Tapety sú späť – ako dobre vybrať a ako tapetovať

Redakcia Téma
29. augusta 2019 0

Možno si mnohí z vás myslia, že tapety sú OUT. Omyl! Tak ako sa do módy vracajú módne prvky, rovnako je to práve aj s tapetami. Tapetový trend je späť! Staršie prvky sa oprášia a zľahka sa pretransformujú do novej podoby. Najzásadnejšou zmenou je práve použitý materiál pri výrobe tapiet. Tapety sú dnes oveľa vyššej kvality, než tomu bolo dávno predtým. Jednoduchšia je aj samotná manipulácia, prípadne odstraňovanie tapiet

Prečo práve tapety?

Tapety ponúkajú mnoho výhod! Okrem dekoračného charakteru, disponujú mnohými technickými vlastnosťami. Základné výhody tapiet sú nasledovné:

  • slúžia ako unikátny skrášľovací prvok interiéru
  • majú univerzálny a flexibilný charakter
  • obohacujú miestnosť prostredníctvom rôznych vzorov, tvarov a farieb (rôznorodosť)
  • dokážu zamaskovať nedostatky stien
  • vyrovnávajú nerovnosti
  • zabraňujú plesniam, pretože vďaka priedušnosti umožňujú stenám dýchať
  • disponujú izolačnými vlastnosťami
  • čiastočne tlmia zvuky

Na danú problematiku majú názor aj samotní dizajnéri. Interiéroví dizajnéri používajú tapety predovšetkým ako štýlový prostriedok pri svojej práci. Ako sme už spomínali tvrdia, že tapety majú komplexný charakter. Môžeme povedať, že obohacujú nielen obytné domovy, ale aj budovy poskytujúce služby (napr. hotely). Vráťme sa ale k samotným obytným priestorom. Dizajnéri sú toho názoru, že rastúci trend tapiet má na svedomí práve stúpajúca obľuba minimalizmu. Interiér sa navrhuje takým spôsobom, aby vyjadroval určité charakteristické črty zákazníka. Minimalizmus je jednoduchý štýl, ktorý je pomerne chladný. Práve z tohto dôvodu sa dizajnéri snažia kombinovať priestor s tapetami. Tapety pomerne rýchlo premenia domov na útulnejší, dynamickejší dokonca romantickejší. Všetko závisí od toho, akú tapetu si vyberiete!

 

Ako si vybrať?

Najdôležitejším krokom pri výbere tapiet je sledovať všetky dostupné informácie o tapete, ktorú máte záujem kúpiť. Od materiálu, rozmeru, tapetovacích symbolov či raportu. Základom úspechu je správny výpočet spotreby tapety na miestnosť. Tapety sa nepočítajú na m2. Spotreba závisí hlavne od rozmeru, respektíve obvodu miestnosti a výšky steny. Pojem raport si môžete vysvetliť ako napájanie tapiet. Kľúčový rozdiel spočíva vo výbere tapety so vzorom alebo bez vzoru, a teda či budete tapety napájať bez napájania vzoru alebo s napájaním vzoru.

 

Tapety podľa materiálu

Výber tapiet je často krát ovplyvňovaný materiálom z ktorého je daná tapeta vyrobená. Základné členenie tapiet je nasledovné:

  • vliesové tapety na stenu,
  • vinylové tapety na stenu,
  • papierové tapety na stenu.

Ak vám spomínané rozdelenie nestačí poznáme ešte ďalšie druhy tapiet a to:

  • sklovláknité tapety,
  • pretierateľné (drevovláknité) tapety,
  • 3D tapety,
  • fototapety.

V súčasnosti sú veľkým trendom práve 3D tapety, ktoré do miestnosti prinesú nový rozmer. A to doslovne! Výhoda niektorých tapiet spočíva v tom, že sú ľahko umývateľné a teda aj odolné voči vode. Môžeme s určitosťou povedať, že sú ľahko udržiavateľné a hygienicky neškodné. 

 

Vliesové tapety 

Vliesové tapety môžeme zaradiť medzi najobľúbenejšie tapety. Dôvodom je buničinový podklad na spodnej strane tapiet. Svojou modernou technológiou a ľahkou aplikovateľnosťou ušetria vliesové tapety váš čas, peniaze a hlavne vaše sily! Vďaka buničovému podkladu sa nemusia tapety prevlhovať a prilepia sa priamo na stenu natretú lepidlom. Vliesové tapety prinášajú do interiéru sviežu atmosféru, avšak ak vás daný motív omrzí vliesové tapety sú ľahko odstrániteľné, jednoducho ich v celku strhnete! Vliesová tapeta je vhodná na stenu do kaźdého interiéru.

