Vyberáme zaváracie hrnce – recenzie chvália Klarstein, Hyundai a Domo

Petra Lyžičiarová Test
Aktualizované: 24. marca 2024 0
Klarstein Biggie Digital
Víťaz testu
Klarstein Biggie Digital
  1. výkon
  2. veľký objem
  3. kvalitná nerez
  4. po dokúpení nadstavca možnosť využiť aj ako odšťavovač
  5. displej
  1. vyššia cena
Zavárací hrniec z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele pre náročnejších zákazníkov, ktorý môžete po dokúpení príslušenstva použiť aj ako odšťavovač.
229,90 € 132,90 €
Zľavnená cena
Klarstein.sk
Zaváranie zeleniny a ovocia v rôznych podobách patrí vo viacerých domácnostiach k neodmysliteľnej súčasti leta a skorej jesene. Uľahčiť zaváranie vám môžu práve zaváracie hrnce, ktorým je venovaný tento test. Ide o moderný kuchynský spotrebič, ktorý využijete nielen pri zaváraní väčšieho množstva pohárov, ale tiež pri príprave rôznych teplých nápojov pre väčší počet ľudí, na blanšírovanie zeleniny, ale tiež napríklad na prípravu kapustnice či gulášu.

Ak neviete, ako si vybrať zavárací hrniec, v našom článku vám s tým poradíme. Predstavíme si najdôležitejšie parametre, ktorým by ste pri výbere tohto spotrebiča mali venovať pozornosť. V našom teste zaváracích hrncov sme porovnali 5 najobľúbenejších modelov za rok 2024, pričom najlepšie sa umiestnili značky Klarstein, Hyundai a Domo. Ku každému zaváraciemu hrncu sme pridali aj krátku recenziu a popis jeho výhod a nevýhod.

Ako si vybrať zavárací hrniec?

Vybrať si spomedzi širokej ponuky hrncov na zaváranie nemusí byť jednoduché, a tak máme pre vás niekoľko tipov na to, čo by ste pri nákupe mali sledovať:

  • typ – klasický hrniec na zaváranie má pokrievku s dierkou na teplomer a dve uši na držanie, viac od neho očakávať nemožno. Elektrické zaváracie hrnce však vašu prácu výrazne uľahčia, a tak sa do nich určite oplatí investovať.
  • objem – veľmi podstatný údaj hovoriaci o tom, koľko pohárov dokážete v hrnci na jedenkrát zavariť. Najmenšie hrnce majú objem okolo 9 l, tie najväčšie sa objemovo pohybujú až 29 l.
  • príkon – údaj, ktorý hovorí o tom, aká je spotreba elektrickej energie daného zariadenia. Zároveň tiež platí, že vysoký príkon ide ruka v ruke s vysokým výkonom zaváracieho hrnca. Príkon výkonnostne najlepších zaváracích hrncov býva okolo 2000 W.
  • materiál – najčastejšie sa môžete stretnúť s nerezovými alebo smaltovými zaváracími hrncami. Klasické maltové hrnce sú pritom lacnejšie, no náročnejšie na údržbu a čistenie. Spomedzi klasických hrncov je obľúbený aj pozinkovaný hrniec na zaváranie.
  • funkcie a doplnky – hrniec na zaváranie je vskutku jednoduché zariadenie, avšak môže byť vybavené užitočnými funkciami, ako je napríklad LCD displej či možnosť odloženého štartu alebo časovača
  • cena – v neposlednom rade je aj cena často rozhodujúcim parametrom, a tak je vhodné si pred kúpou stanoviť svoj rozpočet

1 / 2

💡 Ako sme hodnotili

Pri hodnotení zaváracích hrncov sme brali do úvahy tieto metriky:

objem hrnca: 30 %
kvalita záváracieho mechanizmu: 20 %
funkcie a programy: 15 %
jednoduchosť používania: 15 %
materiál a kvalita vyhotovenia: 10 %
bezpečnostné prvky: 10 %

