Filmy Amnestie, Cesta do nemožna, Terminátor: Temný osud, ale aj Rodina Adamsovcov od dnes v kinách

31.10.2019|Ivet Kollárová|

A keďže čas letí ako bláznivý, máme tu posledný októbrový týždeň (a deň), ktorý nám do kín prináša šesť nových filmov, pekne rozdelených na tri česko-slovenskej a tri americkej produkcie. Hollywoodskou bombou bude nový Terminátor, pre deťúrence bude nové animované spracovanie rodiny Adamsovcov a z našich končín to bude napríklad film režiséra Jonáša Karáseka, Amnestie.

Film Amnestie sa okrem príbehu troch rodín zasiahnutých komunistickou perzekúciou, venuje aj vzbure väzňov v Leopoldove, ktorá si vyžiadala vojenský zákrok. Vzbure predchádzali široké amnestie Václava Havla, ktoré udelil v januári 1990, len pár dní po svojom zvolení za československého prezidenta. Snímka vznikla v dielni produkčnej spoločnosti Azyl Production v koprodukcii s RTVS, HomeMedia Production a českou produkčnou spoločnosťou Endorfilm. Predlohou k filmu bola kniha Radovana Dunaja Amnestia, ktorá rozpútala peklo. Režisérom snímky je Jonáš Karásek v spolupráci s kameramanom Tomášom Juríčkom a producentom, scenáristom Marošom Hečkom. Táto trojica je vo filmovom prostredí známa okrem mnohých sólových projektov aj vďaka úspešnému filmu Kandidát.  V hlavných úlohách Juraj Bača, Natália Germani, Aňa Geislerová, Marek Vašut, Marek Majeský, Gregor Hološka, Jana Oľhová, Roman Luknár, Norbert Lichý, Ján Jackuliak, Marek Fučík, Sáva Popovič, Erik Ole, či Martin Havelka.

Skvelý Edward Norton, ktorý režíroval, napísal, ale aj produkoval film Sirota Brooklyn (Motherless Brooklyn) si v ňom zahrá aj hlavnú postavu - osamelého súkromného detektíva s Tourettovým syndrómom. Ten sa pokúša objasniť vraždu svojho mentora a jediného priateľa Franka Minnu len za pomoci nejasných stôp a svojej jedinečnej pamäte. Postupne odkrýva prísne strážené tajomstvá, ktoré udržujú osud mesta New York v päťdesiatych rokoch v rovnováhe. Pri pátraní sa dostáva do kontaktu s násilníkmi, korupciou a najnebezpečnejším človekom v meste, len aby sa dopátral k pravde a zachránil ženu, na ktorej mu záleží. Vo filme si, okrem Nortona zahrali Bruce Willis, Alec Baldwin, Leslie Mann, Cherry Jones, Gugu Mbatha-Raw, Fisher Stevens, Willem Dafoe, Bobby Cannavale, Michael Kenneth Williams, Dallas Roberts, Robert Wisdom, Josh Pais, Doris McCarthy, či Stephen Adly Guirgis.

Od tvorcov Grega Tiernana a Conrada Vernona prichádza do kín animovaná snímka Rodina Addamsovcov (The Addams Family). Máte pocit, že vaša rodina je divná? Pripravte si prsty na lusknutie! Na plátna kín opäť prichádza ikonická rodina, ktorá každý rok vyhráva všetky súťaže na Halloween. Tentokrát sa členovia tejto vtipnej a výstrednej rodinky predstavia v animovanej podobe. Malí aj veľkí diváci sa môžu tešiť na skvelú zábavu, pretože Addamsovci sa budú snažiť silou-mocou dokázať, že dobrí susedia sú pre svoje okolie na nezaplatenie. V anglickom origináli postavičkám prepožičali hlasy herci ako Catherine O'Hara, Charlize Theron, Finn Wolfhard, Chloë Grace Moretz, Oscar Isaac, Allison Janney, Nick Kroll, Bette Midler, Martin Short, či Snoop Dogg. U nás sa film premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Tomáša Maštalíra, Henrietu Mičkovicovú, Richarda Stankeho, Martinku Kaprálikovú, Mareka Suchitru, či Petra Rúfusa.

Režisér Tim Miller natočil štvrtú časť zo série s názvom Terminátor: Temný osud (Terminator: Dark Fate). Po dni zúčtovania prichádza nový deň. Linda Hamilton ako Sarah Connorová a Arnold Schwarzenegger ako Terminátor T-800 se vracajú vo svojich ikonických úlohách. Pod filmom, ktorý priamo nadväzuje na prvé dve časti, sú podpísaní James Cameron a Tim Miller, ktorý režíroval skvelého Deadpoola.

