Ako si vybrať detský písací stôl

Foto: iStock / sakkmesterke

Redakcia Téma
10. októbra 2019 1

O umiestnení stola, jeho veľkosti a tvare rozhodujú ergonomické zásady a priestorové možnosti izby. O materiáloch, farbe a funkciách písacieho stola môže s rodičmi spolurozhodovať dieťa.

Prázdniny sa dávno skončili a písanie úloh sa stalo dennou rutinou. Prváčikovia sa možno budú učiť najskôr za kuchynským stolom, kým rodičia budú vybaľovať nákup či chystať večeru. Postupne by sa však mali presunúť k vlastnému písaciemu stolíku v detskej izbe.

Detský písací stôl aj stoličku by si mal školák v ideálnom prípade pred kúpou vyskúšať, aby sa mu pri písaní úloh sedelo pohodlne. Pri výbere treba dbať najmä na to, aby stôl zodpovedal výške dieťaťa. Aby sa pri úlohách nehrbilo, ani sa nemuselo naťahovať. Nohy by dieťa malo mať položené celou plochou chodidla na zemi, kolená v pravom uhle, rovnako aj lakte.

Umiestnenie písacieho stola

Z hľadiska umiestnenia platí, že by mal byť v ideálnom prípade blízko okna, aby naň dopadalo čo najviac denného svetla. Alternatívou ku klasickému písaciemu stolíku môže byť drevená doska pri okne, ku ktorej sa dokúpi kancelársky kontajner so zásuvkami na školské potreby.

Ak v detskej izbe nie je pri okne vhodný priestor na umiestnenie písacieho stola, o to dôležitejšia bude kvalitná stolová lampa, ktorá pomôže s osvetlením. V malej detskej izbe môže byť písací stôl, resp. celý „učebný“ kútik schovaný napríklad pod vyvýšenou posteľou.

Pre ľahšie udržanie všetkých potrebných školských pomôcok na stole je dobré, ak je aspoň jedna jeho strana umiestnená pri stene.

detský písací stôl

(zdroj: iStock / ASIFE)

Funkčnosť detského písacieho stola

Detský písací stôl môže mať niekoľko funkcií. Okrem písania sa pri ňom dieťa môže učiť, čítať, či kresliť si. Staršie deti budú na plnenie školských úloh potrebovať pracovať na počítači.

Naklápanie stola

Niektoré detské písacie stoly umožňujú naklopenie pracovnej dosky. Pri písaní či kreslení je vhodný menší sklon (ideálne 10 až 15 stupňov), pri čítaní alebo učení väčší (25 až 30 stupňov). Vďaka polohovateľsnj doske si dieťa pri učení osvojí správne držanie tela a vyhne sa zlým návykom pri sedení.

V ponuke sa dajú nájsť stoly s možnosťou naklopenia len časti pracovnej dosky. Vtedy je dôležité vybrať si správnu verziu podľa toho, či máte doma praváka alebo ľaváka.

Príprava na počítač

Ak rátate s tým, že písací stôl by mal dieťaťu vydržať roky, je dobré, ak má od začiatku prípravu na počítač. V súčasnosti sa už klasické veľké počítače s monitorom, klávesnicou a počítačovou skrinkou prakticky nepoužívajú. Určite však nebude na škodu, ak má stôl priechodku na káble. Prípadne zásuvku pod pracovnou plochou. Laptop tam môže byť odložený aj vtedy, keď s ním dieťa nepracuje a nezaberá zbytočne miesto na stole.

Materiály, farby, bezpečnosť

Odolnosť

Detský stolík môže byť z masívneho dreva – treba však rátať s prípadnými škvrnami od pera, fixiek či rozliateho čaju, ktoré sa nebudú dať tak ľahko odstrániť. Dlhšie pekné zostanú skôr stolíky z drevotriesky s povrchom z odolného laminátu – podobného, ako sa používa na kuchynské pracovné dosky. Taký povrch sa dá ľahko utrieť od prípadných nečistôt. Ďalšou možnosťou sú písacie stoly z plastu, prípadne kovové stoly alebo kombinácia dreva a kovu.

Farebnosť

Stolík môže byť farebne neutrálny, najlepšie zladený so zariadením detskej izby. V ponuke sa dajú nájsť aj rôzne pestrofarebné varianty, modré a ružové verzie pre chlapca či dievča, prípadne stolíky s detskými motívmi. Treba myslieť na to, že obľúbený hrdina prváka či prváčky už ďalší rok nemusí byť aktuálny.

Bezpečnosť

Z hľadiska bezpečnosti platí, že detský písací stôl by nemal mať ostré rohy a hrany, ani odkryté pohyblivé mechanizmy, do ktorých by sa mohli zacviknúť prsty. Mal by byť pevnej konštrukcie a dostatočne stabilný.

