Dobré noviny
Nová štúdia prekvapí: Muži najviac plešatejú z práce
Kristián Plaštiak
Kristián Plaštiak

Nová štúdia prekvapí: Muži najviac plešatejú z práce

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. — Foto: Pexels

Štúdia sledovala tisícky mužov. Okrem stresu so stratou vlasov súvisel aj rodinný stav, fajčenie či výška príjmu.

BRATISLAVA 25. októbra - Máme pre vás novinu, ktorá zrejme nepoteší mužskú časť našich čitateľov. Portál LADbible informuje o štúdii, ktorá odhalila, že ľudia (teda muži), ktorí pracujú viac ako 52 hodín týždenne, sú častejšie náchylní k strate vlasov, laicky povedané plešateniu. Výskum sledoval 13-tisíc mužov, čo nie je zanedbateľná čiastka, a teda môže ísť o cenný výsledok štúdie.

Chráňte svoje vlasy

Za zistením, ktoré sa nebude páčiť hlavne kariérne založeným mužom, stojí Sungkyunkwanova Univerzitná škola medicíny v Južnej Kórei. Tá skúmala viac ako 13-tisíc mužov vo veku od 20 do 59 rokov v rozmedzí rokov 2013 a 2017. Rozdelila ich do skupín na základe hodín, ktoré odpracujú, následne zbierali nahromadené dáta.

Okrem času stráveného v práci prispievali k strate vlasov aj príjem, fajčenie a rodinný stav. „Výsledky tejto štúdie demonštrujú, že dlhé pracovné hodiny sú značne späté s alopéciou mužov,“ vysvetlil vedúci štúdie Kyung-Hun Son. „Zníženie pracovných hodín, ako prevencia proti alopécii, by malo zasiahnuť mužov v dvadsiatych a tridsiatych rokoch života, kedy sa začína objavovať strata vlasov.“

Stres napomáha strate vlasov. Chráňte sa.
Stres napomáha strate vlasov. Chráňte sa. Foto: Unsplash

Vyhnite sa stresu

Son dodáva, že ďalším zo spúšťačov alopécie je stres. Ten plynie z príliš veľkého počtu hodín v práci, kde sú na mužov kladené isté nároky. „Počas experimentov na myšiach stres úzko súvisel so stratou chlpov a ich poškodeniu. Ďalší výskum dokonca tvrdí, že stres zapaľuje vlasové bunky, ktoré potom odumierajú,“ hovorí juhokórejsky odborník.

Na Slovensku jestvuje aj Klub nespravodlivo plešatých.
Na Slovensku jestvuje aj Klub nespravodlivo plešatých. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Výskum, ktorý z pochopiteľných dôvodov nezahŕňal ženy, uverejnili v Análoch pracovného lekárstva a životného prostredia.

Už ste čítali?