Filmová legenda Terminátor má za sebou niekoľko nie príliš úspešných pokusov o nadviazanie na prvé dva diely, ktoré sa právom radia medzi najlepšie akčné filmy všetkých čias. Prečo by sa to malo tentoraz podariť? Pretože sa k tejto ságe vracajú dve kľúčové mená s ňou spojené. James Cameron nový film nielen produkoval, ale zároveň viedol celý tím, ktorý pracoval na scenári. Linda Hamilton sa opäť po rokoch stala Sarah Connorovou, ktorú súboje na život a na smrť s dvomi Terminátormi premenili na ultra drsnú hrdinku. Je naučená nikomu neveriť a spoliehať sa len sama na seba. Práve návrat postavy Sarah Connorovej bol  jedným z hlavných dôvodov, prečo na ponuku režírovať tento film Tim Miller pristúpil. „Podľa mňa táto sága nikdy nebola príbehom o Johnovi Connorovi, ale o jeho matke. A Linda bola v tejto úlohe neprekonateľná. Najlepší zo  všetkých možných scenárov mohol byť len ten, v ktorom sa Sarah a jej predstaviteľka vráti. A presne to sa aj stalo ,“ hovorí  Tim Miller o príbehu, ktorý je priamym pokračovaním filmu Terminátor 2: Deň zúčtovania.

Linda Hamilton sa pritom už k tejto úlohe vracať nechcela. „Dala som si podmienku, že sa vrátim iba vtedy ak budem mať čo hrať a zároveň to prinesie niečo nové.“ A presne taká je   cynická osamelá bojovníčka, ktorá sa k svetu chová rovnako drsno, ako sa svet chová k nej.  Aj napriek tomu, sa ho znova pokúsi spasiť, keď sa ujme ochrániť dievčinu Dani, ktorú z budúcnosti prišiel zlikvidovať vylepšený model Terminátora. V epickej bitke proti zdanlivo neporaziteľnému nepriateľovi budú Sarah pomáhať Grace, hybrid človeka  a androida, a starý dobrý Terminátor T-800. Aj tak však bude prevaha na strane ich nepriateľa…… Po boku Lindy Hamilton a Arnolda Schwarzeneggera si vo filme zahrali aj Mackenzie Davis, Edward Furlong, Tom Hopper, Cassandra Starr, Diego Boneta, Pete Ploszek, či Björn Freiberg.

Klubovú scénu tento týždeň zastúpi slovenský dokument v réžii Erika Prausa, Volanie. Opustili svetský život, manželku, deti, prácu a vstúpili do kláštora. Cez portréty troch mníchov zachytáva celovečerný dokumentárny film Erika Prausa neopakovateľnú duchovnú atmosféru a mystiku pravoslávneho kláštora Počájivská lávra, ktorý leží na kopci nad mestečkom Počájiv v Ternopiľskej oblasti na západe Ukrajiny. Otcovia Gabriel, Vicilentius a Nazarij sa tu zbavili traumatizujúcej minulosti, dosiahli pokoj a vyrovnanosť a našli zmysel života. Ich príbehy sú metaforami zduchovnenia a očistenia od ľudských vášní na pozadí divokej ukrajinskej reality. Pod tlakom materiálnej biedy a duchovného zúfalstva navštevujú toto pútnické miesto masy veriacich, aby načerpali nové sily a odpustenie. Film s úctou pozoruje každodenný život mníchov, ale všíma si aj okázalú nádheru kláštorného prostredia. Cesta viery nie je len výsadou vyvolených. Je otvorená pre každého, kto pocíti „volanie“.

Zaujímavý počin prináša do kín aj režisér Noro Držiak, v slovensko-českej koprodukcii uvidíme jeho trikový film, Cesta do nemožna. Film zobrazuje životné osudy a príbeh jednej z najväčších slovenských osobností európskeho významu – M. R. Štefánika. Film s istou nadsázkou môžeme označiť ako dokument realizovaný Georgom Mélièsom. Ide o nevšedný spôsob originálnej naračnej schémy, ktorú podtrhujeme výraznou výtvarnou štylizáciou a animáciou. Film zachytáva obdobie Štefánikovho života od roku 1904, od príchodu do Paríža až po osudný 4. máj 1919.

Milan Rastislav Štefánik bol prvý Slovák, ktorý podnikol cestu okolo sveta, viac ráz zdolal Mont Blanc, prežil zostrelenie lietadla počas prvej svetovej vojny, bol intelektuál, vedec, národný hrdina aj milovník žien a bonviván. Pred 100 rokmi všetci považovali jeho sny za utópiu, ale on sa nebál vykročiť do neznáma a nasledovať svoj sen o oslobodení vlastného národa napriek všetkým prekážkam. Jeho životné osudy sa zdajú byť až neuveriteľné, veď to všetko dokázal jediný človek s podlomeným zdravím, pochádzajúci z najchudobnejších pomerov. 

Film Cesta do nemožna netradičným spôsobom rozvíja skutočné udalosti a pretvára ich do imaginatívnej a zábavnej roviny filmu. V prvom slovenskom celovečernom trikovom filme režiséra Nora Držiaka odhalíme neznáme dobrodružstvá plné drám, emócií a humoru ako ich zažil a mohol zažiť sám M. R. Štefánik. V hlavných úlohách Tomáš Mischura, Jana Stryková, Petr Vaněk, Kristína Svarinská, Arnošt Goldfram, Judit Bárdos, Ján Greššo, Jan Vondráček, Marek Ťapák, či Jana Oľhová. 

  Foto © Depositphotos/ASFK/CinemArt/ContinentalFilm/MediaFilm

Súvisiace články