jazmín
Galéria (7) Zdroj: istock

Jazmín v byte? Je divoký, ale na skrotenie stačí pár trikov

Jazmín v sebe skrýva veľa pôvabu rôznych typov: krása kvetov, elegancia a úžasná opojná vôňa, ktorá nás dokáže zbaviť stresu a priviesť na pozitívne myšlienky. Najviac sa mu darí v lete vonku, to však neznamená, že si ho nemôžete vychutnať ako interiérové potešenie. Stačí poznať pár trikov:

Galéria

jazmín
jazmín
jazmín
jazmín
jazmín
jazmín

Vyberte si správnu odrodu

Väčšina interiérových jazmínov rastie okolo obruče alebo na mrežovej podpore, pretože ide o popínavé rastliny. Avšak len máloktoré odrody dokážu žiť spokojne a plnohodnotne čisto len v interiéri. Ak chcete pestovať jazmín v interiéri, vyskúšajte niektorú z týchto odrôd:

Jasminum polyanthum – je tiež známy ako biely alebo ružový jazmín, rýchlo rastie a výrazne vonia. Pri kúpe berte do úvahy, že je to rastlina, ktorá naozaj rada „lezie“ a v interiéri potrebuje častejšie zrezávať.

jazmín
Zdroj: istock

Jasminium sembac – poznáme ho aj pod názvom arabský jazmín. Má veľmi výraznú vôňu. Táto odroda sa používa na výrobu čaju, ale je tiež ideálna na pestovanie v interiéri. Nie je až tak popínavá ako biely jazmín.

jazmín
Zdroj: istock

Jasminum officinale – pravdepodobne ho poznáte pod názvom jazmín obyčajný alebo jazmín básnikov. Je skvelou voľbou do interiéru, pretože má množstvo krásnych kvetov.

jazmín
Zdroj: istock

Stephanotis floribunda – síce nemá v názve jazmín, ani sa nenachádza priamo v tejto rodine, ale má exotické biele kvety s úžasnou vôňou. Tejto rastline sa tiež hovorí madagaskarský jazmín. Kvitne počas celého leta a dorastá do dĺžky až 6 metrov. Má rád teplo a svetlo, preto sa hodí do skleníkov, svetlých bytov alebo na zasklený balkón. Priame slnečné žiarenie však neznáša.

jazmín
Zdroj: istock

Ako pestovať interiérový jazmín?

* V klasickom črepníku alebo v závesnom koši. Táto rastlina miluje svetlo (optimálne 6 hodín denne). Miestnosť, v ktorej sa nachádza, by mala byť dobre osvetlená prirodzeným svetlom, nie však priamym.

* Nenechajte jazmín počas zimy priveľa vyschnúť. Radiátory sú nepriateľom jazmínu. Postavte ho na miesto, kde je prirodzené prúdenie vzduchu.

* Jazmín potrebuje vlhkosť, ale veľa vlahy mu škodí. Potrebuje pravidelné zavlažovanie, ale pred každou ďalšou zálievkou nechajte zeminu preschnúť. V zimných mesiacoch ho nepolievajte tak často.

* Jazmínová rastlinka nepotrebuje časté hnojenie, ale počas vegetačného obdobia (na jar a v lete) jej môžete ponúknuť výživu pre kvitnúce izbové rastliny.

Náš tip: Priveľa hnojenia môže rastlinu zaťažiť. Síce bude kvitnúť dlhšie, ale bude vysilená. Ak rastlinku jazmínu necháte rásť prirodzene, odmení sa vám kvetmi pravidelne. Nezabúdajte podľa potreby presadiť a prerezať jazmín tak, aby si aj na konci vegetačného obdobia zachoval svoj tvar.

Sabína Zavarská
Foto: istock

  1. Hana says:

    Mám kvet Jazmín Stepharotis a začali mi žltnut lístky má aj slnko nie priame zalievkam len raz týždenne potrebujem poradiť

  2. Monika trojakova says:

    Mám kvet Jazmín Stepharotis a začali mi žltnut lístky má aj slnko nie priame zalievkam len raz týždenne potrebujem poradiť

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.