Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Andruskó, obvinený v prípade vraždy Jána Kuciaka, chce vypovedať o korupcii či zneužívaní právomoci dvoch ministrov
Zdielať na

Andruskó, obvinený v prípade vraždy Jána Kuciaka, chce vypovedať o korupcii či zneužívaní právomoci dvoch ministrov

BRATISLAVA / Situácia v spoločnosti začína byť alarmujúca. Dôvera ľudí v štátne inštitúcie, v súdnictvo, v spravodlivosť a vôbec v právny štát, prakticky každý deň klesá. Kočnerove smsky, jeho rozhovor s Dobroslavom Trnkom, či údajný zvukový záznam Gorily. To zdá sa, nie je všetko. Obvinený Zoltán Andruskó, v prípade Kuciak, povedal počas dohadovania o výške jeho trestu, že chce vypovedať aj o korupcii alebo zneužívaní právomocí dvoch ministrov súčasnej vlády.

Podľa Denníka N mal Trnka na príkaz Kočnera nahrávať návštevy vo svojej kancelárii. 

"Celkovo je to veľmi nepríjemné, keď sa dozvedáme, že vysokí štátni predstavitelia nahrávajú svoje stretnutia. Lebo ešte horšie je, ak ich na to naviedol niekto, kto chcel s tými nahrávkami obchodovať," vyjadril sa premiér Peter Pellegrini. "To je absolútne neakceptovateľné. To je scestné, to nikomu nepomôže. Opäť to podkopáva dôveru to, že žijeme v právnom štáte," povedal podpredseda strany Most-Híd Ábel Ravasz. "Keď takéto niečo robí bývalý generálny prokurátor a dnes jeden z prokurátorov generálnej prokuratúry, je pre mňa absolútne neakceptovateľné, aby tento človek ešte z morálnych dôvodov ostal na svojej pozícii," vyjadril svoj názor Martin Klus, podpredseda parlamentu. 

Andruskó chce vypovedať o korupcii ministrov

Podľa obhajcov poškodených rodín v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, obvinený Zoltán Andruskó, mal počas dohadovania sa o výške jeho trestu uviesť, že chce vypovedať aj o korupcii alebo zneužívaní právomocí dvoch ministrov súčasnej vlády.

"Bola to veľmi všeobecná úvaha, kde pán Andruskó povedal, že veď on vie vypovedať potenciálne aj o iných veciach a spomenul ich v jednej vete," uviedol advokát rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic. 

"Podstatné pre mňa je, že sa to nedostalo do protokolu, čo považujem za neobvyklé. Pokiaľ pán Andruskó tam začal oznamovať trestnú činnosť nejakých iných osôb, v tom okamihu bolo potrebné, aby toto prokurátor zaprotokoloval," podotkol Roman Kvasnica, advokát rodiny Kušnírovej. 

Premiér tvrdí, že ak bude mať Andruskó zásadné informácie, mala by to polícia prešetriť. "Netuším kto by to mal byť, ale ak niekto niečo urobil, alebo porušil zákon, tak pre mňa je irelevantné aké politické tričko má. Ja nebudem nikoho kryť a nebudem nad nikým držať ochrannú ruku," vyhlásil Pellegrini. 

"Ja si to neviem predstaviť, že by išlo o ministrov Mostu, ale naozaj padni komu padni. Ak sú seriózne zlyhania, tak v tom momente my ich chrániť nebudeme," povedal Ábel Ravasz. "Ja verím, že Generálna prokuratúra SR, špeciálna prokuratúra zareagujú, čo najrýchlejšie a umožnia tieto výpovede," poznamenal Miroslav Beblavý , líder PS/SPOLU.

Pellegrini bude situáciu riešiť za okrúhlym stolom

Okrem toho, situáciu v spoločnosti ale najmä narušenú dôveryhodnosť v justícii, chce riešiť aj premiér Peter Pellegrini za okrúhlym stolom. Na pondelok zvolal odborné pracovné stretnutie, ktorého cieľom je navrhnúť možné legislatívne zmeny zamerané na reformu súdov a prokuratúry. Na stretnutie by mali dôjsť ministerka vnútra Denisa Saková, minister spravodlivosti Gábor Gál, policajný prezident Milan Lučanský, ale aj zástupcovia Súdnej rady a Generálnej prokuratúry. 

"Výsledkom našich rokovaní by mala byť sada konkrétnych návrhov zmien zákonov, tak aby sme umožnili, tak súdnej rade ako aj prokuratúre, sa v určitých špecifických prípadoch vedieť vysporiadať aj s prokurátormi a sudcami, u ktorých sú závažné podozrenia, hoc ešte nebolo vznesené obvinenie," povedal premiér. Za okrúhly stôl chcú ale sadnúť aj všetci predsedovia strán demokratickej opozície.  

"My sme odsúdení na spoluprácu. Ak chceme zabezpečiť zmenu, nevyhnutnú zmenu v našej spoločnosti, je dôležité, aby sme sa o to pokúsili spoločne. A ja verím tomu, že to zajtrajšie stretnutie prinesie už konkrétne výsledky takejto budúcej spolupráce," uviedol Klus. "My sme ochotní vyfajčiť fajku mieru s kýmkoľvek a spolupracovať s kýmkoľvek, kto to myslí so zmenou vážne. Kto nie je súčasťou toho Kočnerovho reťazca. A preto aj na to stretnutie my pôjdeme," uzavrel Beblavý. 

Od kauzy Gorila ubehlo 14 rokov. Doteraz to ale nikto nepocítil:

Najčítanejšie správy