Najlepšie Zaváracie hrnce na základe porovnávacieho testu 2024

1. miesto 2. miesto 3. miesto 4. miesto 5. miesto
Víťaz testu Ľudová voľba Zlatá stredná cesta Pre náročných
Klarstein Biggie Digital Hyundai PC 200 Domo DO42325PC Domo DO 42324 Rommelsbacher KA 1804
Klarstein Biggie Digital Hyundai PC 200 Domo DO42325PC Domo DO 42324 Rommelsbacher KA 1804
Hodnotenie 4.5 hviezd
Hodnotenie 4.5 hviezd
Hodnotenie 4.5 hviezd
Hodnotenie 4 hviezd
Hodnotenie 4 hviezd
229,90 € 132,90 € 79,00 € 95,45 € 80,53 € 186,98 €
Zľavnená cena
Klarstein.sk
Zobraziť ponuku
{{shop_name}}
Zobraziť ponuku
{{shop_name}}
Zobraziť ponuku
Heureka.sk
Zobraziť ponuku
{{shop_name}}

Recenzie 5 najlepších zaváracích hrncov pre rok 2024

Víťaz testu

1. Klarstein Biggie Digital -97,00 € zľava

Príkon: 2000 W ● Objem: 27 l ● Materiál: nerez

Klarstein Biggie Digital

Zavárací hrniec Klarstein Biggie Digital je z nerezu a patrí k tým výkonnejším zariadeniam, keďže jeho príkon je až 2000 W. Objem hrnca je 27 litrov, takže na jedenkrát sa doň zmestí až 14 litrových pohárov. Pomocou dvoch otočných tlačidiel si viete jednoducho nastaviť teplotu zavárania a rovnako aj dobu zavárania, pričom po uplynutí vami zadaného času sa prístroj automaticky vypne.

Hrniec je možné použiť aj na prípravu horúcich nápojov a je vybavený tiež výpustným ventilom. V prípade, že si k nemu dokúpiť odšťavovací nadstavec, môžete ho použiť aj na odšťavovanie.

Výhody

  • výkon
  • veľký objem
  • kvalitná nerez
  • po dokúpení nadstavca možnosť využiť aj ako odšťavovač
  • displej

Nevýhody

  • vyššia cena

Verdikt: Zavárací hrniec z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele pre náročnejších zákazníkov, ktorý môžete po dokúpení príslušenstva použiť aj ako odšťavovač.

Naše hodnotenie:

Hodnotenie 4.5 hviezd
229,90 €
Cena: 132,90 €

Zľavnená cena
Klarstein.sk
Detail


Ľudová voľba

2. Hyundai PC 200

Príkon: 1800 W ● Objem: 27 l ● Materiál: smalt

Hyundai PC 200

Zavárací hrniec Hyundai PC 200 je vhodný nielen na zaváranie zeleniny či ovocia, ale aj na prípravu polievok, gulášov či horúcich nápojov. Súčasťou je totiž výpustný ventil, ktorý je však trošku nešikovne umiestnený nad ovládacími prvkami. Objem hrnca je 27 litrov, a tak v ňom spracujete aj väčšie množstvo surovín.

Vybavený je funkciou nastavenia časového spínača v rozmedzí od 20 do 120 minút, poprípade nepretržitého chodu. Nechýba ani nastaviteľný termostat a zvuková signalizácia, ktorá vás upozorní na dosiahnutú teplotu. O bezpečné používanie sa stará poistka proti prehriatiu a chodu naprázdno a tiež tepelne izolované rukoväte.

Výhody

  • časovač
  • nastaviteľný termostat
  • viaceré bezpečnostné prvky

Nevýhody

  • kratší prívodný kábel
  • vypúšťací ventil je nad ovládacími prvkami
  • za menšiu nevýhodu považujeme to, že je zo smaltu

Verdikt: Cenovo dostupný smaltový zavárací hrniec, ktorý sa jednoducho ovláda a svojmu účelu dokonale poslúži.

Naše hodnotenie:

Hodnotenie 4.5 hviezd
Cena: 79,00 €

Zobraziť ponuku
{{shop_name}}
Detail


Zlatá stredná cesta

3. Domo DO42325PC

Objem: 27 litrov ● Príkon: 2000 W ● Materiál: nerez

Domo DO42325PC

Nerezový zavárací hrniec Domo DO42325PC je vybavený praktickým LCD displejom je výborný nielen na sterilizáciu ovocia, zeleniny či dokonca mäsa, ale poslúži aj na varenie polievok či na horúce nápoje. Vo vnútri hrnca je snímač, ktorý počas procesu stráži presnú teplotu. Objem hrnca je 27 litrov a príkon 2000 W, čo z neho robí veľmi výkonné zariadenie.

