Dobré noviny
FANTASTICKÉ: Na trh sa dostane prvý liek, ktorý dokáže spomaliť Alzheimerovu chorobu
Pavol Hirka
Pavol Hirka

FANTASTICKÉ: Na trh sa dostane prvý liek, ktorý dokáže spomaliť Alzheimerovu chorobu

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: Pixabay.com

Vedci sú po dlhom období naozaj optimistickí.

WASHINGTON 23. októbra - Efektívna liečba Alzheimerovej choroby zatiaľ neexistuje, no zdá sa, že vedci sú na správnej ceste. Americká spoločnosť Biogen tvrdí, že vytvorila prvý liek, ktorý dokáže spomaliť toto kruté ochorenie, informuje portál BBC.

Spoločnosť sa začiatkom budúceho roka pokúsi v Spojených štátoch získať regulačné schválenie pre liek s názvom Aducanumab. Schvaľovací proces by mal trvať rok až dva roky, pričom následne Biogen plánuje ponúknuť liek pacientom, ktorí sa zúčastnili klinických testov.

Ako pripomína BBC, toto oznámenie je prekvapujúce, keďže spoločnosť v marci 2019 zastavila vývoj tohto lieku z dôvodu neuspokojivých výsledkov testov. Podľa novej analýzy väčšieho množstva dát tých istých testov však väčšia dávka Aducanumabu môže významné zlepšiť zdravotný stav u pacientov so skorým štádiom Alzheimera.

Liek vraj dokáže spomaliť postup choroby. Ide o protilátku, ktorá sa zameriava na amyloid, ktorý v mozgu chorobu spôsobuje. „Ľudia, ktorých život postihla Alzheimerova choroba, už dlho čakajú na novú liečbu, ktorá by im zmenila život. Toto vzrušujúce oznámenie ponúka nádej, že by mohla byť na dosah," uviedla HIlary Evansová z organizácie Alzheimer's Research UK.

Už ste čítali?