Vliesové tapety

 

Vinylové tapety

Vinylové tapety považujeme za najkvalitnejšie tapety. Nielenže sú odolné voči vode, ale taktiež dokážu odolať oderom. Vinylové tapety odporúčame aplikovať hlavne na stenu do kuchyne a kúpeľne, ale aj do spálne či obývačky. Je možné nalepiť ich aj na steny s omietkou. Výhodou tapiet je, že disponujú schopnosťou prekrývania nedokonalostí, v prípade popraskaných stien. Dokonca sa dajú použiť aj na krivé steny! Zachovávajú si svoju farbu a majú trvácnosť aj viac ako 10 rokov.

 

Papierové tapety

Oproti spomínaným dvom druhov tapiet majú papierové tapety výhodu nízkej ceny. Najkvalitnejšie dvojvrstvové razené papierové tapety, nazývané aj duplexné. Pri papierových tapetách môžete očakávať zmenu rozmeru, preto je po nanášaní lepidla nutné počkať niekoľko minút.  Neodporúčame aplikovať tapety do vlhkého prostredia alebo na steny, ktoré sú popraskané. V žiadnom prípade ich neumývajte! Maximálne je možné jemne ich utrieť handričkou.

 

Samolepiace tapety a 3D tapety

Samolepiace tapety sú výbornou náhradou nálepiek, využívajú sa pri pokrytí väčšej plochy. Tapetu môžete použiť okamžite a to aj bez lepidla! Je možné lepiť ju na suché, bezprašné a hladké povrchy. Odporúčame ju zvoliť najmä pri renovácií nábytku. 3D tapety vynikajú hlavne kvôli vysokej farebnej grafike a dokonalej tlači! V prípade, ak chcete niečo originálne, niečo nového rozmeru, určite zvoľte 3D tapety.

Samolepiace tapety a 3D tapety

 

Tapety podľa umiestnenia

Ak ste sa v článku dostali až sem je pravdepodobné, že skutočne máte záujem o tapetu. Aby spĺňala realizácia vaše predstavy a ozvláštnila tak interiér vášho domovu je nutné správne tapetu umiestniť. Pred obstaraním tapety si uvedomíte, že ponuka je skutočne široká! Od rôzneho materiálu, vzorov či farieb. Jednoducho si máte z čoho vyberať. Váš nákup by mal byť racionálny! Pred samotným nákupom by ste mali vedieť do ktorej izby tapetu umiestnite. Je logické, že tapety v obývacej miestnosti budú mať iný charakter ako tapety v spálni či v detskej izbe. Výber tapiet do konkrétnych izieb je ovplyvňovaní hlavne materiálom tapiet. Napríklad do kúpeľne a kuchyne odporúčame zvoliť vinylové tapety, pretože sú najodolnejšie voči vode a teplote. Dokonca sú ľahko umývateľné! Ostatné miestnosti môžete ozdobiť tapetami podľa vlastného uváženia. Máme pre vás ešte jeden typ! Ak chcete svojim ratolestiam skrášliť detskú izbu, mohli by ste zvoliť lacnejšie varianty tapiet. Kľudne aj papierové tapety! Dôvod je prostý, deti často krát svoju fantáziu vyjadrujú kreslením po stenách. No nemáme pravdu?

 

Tapety do obývacej miestnosti

Ak si chcete trošku zaexperimentovať, obývacia izba je pre vás to ideálne! Môžete použiť tapety rôznej veľkosti, farieb či vzorov. Čo sa týka materiálu je vhodné zvoliť vliesové tapety, pretože ako sme už spomínali sú ľahko aplikovateľné a lepidlo natierate priamo na stenu! V súčasnej dobe sú veľmi obľúbené tapety imitujúce drevo, kameň a štrk. Nemôžeme zabudnúť ani na 3D tapety, ktoré zaujmu nie jednu návštevu. 3D tapety sú kvôli svojmu optickému kúzlu vhodné do väčších miestností, odporúčaná pohľadová vzdialenosť je 2 metre. Ak máte v miestnosti krb zabezpečte si pieskovcové tapety, ktoré sú odolné voči žiaru vychádzajúceho z krbu.

