Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Maskuje sa za migrénu? Nenápadný rizikový faktor častého stareckého ochorenia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Trápi vás migréna? Majte sa na pozore. Podľa nového výskumu totiž silné bolesti hlavy majú súvis s demenciou a dokonca s Alzheimerovou chorobou. Migrénou trpí na celom svete približne 12 percent populácie, trikrát viac postihuje ženy ako mužov, no nevyhýba sa ani deťom.

 

Kým demencia je najbežnejším neurologickým ochorením u starších dospelých, bolesti hlavy sú najčastejším neurologickým stavom vo všetkých vekových skupinách a migrénové bolesti hlavy sú tou najzávažnejšou formou.

Čítajte tiež: Skrytá hrozba známeho detoxikantu: Dôvod, prečo môže byť živočíšne uhlie nebezpečné

Migréna a demencia

Podľa výskumu, ktorý bol uverejnený v Medzinárodnom časopise geriatrickej psychiatrie majú silné bolesti hlavy, migrény súvis s demenciou a Alzheimerovou chorobou. Z analýzy vyplynulo, že migrény postihujú ľudí s demenciou trikrát viac, ako tých, ktorí týmto ochorením netrpia. Pacientov s Alzheimerovou chorobou dokonca štyrikrát častejšie.

Súčasťou štúdie bolo 679 účastníkov vo veku 65 rokov a viac, ktorí prispeli svojmi údajmi do štúdie Manitoba Study of Health and Aging - išlo o štúdiu, v ktorej boli zapojení ľudia bez akejkoľvek kognitívnej poruchy. Vedci mali prístup k údajom o histórii migrény týchto účastníkov. Posúdili súvislosti medzi migrénou a mätúcimi faktormi ako je vek, pohlavie, vzdelanie a anamnéza depresie - a subtypy demencie, ako je Alzheimerova choroba a vaskulárna demencia.

Urobili tak pomocou viacerých logistických regresných modelov, pričom brali do úvahy premenné vrátane vysokého krvného tlaku, srdcových záchvatov a iných srdcových stavov, mozgovej príhody a cukrovky. Rátali s tým, že napr. vysoký krvný tlak môže vysvetliť súvislosť medzi migrénou a zvýšeným rizikom demencie.

Maskuje sa za migrénu?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Migrény boli významným rizikovým faktorom Alzheimerovej choroby a demencie,“ uzatvárajú autori na základe výskumu. „Zatiaľ nemáme žiadny spôsob, ako vyliečiť Alzheimerovu chorobu, takže prevencia je kľúčová. Identifikácia prepojenia na migrény nám poskytuje dôvody na usmernenie nových stratégií na prevenciu Alzheimerovej choroby," dodala Suzanne L. Tyasová, PhD. z University of Waterloo v Ontáriu v Kanade.

Čo zaberá na demenciu? 

Starecká demencia je vážne ochorenie, prejavuje sa zmenami v mozgovom tkanive. Včasné odhalenie ochorenia a čo najskoršie začatie liečby môžu stav pacienta zlepšiť a postihnutý môže ešte dlho viesť plnohodnotný život. Najviac ohrozenou skupinou sú osoby staršie ako 60 rokov. Neliečená demencia ohrozuje pacientov na živote. Príznakmi môže byť depresia, smútok, nezáujem byť v spoločnosti blízkych a známych, dokonca aj agresia. V boji proti demencii je dôležitá prevencia. Zdravý životný štýl, pravidelná psychická a fyzická aktivita sú tí správni bojovníci s touto zákernou chorobou.

Boj s migrénou

Podľa niektorých štúdií sú rizikovými faktormi pre Alzheimerovú chorobu vysoký krvný tlak, cukrovka, či zvýšená hladina cholesterolu. Nedostatok spánku môže byť tiež spúšťač bolesti. Ľudia, ktorých trápia migrény, by nemali spať menej ako šesť a nie viac ako osem hodín. V boji s bolesťami pomáha aj dodržiavanie času vstávania a zaspávania. Pijete veľa kávy? V malom množstve môže kofeín od bolesti uľaviť, no vo veľkom množstve môže byť spúšťačom bolesti.

Medzi typické príznaky migrény patrí pulzujúca bolesť zvyčajne na jednej strane hlavy, ktorá môže trvať niekoľko hodín až dní. Sprievodnými prejavmi je nevoľnosť, vracanie, citlivosť na svetlo a zvuky. U niektorých pacientov sa pred spustením bolesti hlavy prejavia takzvané aury vo forme zábleskov svetla, alebo rozmazané videnie.

Viac o téme: ChorobaMigrénaAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9