StoryEditor

Zabijaky na tanieri

01.11.2019, 23:00
Najviac jedu sa vraj skrýva v medových rečiach. Ale to nás, ostražitých a podozrievavých, až tak neprekvapí. Koľko jedov však ukrývajú bežné potraviny?

Alexander Dumas vo svojom Veľkom slovníku kuchyne zadefinoval večeru ako „hlavnú aktivitu dňa, ktorú môžu v hodnom móde precítiť iba inteligentní ľudia. Nestačí iba jesť. Pri večeri musí byť rôznorodý a pokojný rozhovor. Mala by sa lesknúť rubínovým vínom a delikátnou sladkosťou dezertov, ale skutočnú hĺbku jej dá až šálka kávy.“

​Chuť a zážitok z dobrého jedla majú pre bežných smrteľníkov výnimočnú hodnotu.

Jedlo nám totiž prináša do života radosť a pôžitok. No prečo si naše pokrmy meníme na jed? A dokonca dobrovoľne.

V HNtelevízii si pozrite nedávny rozhovor s odborníkom na výživu Borisom Bajerom: 

V mene krajšieho vzhľadu, farby, vône, nadýchanosti alebo našej túžby po rýchlom a bezprácnom uhasení hladu pridávame do jedál naoko zázračné, no v skutočnosti nebezpečné prísady. Éčka, pesticídy, hormóny, liečivá, fosfáty, dusitany, plesne... Ale poďme pekne po poriadku.

Jedy v čajoch

Zákazník očakáva, že bylinné čaje mu pomôžu zlepšiť imunitu, vyliečia kašeľ či boľavý žalúdok. No mnohé čaje sú zdravé iba naoko. Nedávno inšpektori českej Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie zadržali zásielku čínskeho čaju s názvom Imperial Grade Jasmine Pearls.

Čaj až štvornásobne prekročil maximálne povolené limity pri štyroch druhoch pesticídov, konkrétne išlo o fipronil, hexaflumor, pyridaben a tolfenpyrad. Pred časom sa český portál dTest zameral práve na kvalitu bylinných čajov a odborníci skonštatovali, že približne tretina testovaných výrobkov prepadla.

Nachádzali sa v nich pesticídy a jedovatá burina. Zlé hodnotenia si dokonca odniesli aj čaje, ktoré boli určené špeciálne deťom. Test skúmal prítomnosť pyrolizidínových a tropánových alkaloidov, plesní, mykotoxínov, pesticídov a ďalších kontaminantov.

Pyrolizidínové alkaloidy sú chemické zlúčeniny, ktorými sa rastliny bránia pred bylinožravc...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 04 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 23:13