Tapety do obývacej miestnosti

Chcete ešte niečo bláznivejšie ako sú 3D tapety? V poriadku. Obývacie miestnosti sú priestory, v ktorých fantázia nepozná hranice. Spoločnosť sa v súčasnosti snaží ochraňovať prírodu a životné prostredie, byť teda environmentálne zodpovedná. Všetci chceme byť ekologickí! Prečo by nemohla byť zelená aj vaša obývacia miestnosti? Preneste si trošku nádychu pralesa aj do svojho interiéru. Tapety vyzerajú sviežo, prinesú do vášho domova odlišnosť, ale za to príjemnú atmosféru. Veľkým trendom je zriaďovanie interiéru, ktorý prináša plážovú atmosféru. Okrem nábytku, kobercov a iných dekorácií tomu napomáhajú hlavne tapety. Prečo by ste si nemohli priniesť trošku exotiky do svojho domova? Okrem námorníckej klasiky odporúčame práve plážovú atmosféru, ktorú môžete dotvoriť prvkami boho štýlu alebo afrického etna.

Tapety do obývacej miestnosti

 

Tapety do detskej izby

Zariaďovať detskú izbu je vždy jedna veľká zábava! Určite nám dáte za pravdu, že veľa krát vaše detičky niečo rýchlo omrzí, občas niečo zničia. Práve preto odporúčame do detskej izby vliesové tapety. Sú ľahko odstrániteľné a umývateľné. Je prioritou, aby boli tapety zdraviu bezpečné a hygienicky nezávadné. Môžete si zaobstarať aj papierové tapety, lenže je nutné počítať s tým, že nie sú tak kvalitné a odolné. Po výbere správneho materiálu je najdôležitejšie jedno a to, aby sa daná tapeta vašim deťom páčila! Pri výbere tapiet do detskej izby sa netreba obmedzovať. Je povolené takmer všetko! Zábavné farby a vzory sú predsa pre deti ideálnou voľbou. Pomocou tapiet tak môžete zmeniť izbu na jednu veľkú rozprávku. Môžete použiť tapety kreslených zvierat, rozprávkových bytostí či rôznych zábavných obrázkov a postavičiek. Tapety s autami, lietadlami alebo vlakmi sú žiadúce hlavne pre chlapcov. Ak uvažujete či deťom tapetu zaobstarať, nestrácajte čas! Tapety s detskými motívmi totiž to podporujú fantáziu, kreativitu a myslenie detí. Tapety môžete kľudne použiť aj do celej detskej izby. Dokonca 3D fototapety sa dajú aplikovať nielen na stenu, ale aj na nábytok, dvere, poličky či posteľ. Tak neváhajte a vytvorte svojim deťom izbu, v ktorej sa budú cítiť hravo a hlavne šťastne!

Tapety do detskej izby

 

Tapety do kúpeľne

Kúpeľňa je priestor, kde je materiál prioritou. Tapety by mali byť vodeodolné, umývateľné a jednoducho udržiavateľné. Odporúčame práve vinylové tapety, ktoré disponujú spomínanými vlastnosťami. Dokonca sú vyrábané v rozdielnych hrubkach! To znamená, že čím je vrstva hrubšia, tým je aj odolnejšia. Práve vinylové tapety sú ideálne do vlhkého prostredia, akou kúpeľňa jednoducho je. Kvalitnú tapetu do kúpeľne spoznáme jednoduchým prejdením ruky. Povrch by mal byť pogumovaný alebo lakovaný, pričom nie tvrdý ale skôr hladký a tenký. Motívy do kúpeľne sú rôznorodé. Žiaduce sú abstraktné jemné motívy, prípadne čiernobiele kombinácie či tapety s nádychom sviežosti a pokoja. Vo všeobecnosti sú v obľube tapety modrej farby, často krát s motívom vody.