Súčasťou funkcií je nastaviteľný termostat, ktorý má rozpätie od 30 do 100 stupňov, ale aj časovač. Ten si môžete nastaviť až na dve hodiny alebo na nepretržitú prevádzku. Dokončenie programu je oznámené zvukovým signálom. K bezpečnostným prvkom patrí ochrana proti vareniu nasucho.

 

Výhody

  • nerezový
  • LCD displej
  • výkonný
  • ochrana proti vareniu nasucho

Nevýhody

  • vypúšťací ventil nemá poistku

Verdikt: Výkonný nerezový zavárací hrniec s LCD displejom poteší aj tých náročnejších milovníkov zavárania.

Naše hodnotenie:

Hodnotenie 4.5 hviezd
Cena: 95,45 €

Zobraziť ponuku
{{shop_name}}
Detail


4. Domo DO 42324

Príkon: 1800 W ● Objem: 27 l ● Materiál: smalt

Domo DO 42324

Zavárací hrniec Domo DO 42324 je vyrobený zo smaltu a jeho súčasťou je aj praktický LCD displej. Vďaka nemu si viete plynule a presne podľa potrieb nastaviť čas a teplotu zavárania. Keďže je vybavený výpustným ventilom, môžete ho použiť aj na varenie polievok či gulášu a horúcich nápojov.

Súčasťou funkcií tohto hrnca na zaváranie je aj nastaviteľný časovač, ktorý má rozpätie od 0 do 120 minút, alebo nepretržitý chod. Teplotu môžete nastaviť od 30 do 100 stupňov. Objem hrnca je 27 litrov a jeho príkon 1800 W. Nechýba ani ochrana proti chodu nasucho.

Výhody

  • poistka proti prehriatiu a varu na sucho
  • časovač
  • LCD displej

Nevýhody

  • menšia nevýhoda je to, že je zo smaltu

Verdikt: Smaltový hrniec s LCD displejom vhodný aj na horúce nápoje a guláš či iné polievky sa veľmi jednoducho používa.

Naše hodnotenie:

Hodnotenie 4 hviezd
Cena: 80,53 €

Zobraziť ponuku
Heureka.sk
Detail


Pre náročných

5. Rommelsbacher KA 1804

Príkon: 1800 W ● Objem: 29 l ● Materiál: smalt

Rommelsbacher KA 1804

Zavárací hrniec Rommelsbacher KA 1804 je vyrobený z dvojvrstvového smaltu a okrem zavárania a sterilizovania vám môže poslúžiť aj na prípravu horúcich nápojov či polievok, alebo guláša. Dokonca je možné použiť ho aj na roztavenie vosku. Má objem až 29 litrov a príkon 1800 W.

Jeho súčasťou je automatický časový spínač nastaviteľný od 20 do 120 minút a tiež vypúšťací ventil. Prívodný kábel meria 1,5 metra, čo by pre väčšinu domácností malo byť postačujúce. O bezpečnosť sa stará ochrana proti prehriatiu.

Výhody

  • veľký objem
  • bezpečnostné prvky
  • časovač

Nevýhody

  • smaltový

Verdikt: Smaltový hrniec na zaváranie s veľkým objemom ocení každý nadšenec konzervovania.

Naše hodnotenie:

Hodnotenie 4 hviezd
Cena: 186,98 €

Zobraziť ponuku
{{shop_name}}
Detail


Typy zaváracích hrncov

Pri výbere toho najlepšieho zaváracieho hrnca pre vaše potreby môžete natrafiť na klasické alebo elektrické modely. Pozrime sa teda podrobnejšie na to, ako jednotlivé typy hrncov fungujú a v čom sú ich výhody a nevýhody.

