Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Hnojivá z kuchyne

rss

Ako poctiví záhradníci sa snažíme prísť na čo najviac prirodzených spôsobov hnojenia bez toho, aby sme museli v našich  záhradách používať chémiu. Viete o tom, že existuje niekoľko hnojív, ktoré máte na dosah ruky priamo vo svojej kuchyni? 

Mlieko

Asi v každej domácnosti sa v chladničke nachádza mlieko. Viete o tom, že je dobré nielen pre vaše zdravie, ale aj pre rastliny? Mlieko ako hnojivo je známe už od našich predkov. Tento nápoj je vynikajúcim zdrojom vápnika, bielkovín, vitamínu B a cukrov, ktoré prospievajú rastlinám a zlepšujú ich celkové zdravie. Mlieko môžete na hnojenie použiť čerstvé alebo staršie. Dôležité je zriediť ho s vodou aspoň v pomere 50:50. Následne ho nastriekajte na listy alebo ku koreňom rastliny. Použiť sa dá aj práškové mlieko, ktoré stačí posypať na pôdu a zaliať vodou.

Neochutená želatína

Želatína je forma kolagénu vyrobeného zo živočíšnych kostí a kožiek obsahujúca veľké množstvo dusíka podporujúceho zdravý vývoj a rast rastlín. Pred použitím želatíny je potrebné zriediť ju s veľkým množstvom vody (1 vrecko želatíny do cca 1 liter vody). Týmto nálevom polievajte rastliny raz mesačne.

Vaječné škrupiny

Vo vaječných škrupinách sa nachádza vápnik, dusík, kyselina fosforečná a iné stopové prvky, z ktorých rastliny dokážu profitovať. Ako z nich vytvoriť hnojivo? Rozdrvte alebo rozmixujte vaječné škrupiny na drobné kúsočky a posypte nimi pôdu. Tieto drobné kúsky môžete pridať aj do hromady kompostu. Ďalšou možnosťou je máčať ich vo vode približne mesiac, kým sa nerozpustia a nevytvorí sa z nich roztok. Takto ich môžete použiť aj ako sprej na listy. Hnojivo vo forme vaječných škrupín pomáha zvýšiť delenie buniek, čím podporuje silnejší a zdravší rast rastlín.

Voda použitá na varenie jedál

Voda, v ktorej ste uvarili zemiaky, zeleninu, vajcia, či cestoviny a nechali ju ochladiť, je tiež výborným hnojivom pre vaše rastliny. Varením jedla sa do nej totiž uvoľnili živiny ako sú fosfor, dusík, železo, vápnik a podobne. Obzvlášť vhodná je táto voda pre izbové rastliny.

Káva

Neviete si predstaviť ráno bez kávy? Aj rastliny môžu tento váš zvyk oceniť. Najmä ak pijete zalievanú kávu a môžete žúr z nej použiť ako hnojivo. To do pôdy pridáva organické látky, zlepšuje odvodnenie a prevzdušnenie pôdy. Taktiež obsahuje malé množstvo dusíka. Zrnková káva je tiež veľmi dobrou pre rastliny, ktoré majú rady kyslé pôdy. V tomto prípade je však potrebné použiť nezaliatu kávovú zmes. Len čerstvá káva je totiž kyslá, použitá je takmer neutrálna. Najlepším spôsobom použitia kávovej usadeniny je jej kompostovanie, avšak je možné ju aj rozptýliť po pôde okolo rastlín. 

Banánové šupky

To, že banány sú zdrojom draslíka a fosforu, už dozaista viete. Nezabúdate ich vo svojej záhrade využívať? Môžete ich buď uložiť priamo na pôdu, nechať rozložiť v komposte alebo ich nasekať a dať do nádoby s vodou lúhovať minimálne na týždeň. následne týmto roztokom môžete polievať alebo postrekovať vaše rastliny a zvyšné šupky vhodiť do kompostu.

Tip na záver- voda z akvária ako hnojivo

Pokiaľ máte akvárium so sladkovodnými rybičkami aj vodu z neho môžete využiť ako hnojivo vo vašej záhradke. Je bohatá na prospešné baktérie, draslík, fosfor, dusík a stopové živiny podporujúce svieži a zdravý rast.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz