Multitasking je ako fajčenie marihuany

20. októbra 2019
Multitasking. Foto: Shutterstock

Na naše IQ má multitasking rovnaký účinok ako marihuana. Podľa štúdie Londýnskej univerzity ľudia, ktorí sa venovali počas kognitívnej činnosti multitaskingu, vykazovali podobné zníženie IQ ako tí, čo prebdeli celú noc alebo si zapálili cigaretu marihuany.

Ak je multitasking bežnou súčasťou vášho dňa, potom máte pravdepodobne pocit, že toho veľa stihnete, v skutočnosti je to len neustále presúvanie pozornosti z jednej veci na druhú. A zakaždým sa na svoj cieľ musíte začať sústrediť odznovu, „naladiť sa“ raz na jednu, raz na druhú vlnu. Nakoniec strácate schopnosť vyhodnotiť, ktoré veci či podnety si vyžadujú vašu okamžitú pozornosť a ktoré môžete odsunúť na neskôr.

Akoby ste strácali schopnosť vyhodnocovať v mori všetkých podnetov, ktoré denne prichádzajú. Akýkoľvek tón oznamujúci príchod novej správy na telefóne si zaslúži toľko pozornosti ako dôležitý pracovný mail alebo dieťa, ktoré padlo zo stoličky.

Ľudia, ktorí sa venujú vždy iba jednej činnosti v danom momente, majú preto oveľa vyššiu schopnosť koncentrácie a následne aj vyššiu produktivitu.

Ľudia, ktorí sa takto zamotajú do neustáleho labyrintu miliardy činností, zistia, že vo chvíľach, keď majú konečne voľno a pokoj, nedokážu odpočívať alebo sa venovať jedinej veci.

Popri čítaniu si potrebujú neustále kontrolovať telefón, pri pozeraní filmu surfujú na internete.

Multitasking nie je výhoda, ale zlozvyk

Čo z toho všetkého teda vyplýva? Ak sa v práci na pohovore chválite tým, že multitasking je vašou silnou stránkou, akoby ste súčasne tvrdili, že máte roztrieštenú koncentráciu, nedokážete sa dlho sústrediť na jednu vec, nie ste schopní rozlišovať medzi dôležitými vecami a banalitami a vaše IQ pomaly, ale isto klesá. Musíte teda uznať, že to nie je kvalitatívna vlastnosť, ale skôr zlozvyk, ktorého sa treba zbaviť.

Ak sa na pohovore chcete niečím chváliť, potom by to mala byť schopnosť vycibrenej pozornosti, organizovanosti a schopnosti priorizovať.

Premýšľate, ako sa vyhnúť multitaskingu? Skvelé tipy nájdete aj v časopise Relax, ktorý je práve v stánkoch spolu s ďalšími zaujímavými témami. Tu je malá ochutnávka.

Multitasking v Relaxe 7/2019
Multitasking v Relaxe 7/2019
Zbavte sa zbytočných kilogramov
Zbavte sa zbytočných kilogramov
Cvičenie v Relaxe 7/2019
Cvičenie v Relaxe 7/2019
Jesenný pohybový špeciál v Relaxe 7/19
Jesenný pohybový špeciál v Relaxe 7/19
Jesenný beh
Jesenný beh
Osvetlenie na bicykel
Osvetlenie na bicykel
Soliť či nesoliť?
Soliť či nesoliť?

Nenechajte si ujsť žiadne číslo časopisu Relax s výhodným predplatným: www.sportmedia.sk.

1/1
Zavrieť reklamu