 

Klasické hrnce

Klasický hrniec na zaváranie mala možno doma aj vaša stará mama. Ide o vysoký plechový či pozinkovaný hrniec s pokrievkou, v ktorej je otvor pre teplomer. Hrniec musíte pri zaváraní položiť na sporák, dať a naliať doň vodu. Potom pomocou teplomeru sledujete teplotu v hrnci a keď dosiahne požadovanú úroveň, dáte do hrnca poháre s vašimi budúcimi zaváraninami. Následne budete naďalej sledovať teplotu a vašou úlohou bude snažiť sa udržať ju stabilnú. Po odporúčanom čase zavárania hrniec odstavíte a poháre z neho vyberiete. To je všetko. Na sterilizáciu uhoriek to však úplne postačí. Nevýhodou takéhoto zavárania je, že musíte sledovať teplotu a celý proces je časovo náročnejší. Výhodou je však nízka cena.

 

Elektrické hrnce

Sterilizovanie v hrnci na elektrinu je v porovnaní s prácou s klasickým hrncom omnoho jednoduchšie, pretože sa v podstate nemusíte o nič starať, len doň vložíte poháre a nalejete vodu. Hrniec nepotrebuje žiaden sporák, keďže je napájaný z elektrickej siete. Teplotu vody udržuje termostat a ak si zadovážite hrniec s časovačom, naozaj sa nemusíte o nič starať. Samozrejme, nevýhodou v porovnaní s klasickým hrncom na zaváranie je, že nejde práve o tie najlacnejšie zaváracie hrnce.

 

Dôležité parametre

V našom teste zaváracích hrncov sa venujeme práve tým elektrickým, a tak sa pozrime na to, aké parametre by ste si pri ich výbere mali všímať.

 

Objem

Jedným z najdôležitejších základných parametrov je objem zaváracieho hrnca. Ten totiž určuje, koľko pohárov v ňom dokážete na jeden raz zavariť, respektíve, koľko litrov nápoja či polievky v ňom môžete pripraviť. Ponuka je veľmi široká – zoženiete aj menšie zaváracie hrnce s objemom 8,8 litra, ale aj veľké hrnce s objemom až 29 litrov. Do takto veľkých zaváracích hrncov sa na jedenkrát zmestí aj viac ako 20 klasických pohárov na zaváranie.

 

Príkon

Príkon je parameter, ktorý vypovedá nielen o tom, aká je spotreba zariadenia, ale tiež o jeho výkone. Platí, že čím je hodnota príkonu udávaná vo Wattoch vyššia, tým je vyššia aj spotreba a vyšší je tiež výkon. Keď si teda zakúpite zavárací hrniec s vysokým príkonom, zaváranie bude rýchlejšie.

Zvyčajne sa u zaváracích hrncov stretnete s príkonom 1800 W, no tie najvýkonnejšie a najlepšie zaváracie hrnce majú príkon aj viac ako 2000 W. Slabšie a lacné zaváracie hrnce majú príkon len okolo 1000 W.

 

Materiál

V prípade, že nechcete klasický plechový či pozinkovaný zavárací hrniec, ale dáte prednosť tomu elektrickému, mal by vás zaujímať aj materiál, z ktorého je vyrobený. V našom teste sa môžete stretnúť s dvoma typmi – so smaltovými a nerezovými hrncami.

➡️ Nerezové hrnce

Ak hľadáte kvalitný zavárací hrniec, odporúčame vám siahnuť po nerezovom. Je odolnejší a jednoduchšie sa čistí. Nevýhodou však môže pre niekoho byť jeho vyššia cena.

➡️ Smaltové hrnce

V porovnaní s tými nerezovými sú značne lacnejšie, no nevýhodou je, že sa horšie čistia a ľahšie sa poškodia či poškriabu.

 

Funkcie a doplnky

Zaváracie hrnce sú jednoduché zariadenia, ktoré v prvom rade slúžia na pomoc pri zaváraní zeleniny a ovocia. Okrem objemu, materiálu a príkonu by vás však mali zaujímať aj rôzne praktické doplnky a funkcie, ktorými sú niektoré modely vybavené.

Prehľad zaujímavých funkcií:

  • časovač – pomocou časovača si nastavíte presnú dobu zavárania, takže potom už nemusíte sledovať čas
  • odložený štart – v prípade, že chcete posunúť čas, kedy má hrniec začať zavárať, táto funkcia vám padne vhod
  • termostat – vďaka nemu nemusíte sledovať teplotu zavárania. Termostat ju bude udržiavať na hodnote, akú si nastavíte.
  • výpustný ventil – ak chcete použiť hrniec napríklad na varenie nápojov, prípadne, keď budete potrebovať odliať z neho vodu, určite oceníte túto funkciu
  • LCD displej – s ním sa môžete stretnúť pri tých najlepších zaváracích hrncoch, ktoré sú, samozrejme, aj o čosi drahšie. Displej zobrazuje informácie o teplote zavárania, ale aj čase a pod.
  • bezpečnostné prvky – keďže pri závaraní pracuje hrniec s horúcou vodou, odporúčame vám, aby ste si zadovážili taký model, ktorý bude mať ochranu proti vyvretiu vody. Vhodná je tiež poistka, ktorá zabrániť tomu, aby sa hrniec zapol bez vody.

 

Aká je cena a obľúbené značky

Cena elektrického zaváracieho hrnca s teplomerom sa môže pohybovať od približne 60 eur v prípade tých najlacnejších modelov až do viac ako 200 eur u tých najlepších modelov.

Za cenu okolo 60 až 70 eur si môžete zakúpiť zavárací hrniec zo smaltu, ktorého príkon môže byť nanajvýš 1800 W. Objem môžu mať hrnce v tejto cenovej relácii aj 27 litrov a natrafiť môžete aj na modely s nastaviteľným časovačom a termostatom.

V prípade, že do zaváracieho hrnca investujete okolo 100 eur, dostať môžete hrniec s objemom aj 29 litrov a tiež s vyšším príkonom. Súčasťou takýchto hrncov bude nepochybne aj možnosť odloženého štartu a nebudú chýbať ani bezpečnostné prvky.

Na trhu môžete nájsť aj také zaváracie hrnce, ktoré stoja viac ako 200 eur. Tu však už ide o zaváracie automaty napríklad aj s funkciou odšťavovania.

Čo sa týka značiek, k tým najobľúbenejším patria zaváracie hrnce Domo, Klarstein, Hyundai, Proffesor, Rommelsbacher či Guzzanti. Ide o overené značky, ktoré môžeme odporúčať nielen my, ale odporúčajú ich aj zákaznícke recenzie.

 

Rady, ako zavárať

So zaváracím hrncom zvládnete hravo zaváranie uhoriek a hračkou bude pre vás aj zaváranie kompótov. Hoci je zaváranie v takomto hrnci pomerne jednoduché, mali by ste pri ňom dodržiavať určité pravidlá. Pozrime sa teda na ne.

  • prvým krokom k úspešnému zaváraniu je hygiena – aj v prípade, že ste si kúpili celkom nové poháre a vrchnáky, dbajte o to, aby ste ich pred zaváraním dostatočne umyli. Následne ich nechajte dobre vyschnúť a až potom do nich nakladajte zeleninu či ovocie.
  • používajte len nepoškodené a zdravé plody a pred použitím ovocie a zeleninu dôkladne umyte a nechajte odkvapkať
  • ovocie alebo zeleninu naplnte do pohárov tak, aby ste poháre zaplnili čo najviac, no zároveň plody do pohára netlačte
  • ovocie a zeleninu zalievajte horúcim nálevom 
  • poháre by mali byť ponorené vo vode do polovice
  • po zavarení prevráťte poháre hore dnom, zistíte, či niektoré z viečok neprepúšťa vzduch

 

Zdroje informácií:

Do testu sme vybrali Zaváracie hrnce len z overených eshopov

Klarstein.sk Heureka.sk
Ohodnoťte náš test:
4.7/5 - (26 votes)
Autor článku
Petra Lyžičiarová

Redaktorka magazínu DoDomácnosti.sk. Mám rada prírodu, zvieratá a rada tvorím. Kreatívne sa realizujem nielen pri písaní, ale i v domácnosti, záhrade a v kuchyni, a tak verím, že moje články budú pre vás zaujímavé, užitočné a prínosné.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Klarstein Biggie Digital
Klarstein Biggie Digital
Hodnotenie 4.5 hviezd
Víťaz testu
Cena 132,90 €