Dom so sedlovou strechou nemusí mať klasický podlhovastý tvar. Inšpiráciou môže byť napríklad domov, ktorý pre vyznávačov outdoorových aktivít navrhlo štúdio Omar Gandhi Architect v spolupráci s Design Base 8.

Drevený dom Rabbit Snare Gorge sa nachádza v Novom Škótsku v Kanade. Majiteľ má rád prírodu. Považoval preto za dôležité, aby jeho domov rešpektoval pôdu. Štruktúra domu je tak postavená vyššie, aby bolo možné minimalizovať pôdorys domu. Zvolené riešenie má aj ďalšie výhody. Majiteľ má tiež oveľa lepšie výhľady do panenskej prírody.

Pretože tamojšia klíma praje silným dažďom a vetru, musel byť konštrukčný systém domu upravený tak, aby vydržal veľké bočné a vzostupné zaťaženie. Vrstvené pokrytie domu navyše pomáha s veľkým vetrom.

Napriek malému pôdorysu nepôsobí interiér stiesnene. Je to dané predovšetkým tým, že ho architekti ponechali úplne otvorený. Na druhom poschodí je v kuchyni a obývačke strop s dvojitou výškou, ktorý vedie do obývačky v podkroví. Na prízemí sú situované spálne a vstup.

Interiér je jednoduchý s bielymi povrchmi a drevenými plochami, ozdobným prvkom je krajina za veľkými oknami.

Pozrite si galériu

Zdroj: CNC