Tapety do kúpeľne

 

Tapety do spálne

Výber tapety do spálne je rozhodujúce! Práve spálňa je vašim kráľovstvom, kde si môžete užívať pokoj a súkromie. Ak neviete aký materiál zvoliť, nič nepokazíte s vliesovými tapetami. Aplikáciou vliesových tapiet ušetríte čas, keďže ich zavádzanie je jednoduché. Ak však hľadáte niečo mimoriadne a luxusné odporúčame textilnú tapetu, ktorá je tiež najstaršou dekoráciou na stenu. Vo všeobecnosti sú obľúbené klasické zámocké vzory. S moderných tapiet sa predovšetkým obstarávajú tapety s nádychom prírody a kvetov. Ak vás zaujímajú abstraktné vzory geometrické alebo pruhované tapety sú pre vás ideálnou voľbou! Dokonca môžete použiť nielen jeden vzor, ale kľudne aj dva! Najlepšie urobíte ak si zvolíte vzory rôznej veľkosti. Jemné vzory sú aj naďalej veľmi vyhľadávané. Najpoužívanejšou farbou je béžová, šedá a fialová. V móde sú tiež metalické farby! V kombinácii so zámockým vzorom budú vyzerať ako zlaté kovové akcenty na jemnom podklade. Ak vaša spálňa nie je len vašou komnatou, ale naopak chcete aby pútala pozornosť máme pre vás niekoľko tipov. Želaný efekt docielite tapetou s rámom. Dekoratívna lišta prinesie do vašej spálne požadovanú ilúziu. Divočina je in! Prostredníctvom zebrových vzorov si môžete vytvoriť takzvanú elektrickú spálňu, stačí keď vzory usporiadate rôznym smerom, kľudne aj dole hlavou. Novým trendom sú tapety vyrobené z vašich vlastných fotografií! Sami môžete vidieť, že tapety ponúkajú nespočetne veľa možností.

Tapety do spálne

 

Tapety podľa veľkosti a farby 

Ďalším krokom pri voľbe tej správnej tapety je vybrať jej správnu veľkosť. Veľkosť tapety je podmienena veľkosťou miestnosti. Ak si prajete umiestniť tapetu do malej izby odporúčame zvoliť jasné svetlé farby, pretože tmavé farby miestnosť opticky zužujú. Veľké miestnosti teda môžete zvýrazniť tmavými farbami, v obľube sú práve tapety bordovej a červenej farby. Ak chcete docieliť, aby miestnosť vyzerala nižšia a širšia, uprednostnite tapety so vzormi vo vodorovnom smere. Vzory vo zvislom smere docielia optické zvýšenie miestnosti. Ďalší faktor, ktorý ovplyvňuje výber tapiet je práve dispozičné riešenie izby. Výber tapety závisí od slnečného svetla, ktoré dopadá do miestnosti. Teda mali by ste dbať na okná v miestnosti, ich veľkosť a počet. Ak v izbe máte prevažne tmavý nábytok zvoľte jasnejší odtieň tapiet.

Tapety podľa veľkosti a farby

 

Tapetovanie – ako na to?

Po výbere tapety je najdôležitejším krokom práve proces tapetovania. Ak chcete dosiahnuť ten správny výsledok odporúčame venovať tejto časti článku maximálnu pozornosť. Občas sa môže stať, že spomínané symboly pri tapete chýbajú. Nezúfajte! V tomto prípade vám pomôže test, ktorý porovná rozmery pred a po namočení tapety. Odstrihnete kus tapety a jej rozmery obkreslíte na voľnú plochu. Namočíte kus tapety na 30 minút. Namočený kúsok priložíte k obkreslenému obrysu a porovnáte. Pred lepením tapety odporúčame uvoľniť priestor k danej ploche, ktorú budete tapetovať. Efektívne je tiež odstrániť okrajové lišty a ochranné kryty od vypínačov či zásuviek.

 

Príprava povrchu

Pred samotným tapetovaním je nutné aby bola podkladová stena čistá, suchá a bez trhlín. V prípade nesprávnej prípravy povrchu môžu nastať určité komplikácie, ktoré zbytočne predĺžia realizáciu príprav. Prípravu povrchu netreba zanedbať, pretože vytvára základ pre životnosť tapety. To znamená, že čím bude príprava precíznejšia, tým môžeme predpokladať dlhšiu životnosť tapety. Nevyhnutnosťou je pevnosť a nasiakavosť podkladových stien. Vo väčšine prípadov sa tapety zavádzajú na savých stenách. V prípade nesavých stien je potrebné zvýšiť nasiakavosť nesavých stien, napríklad odstránením farebnej vrstvy. Základné informácie o podkladovej stene je žiadúce zistiť pred tapetovaním. Pevnosť podkladovej steny môžete zistiť prostredníctvom dlane, ktorou prejdete po omietnutej ploche. Ak sa vám na prsty prilepia zrnká prachu, pevnosť a teda kvalita omietky nie je dostatočná. Nasiakavosť steny zistíte nanesením vody na stenu. Dobrá nasiakavosť steny znamená sfarbenie steny v krátkom čase. Vysokú nasiakavosť, ktorú charakterizuje tmavá farba zafixujete penetračným náterom. Konečným krokom je odstránenie škvŕn a vyplnenie prasklín stierkovými hmotami. Požadovaný výsledok dosiahnete nielen prípravou povrchu, ale aj výberom vhodného lepidla a náradia na tapetovanie.

