Zákon má zmraziť nájomné približne pre 1,5 milióna bytov postavených pred rokom 2014. Zákon má platiť od začiatku roka 2020 so spätnou účinnosťou k 18. júnu 2019.

Výbor sa okrem zmrazenia výšky nájomného dohodol aj na rôznych ďalších opatreniach. Zákon ešte musia schváliť obidve snemovne parlamentu a berlínsky model môže byť zaujímavý aj pre ďalšie nemecké veľkomestá.

Výbor zamietol jeden z pôvodných návrhov, podľa ktorého bolo možné znížiť nájomné v prípadoch, keď nájomník zaplatí za byt viac než 30 percent čistého príjmu. To by totiž znamenalo plošné zasahovanie do existujúcich nájomných zmlúv. Dôvodom pre zmrazenie nájomného je napätá situácia na bytovom trhu v hlavnom meste Nemecka. V niektorých štvrtiach totiž bežne zarábajúci ľudia prakticky nemajú šancu získať byt.

Podľa údajov ministerstva stavebníctva sa nájomné v roku 2018 pre voľne dostupné byty v posledných 10 rokoch zdvojnásobilo v priemere na 11,09 eura za štvorcový meter. Rast nájomného v Berlíne je pritom väčší než kdekoľvek inde v Nemecku, čo vyvoláva v Berlíne búrlivé diskusie. Jedna občianska iniciatíva dokonca požaduje vyvlastnenie veľkých bytových koncernov.