Slavná fotka s Jurijem Gagarinem nezachycuje realitu, jeho vůz byl nalezen

Asi nejznámější kosmonaut se po návratu z vesmíru skutečně dočkal kupé Matra-Bonnet Jet VS, nikoli však v podobě, v jaké jej zná celý svět. Fotky nebyly barevné, ale kolorované.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Fascinace a historie

Slavná fotka s Jurijem Gagarinem nezachycuje realitu, jeho vůz byl nalezen

25.10.2019 | Petr Prokopec

Slavná fotka s Jurijem Gagarinem nezachycuje realitu, jeho vůz byl nalezen

/

Foto: Archiv Autoforum.cz

Asi nejznámější kosmonaut se po návratu z vesmíru skutečně dočkal kupé Matra-Bonnet Jet VS, nikoli však v podobě, v jaké jej zná celý svět. Fotky nebyly barevné, ale kolorované.

Letos v dubnu uplynulo 58 let od výletu prvního člověka do Vesmíru. I člověk slabý v dějepisu nejspíše tuší, že šlo o Jurije Gagarina, který se díky pouhých 108 minut trvajícímu letu stal mezinárodní celebritou první kategorie. Je ovšem pravdou, že tento statut si Gagarin zasloužil, neboť jeho šance na návrat na Zem byly mizivé. Rusové před ním poslali na orbit hned čtyři figuríny, ovšem ani jedna misi „nepřežila“. Sám Gagarin proto spíše počítal s tím, že zemře ve službách vlasti, než že by byl svědkem hladkého přistání rakety Vostok.

Stal se ovšem zázrak a astronauta čekalo světové turné. Během něj se ve Francii dočkal neobvyklého daru, a sice sportovního kupé Matra-Bonnet Jet VS. To byl na tehdejší Sovětský svaz velmi neobvyklý vůz, ve kterém se nejspíše Gagarin jako kovaný komunista necítil příliš dobře. Přesto jej vlastnil až do své smrti, přičemž poté byl vůz vystaven ve Vesmírném městečku, než jej odkoupil soukromý sběratel. Poté se ovšem ztratil neznámo kam, a také proto se s tímto vozem pojí velký omyl, který byl teprve nyní řádně objasněn.

S vozem byl Gagarin mnohokrát zvěčněn, dokonce i na Rudém náměstí, ovšem dobovou technikou. Veškeré fotografie jsou tedy černobílé a až během následujících let došlo u několika z nich k dodatečnému nabarvení. Kupé se na nejslavnější fotce dočkalo nebesky modrého laku (možná omylem, možná záměrně) a všichni si tedy mysleli, že to je skutečná barva auta a z tohoto snímku byla převzata i na další fotky. Realita je ale jiná.

Fotograf z lotyšské Rigy Mike Motorov tvrdí, že vůz byl vyroben v platinově šedé barvě, která jej navíc zdobí dodnes. Vůz totiž dokázal po složitém hledání najít v garáži jeho současného majitele, kterým je lotyšský sběratel. Motorov se navíc rozhodl zkontaktovat lidi, kteří pro Matru pracovali, stejně jako mnohé kluby. A dostal odpověď, dle které vůz se šasí č. 10146, tedy ten Gagarinův, dostal kromě černého interiéru do vínku také odstín Gris Platiné Irisé. Tedy skutečně duhově platinově šedou barvu.

Motorov tak rovnou i vyrukoval s jím přebarvenou fotografií, která uvádí věci na pravou míru. Zároveň ale přiznává, že je již unaven boji s větrnými mlýny, neboť jakkoliv informaci poprvé poslal do světa již před třemi lety, na internetu stále kolují snímky modrého vozu. Tak mu chceme pomoci zkusit toto povědomí změnit, jakkoli chápeme, že zrovna nebeská modř se k Gagarinově vozu tak nějak hodí...


Slavná fotka s Jurijem Gagarinem nezachycuje realitu, jeho vůz byl nalezen - 1 - Jurij Gagarin Matra-Bonnet Jet VS 01Slavná fotka s Jurijem Gagarinem nezachycuje realitu, jeho vůz byl nalezen - 2 - Jurij Gagarin Matra-Bonnet Jet VS 02
Slavná fotka s Jurijem Gagarinem nezachycuje realitu, jeho vůz byl nalezen - 3 - Jurij Gagarin Matra-Bonnet Jet VS 03Slavná fotka s Jurijem Gagarinem nezachycuje realitu, jeho vůz byl nalezen - 4 - Jurij Gagarin Matra-Bonnet Jet VS 04
Některé s černobílých fotek Gagarina s Matrou se posléze dočkaly přebarvení...

Slavná fotka s Jurijem Gagarinem nezachycuje realitu, jeho vůz byl nalezen - 5 - Jurij Gagarin Matra-Bonnet Jet VS 05
...přitom však vznikla zásadní chyba. Kupé totiž nikdy nebylo nebesky modré...

Slavná fotka s Jurijem Gagarinem nezachycuje realitu, jeho vůz byl nalezen - 6 - Jurij Gagarin Matra-Bonnet Jet VS 06Slavná fotka s Jurijem Gagarinem nezachycuje realitu, jeho vůz byl nalezen - 7 - Jurij Gagarin Matra-Bonnet Jet VS 07
...nýbrž platinově šedé, ve stejné barvě bylo nalezeno u jednoho lotyšského sběratele

Zdroj: Raw21.com

Petr Prokopec

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.