MENU
zdravy-zivot

Je to akné? Za vyrážkami sa môžu skrývať aj niektoré antibiotiká či nosové spreje

Nie každá vyrážka musí byť akné.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Je to akné? Za vyrážkami sa môžu skrývať aj niektoré antibiotiká či nosové spreje

Vyrážky podobné akné sa môžu objaviť na celom tele. Prečo sa vám vyhodia a ako sa ich zbaviť? Sú nebezpečné pre vaše okolie?

Potrápi vás často bolestivými vyrážkami, ale poriadne otrasie aj vaším sebavedomím. S akné má skúsenosť vyše 85 percent ľudí vo veku od 11 do 30 rokov. „Diagnostika akné je vo väčšine prípadov jednoduchá, vďaka typickému klinickému obrazu,“ vysvetľuje dermatologička MUDr. Veronika Manduchová. „Predsa sa však vyskytujú akneiformné ochorenia, ktoré nie sú klasické akné, ale pripomínajú ho.“ Vyrážky sa vtedy neobjavujú len na tvári.

Trápi vás akné? Vieme, čo vám pomôže!

Bez uhrov

Na hrudníku, hornej časti ramien, stehnách i zadku a u mužov, ktorí majú strnisko, aj na brade sa môžu objavovať folikulitídy. Ide o bolestivé vyrážky, ale chýbajú klasické komedóny, teda uhry. Za ochorením sa skrývajú baktérie. „Najčastejšie ide o Escherichia colli, klebsiellu, enterobaktériu či zlatého stafylokoka. V liečbe sa používajú cielené antibiotiká. Pri folikulitíde, ktorú vyvoláva malasseziafurfur, sa objavujú vyrážky na hrudníku a horných končatinách,“ pridáva podrobnosti odborníčka. „Na rozdiel od akné vás v tomto prípade budú vyrážky aj svrbieť. Ťažkosti sa riešia antimykotikami.“

Je za tým sprej

Objaviť sa môže i steroidné akné. Za ochorením sa skrýva vnútrožilová aplikácia kortikosteroidov alebo ich dlhodobé vdychovanie, napríklad vo forme nosových sprejov. „Vyvýšené zápalové ložiská, ktoré môžu byť aj hnisavé, sa objavujú prevažne na hrudníku a horných končatinách. Chýba však mazotvorba,“ približuje doktorka Veronika Manduchová. Steroidné akné ustúpi po vysadení kortikosteroidov. Pri liečbe sa však využíva i bežná liečba ako pri klasickom akné.

Padajú vám vlasy príliš? Uistite sa, že to nie je zlý signál a pošlite im okamžitú posilu!

Vyrážky z antibiotík?

Akné môže pripomínať i takzvaná generalizovaná pustulózna erupcia. Prejavy sa vyskytnú na celom tele. Vyvolávať ich môžu niektoré lieky. „Z antibiotík sú to najčastejšie penicilíny, makrolidy, doxycyklín, chloramfenikol. Z iných liekov napríklad lítium alebo chemoterapeutiká,“ vymenováva dermatologička. Do podobných prejavov ako akné môže prerásť i rosacea. Postihuje najmä dospelých. Opäť chýbajú komedóny. V tomto prípade je začervenanie len v strednej časti tváre. Za ťažkosťami sa skrývajú rozšírené drobné cievky. Prejavy sa spájajú s vyšším stupňami ochorenia. Stav pokožky zlepší metronidazol, retinoidy alebo celkové antibiotiká.

Pridá sa i teplota

„Oblasť slabín, zadku, genitálu, podpazušia a šije môže postihnúť aj acne inversa,“ hovorí o ďalšej možnej diagnóze Veronika Manduchová. „Sprevádza ho i výrazný zápal, hnisanie, mokvanie a zápach. Pridávajú sa aj celkové príznaky ako zvýšená teplota i sedimentácia a únava.“ K nepríjemným sprievodným znakom patrí aj výrazná bolestivosť postihnutých miest. Nech sa už u vás objaví akákoľvek forma vyrážok, obráťte sa na odborníka a v žiadnom prípade sa ich nesnažte odstrániť škriabaním. Výsledkom nebude zlepšenie stavu, ale vzniknú krvavé chrasty. Tie sa však hoja jazvami. Rovnako ako pri bežnom akné platí, že sa netreba púšťať do vytláčania zapálených vyrážok.

Natierate sa olejom a máte ekzém? Opatrnosť nie je na škodu, varuje dermatologička

Radšej bavlna

Ak sa objavia vyrážky v oblasti stehien, slabín a zadku, oblečte si radšej bavlnenú voľnejšiu spodnú bielizeň. Oplatí sa obmedziť aj dlhodobé sedenie. Potom už stačí len dodržiavať bežné hygienické návyky a predpísanú liečbu. Hoci vyrážky nevyzerajú príliš esteticky, akné nie je prenosné ochorenie. Určite ho nedostane napríklad iný člen rodiny.

Čítajte aj:

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Po pôrode mi neustále treba na wc. Čo s tým mám robiť?

Ťažkosti, ktoré popisujete, môžu byť príznakom hyperaktívneho, teda dráždivého močového mechúra. Rozhodne treba navštíviť urológa, ktorý buď potvrdí túto diagnózu alebo nájde inú príčinu ťažkostí. Tých príčin, môže byť veľa,, ale najčastejšie je to práve hyperaktívny močový mechúr. Prejavuje sa častým močením, nutkaním na močenie, náhle vzniknutým, nepotlačiteľným nutkaním na močenie, močením v malých porciách, nočným močením. Po vyšetrení a vylúčení iných príčin je liečba medikamentózna. Na trhu je niekoľko liekov, ktoré upravujú tento stav a utlmujú zvýšenú aktivitu močového mechúra.     

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor