MojWindows

Aj keď by ste patrili k skutočne zručným a technicky zdatným ľudom, prvú ani druhú generáciu notebookov Surface Laptop si v domácich podmienkach kvôli konštrukčnému spracovaniu neopravíte. Ku „vnútornostiam“ sa jednoducho nedá dostať bez toho, aby ste nenarobili veľa škody.

Do úvahy tak nepripadá výmena žiadnych komponentov, pričom niektoré sú navyše umiestnené napevno. Portál iFixit, ktorý verejnosti poskytuje kvalitné návody pre rôzne servisné zásahy, preto obidvom modelom udelil skóre 0 z 10, čím všetkých dôrazne vystríha pred tým, aby sa do nejakého fyzického zásahu vôbec pustili.

Microsoft si zjavne túto „kritiku“ zobral k srdcu a rozhodol sa niečo s tým spraviť. Počas prezentácie najnovšieho modelu Surface Laptop 3 totiž Panos Panay vyzdvihol fakt, že pri návrhu novej generácie sa dôraz kládol na jednoduchšiu údržbu a servisné úkony, vďaka čomu je aj pomerne jednoduchým spôsobom možné vymeniť SSD disk.

Upozornil síce, že v domácich podmienkach to majitelia robiť nemajú, no autorizovaným servisom sa bude dýchať jednoduchšie.

Tvrdenia o jednoduchšom prístupe ku komponentom zaujali nejedného človeka. Jedného z čerstvých majiteľov notebooku Surface Laptop 3 dokonca do takej miery, že neodolal a svoj nový stroj sa rozhodol rozobrať. O svoj zážitok sa následne podelil cez Reddit.

Uvádza, že stačí vykrútiť štyri štandardné „Torx T5“ skrutky a klávesnicu je následne možné odobrať. Na mieste však drží ešte pomocou magnetov, takže „neodpadne“, ale vybrať ju treba vyvinutím mierneho tlaku. Zdvíhať vraj treba od strany, ktorá je najvzdialenejšia od obrazovky, nakoľko na tej najbližšej sa ukrýva akási svorka.

Na základe svojich skúseností tvrdí, že osadený disk (M.2 2230 SSD) je používateľsky skutočne jednoducho vymeniteľný, no a pri troche zručnosti a opatrnosti je vraj možné svojpomocne vymeniť aj batériu (išlo o letmý pohľad a realita je komplikovanejšia). Čo sa týka operačnej pamäte a procesora, tie sú v matičnej doske napevno, takže výmena nepripadá do úvahy.

Veľmi zaujímavé je tvrdenie, že zvýšená „opraviteľnosť“ modelu Surface Laptop 3 si mala vybrať svoju daň na spracovaní klávesnice. Dotyčný majiteľ vlastní model v prevedení s látkou Alcantara a vo svojom príspevku uvádza, že pri písaní na klávesnici dochádza k citeľnému prehýbaniu a stred klávesnice pôsobí takmer duto, ako keby pod ním nič nebolo.

Medzičasom sa na Surface Laptop 3 pozrel aj v úvode spomínaný iFixit, ktorý potvrdzuje, že z pohľadu servisných úkonov sa veci skutočne obrátili k lepšiemu. V porovnaní s predošlými modelmi novinka na „škále opraviteľnosti“ poskočila z absolútne najhoršieho hodnotenia na stred – 5/10.

iFixit vo svojej správe uvádza, že veľmi ľahko sa dá vymeniť SSD, reproduktory aj audio jack. Výmena batérie už ale vyžaduje skoro odborné servisné zručnosti, nakoľko tu do hry vstupujú aj ochranné lepivé súčasti. iFixit preto tento úkon označuje za veľmi komplikovaný. Pri podobne veľkej zručnosti sa má dať vymeniť aj celý displej a klávesnica.

Surface Laptop 3 síce poriadne poskočil, najmä preto, že sa dá otvoriť bez akéhokoľvek poškodenia, no napriek tomu všetkému sa akýkoľvek zásah v domácom prostrední neodporúča. Určitá svojpomocná oprava je tak síce možná, no stále nie je vhodná.

24.10.2019

+