Variabilita

Rastúci stôl

Rastúce písacie stoly s nastaviteľnou výškou pracovnej plochy sa prispôsobia zmenám výšky dieťaťa. Sú drahšie ako klasické pevné písacie stoly, no netreba ich meniť po dvoch či troch rokoch.

Ľavá a pravá verzia

Ak má stôl časť pracovnej plochy naklápaciu alebo zabudovaný kontajner so zásuvkami, možno hovoriť o ľavej či pravej verzii. Pre ktorú sa rozhodnete, záleží od preferencií dieťaťa – pravákovi sa budú ľahšie vyberať pomôcky zo zásuviek uložených vpravo, ľavákovi naopak.

Dôležité však môže byť, najmä v menšej izbe, aj umiestnenie stola v priestore – zásuvky musia byť umiestnené tak, aby sa dali bez problémov celé otvoriť.

Tvar a veľkosť

Rovný alebo rohový?

Detský písací stolík môže byť klasický rovný, ale aj rohový, ktorý využije voľný kút izby.

Najrozšírenejší je stôl s doskou v tvare obdĺžnika, ktorá by mala mať hĺbku aspoň 60 cm.  Pracovná plocha v tvare štvorca nie je najvhodnejšia, pretože po bokoch už neostane miesto na doplnkové učebné pomôcky.

Veľkosť pracovnej plochy

Dôležité je, aby malo dieťa na písacom stole dostatok priestoru na knihy, zošity, perá a farbičky. Stôl musí byť jednoducho taký veľký, aby si dieťa pri úlohách mohlo rozložiť všetko potrebné a veci nezhadzovalo na zem.

Zmestiť sa naň musí aj stolová lampa, ktorá by mala svietiť z opačnej strany, než ktorou rukou dieťa píše. Pravák by tak mal mať lampičku na ľavej strane.

Ak je detí viac, platí, že každé by malo mať vlastný písací stôl a úložný priestor k nemu. Nie je vhodné, aby sa viacero detí delilo o jeden stôl.

Úložné priestory

Určite nebude na škodu mať v blízkosti stola dostatok úložného priestoru na učebnice, zošity, perá, farbičky či papiere. Ak zásuvky nie sú súčasťou písacieho stola, dá sa prikúpiť samostatný kancelársky kontajner so zásuvkami. Ďalšou možnosťou sú police nad písacím stolom, prípadne menšia skrinka v blízkosti, do ktorej sa dajú uložiť všetky potrebné učebnice aj zošity.

Sedenie pri detskom stole

Správna výška stoličky

K stolu treba výškovo zladiť aj stoličku. K pevnéímu stup je nevyhnutná výškovo nastaviteľná stolička. Pri rastúcom stole pripadá do úvahy aj pevná stolička, na no najlepšie je mať nastaviteľné oboje.

Ak ani najnižšia poloha stoličky nestačí a dieťa zo stoličky nedosiahne nohami na zem, pomôže opierka na nohy. Býva súčasťou niektorých stoličiek. Prípadne nohy dieťaťa podložte menším šamlíkom. Aby sa mohlo oprieť chodidlami o rovnú plochu.

Kvalitnejšie stoličky majú okrem výšky nastaviteľný aj sklon operadla, sedáku, prípadne opierok na ruky.

Pozor na kolieska

Stolička na kolieskach je praktická, najmä na tvrdej podlahe však môže byť jej pohyblivosť problémom – dieťa sa bude neustále odtláčať od stola. V takom prípade si zadovážte vhodnú podložku či koberček, prípadne vymeňte kolieska za fixné nožičky.

Zásady správneho sedenia

  • kolená by mali byť v pravom uhle, rovnako ako aj stehná a trup
  • v pravom uhle by mali byť aj lakte položené na opierke, prípadne na pracovnej ploche stola
  • chodidlá by mali byť položené ideálne na podlahe alebo na stupienku/šamlíku, aby odľahčili chrbticu

Ako sa vám páčil článok?
4.7/5 - (3 votes)
Autor článku
Redakcia

Tento článok pre vás pripravili redaktori magazínu DoDomácnosti.sk. Hľadáme to, čo vás zaujíma. Testujeme, porovnávame, recenzujeme všetko, čo patrí do domu, bytu, záhrady, či dielne. Kontakty na nás nájdete v sekcii O webe.

Komentáre

my sme vzali klasicku dosku a dali sme ju na nožičky aby mal dosť miesta…podstatne viac sme vyberali stoličku ale vďaka stoličky24 má náš mladý stoličku pre správne sedenie čo ho učí sedieť ako človeka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.