tapety Príprava povrchu

 

Lepenie tapiet

Kvalita lepidla je nevyhnutnou súčasťou a ovplyvňuje výsledok tapetovania. Dôležitá je lepiaca sila lepidla. Predstavíme vám tri spôsoby aplikovania lepidla. Lepidlo, ktoré sa nanáša na tapetu v prípade, že si tapety nezanechávajú svoje rozmery. Lepidlo sa v tomto prípade nanáša priamo na zadnú stranu tapety. Môžete očakávať, že sa tapeta vplyvom vlhkosti do 15 minút zväčší o 1,5 cm. Pri tapetách, ktoré si zachovávajú svoje rozmery môžete nanášať lepidlo priamo na stenu prostredníctvom valčeka alebo kruhového štetca. Následne vyhladíte vzduchové bubliny spod tapety smerom k okraju. Existujú ešte lepidlá, ktoré sa aplikujú na stenu aj na tapetu. Tieto lepidlá je nutné nanášať pri vliesových vzoroch, kde sa odporúča naniesť lepidlo ako na stenu, tak aj na zadnú stranu tapety hlavne z dôvodu zvýšenia vlhkosti.

 

Čo potrebujeme

Keďže sú tapety rozdielneho charakteru a vlastností, pripravili sme pre vás všeobecný postup zavádzania tapiet do interiéru vášho domova. Vliesové tapety sa považujú za veľmi vyhľadávané a obľúbené, avšak žiadne nedostatky neschovajú, preto je potrebné venovať aplikácií tapiet maximálnu pozornosť.

K tapetovaniu budete potrebovať:

  • špachtle,
  • tmel,
  • penetráciu,
  • odstraňovač tapiet,
  • lepidlo na tapety,
  • vodováhu,
  • nožnice alebo nôž,
  • valček,
  • štetku a štetec,
  • prítlačný tapetovací valček,
  • prítlačnú tapetovaciu kefu.

 

Postup

Po zabezpečení potrebných nástrojov je postup aplikácie tapiet zhrnutý v nasledovných krokoch:

  1. prilepíme na podlahu ochrannú fóliu
  2. očistíme podkladové stenu
  3. stenu upravíme penetračným náterom
  4. skontrolujeme tapetové rolky (batch number)
  5. pripravíme si lepidlo
  6. začneme pracovať od okna
  7. vodováhou si urobíme zvislicu
  8. zmeriame si výšku stropu a pripočítame rezervu (5 cm hore aj dole)
  9. podľa zvislici odrežeme a nalepíme prvý tapetový pruh
  10. vytvoríme si predstavu ako budeme rezať ďalšie pásy tapety
  11. neustále kontrolujeme následnosť vzorov
  12. nanesieme lepidlo po ploche
  13. zvrchu priložíme tapetu a následne ju prilepíme pozdĺž vyznačenej zvislej čiary
  14. tapetovacou kefou tapetu dôkladne uhladíme (od stredu k okrajom)
  15. lepidlo nanesieme pod druhý pruh a týmto spôsobom pokračujeme až do konca
  16. spoje dôsledne pritlačíme valčekom (odhora až dole)
  17. prebytočné lepidlo na spojoch ihneď otrieme navlhčenou špongiou a utrieme do sucha mäkkou handričkou
  18. horné aj dolné tapetové rezervy odrežeme
  19. konce tapiet dôkladne uhladíme tapetovacou kefou
  20. tešíme sa z výsledku

Ako sa vám páčil článok?
4.8/5 - (14 votes)
Autor článku
Redakcia

Tento článok pre vás pripravili redaktori magazínu DoDomácnosti.sk. Hľadáme to, čo vás zaujíma. Testujeme, porovnávame, recenzujeme všetko, čo patrí do domu, bytu, záhrady, či dielne. Kontakty na nás nájdete v sekcii O webe.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.