — a sci-fi prvky naberajú na obrátkach. Dostaneme sa do súčasnosti, kde ľudia podliehajú tajomnej hre vo virtuálnej realite, Problému troch telies. Do toho sa po celom svete odohrávajú tajné porady najvyšších vojenských veliteľov a tí najlepší svetoví vedci páchajú hromadne samovraždy. Čo to znamená?

Tentokrát som to dal za tri dni, takže potvrdzujem, tempo knihy je vražedné — ale nie je to len spotrebné čtivo. Ako v každej správnej sci-fi, aj tu autor uvažuje nad ľudstvom, jeho budúcnosťou, zodpovednosťou a morálkou. Naozaj so sebou hmotný dostatok, progresivizmus a technologický pokrok prináša aj pokrok morálny? A nestáva sa nám ekológia novým božstvom? Veľmi aktuálne.

Bál som sa všetkých tých podivných mien, ale nakoniec som to nejako dal, takže nebojte, dá sa to. Ako som spomínal vyššie, príbeh pokračuje ešte v ďalších dvoch dieloch, a už teraz vám viem sľúbiť, že sa o nich na tomto mieste dočítate.

Pokiaľ ma neunesú mimozemšťania, abo čo.

L. Cch´-sin: Problém tří těles
Host, 2017
447 strán
*
85 %

 

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.