Polievka z hlivy (falošná držková polievka)

Na svete existujú len dva druhy ľudí. Tí, ktorí klasickú držkovú polievku milujú a tí, ktorí ju z duše nenávidia. Prakticky nič medzi tým neexistuje. A k jednej z týchto skupín určite patríte aj vy, však?

Ale dnes bude reč o falošnej držkovej polievke a tá ľudí nerozdeľuje. Pokojne si ju môžu s čistým svedomím doma navariť všetci, dokonca aj tí, ktorí pravej klasike nevedia prísť na chuť. Polievka z chutnej hlivy na tento spôsob svojou konzistenciou naozaj pripomína originál. Namiesto držiek tu však hlavnú úlohu hrá hliva ustricová a tak chutí, samozrejme, inak.

Výborne sa hodí k sychravému jesennému počasiu. Ale nie len k nemu, pretože túto hubu dnes už zoženiete na pultoch obchodov počas celého roka. Polievka z hlivy ustricovej ako falošná držková polievka.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.

kosik

Na prípravu polievky z hlivy budete potrebovať (pre 4 osoby):
250 g hlivy ustricovej
3 zemiaky
1 cibuľa
strúčik cesnaku
lyžička rasce
2 lyžice hladkej múky
masť, olej alebo maslo
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
1l zeleninového alebo hubového vývar
petržlenová vňať
lyžica mletej sladkej/pálivej červenej papriky

A takto na to:

Na tuku do sklovita orestujte na drobno nakrájanú cibuľu. Sami sa rozhodnite podľa vlastnej chuti, ktorý druh tuku zvolíte. My pri príprave tejto polievky uprednostňujeme bravčovú masť. Pridajte strúčik cesnaku a nakrájanú hlivu. Restujte asi 5 minút.

Pridajte mletú červenú papriku. Zvoliť môžete rovnako sladkú, ako aj pálivú. Rozhodnutie je na vás. Pridajte na kocky nakrájane zemiaky, osoľte a a okoreňte, pridajte rascu a znovu asi 5 minút restujte. V prípade, že chcete mať polievku hustejšiu pridajte múku, dobre zamiešajte a všetko zalejte vývarom. Ideálny je samozrejme hubový, ak ho však nemáte po ruke dobre poslúži aj ten zeleninový.

Na zahustenie polievky v prechádzajúcom kroku môžete namiesto múky použiť aj nastrúhaný zemiak. Varte asi 30 minút dokým nebudú zemiaky úplne mäkké. Na záver do polievky pridajte na jemno nasekanú petržlenovú vňať. Výborne sa však do polievky hodí aj sušený majorán. Podávajte s chlebom alebo pečivom.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre