Mozog sa nechá ľahko oklamať, a to mnohými spôsobmi. Pozrite sa na niekoľko najlepších optických ilúzií. Tie dokazujú, že vnímanie reality môže byť značne skreslené.

Písmeno vstáva z papiera

Namaľujte si písmeno, ktoré vstane z papiera. Nie je to až tak zložité, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Budete potrebovať len papier a ceruzku. Návod uvidíte vo videu. Autor k dokonalosti použil ešte liner na zvýraznenie hrán a gumu na odstránenie pomocných čiar.

Ide o anamorfickú ilúziu - teda ilúziu, ktorá funguje len vtedy, keď sa na ňu pozriete pod určitým uhlom. Vďaka tomu dôjde k oklamaní vášho mozgu a nakreslené písmeno vyzerá ako trojrozmerné.

Video či obrázok?

Pozrite sa na obrázky s rôznymi vzormi nižšie. Na umocnenie efektu odporúčame na obrázok kliknúť a tým ho otvoriť vo väčšej veľkosti. Farebné vzory sa budú javiť, akoby sa pohybovali.

Zdroj: VTM

Zdroj: VTM

​Trik týchto ilúzií spočíva v tom, že hrany vzorov sú buď čiastočne rozmazané, alebo sú susedné vzory odlišne vytieňované tak, aby jeden vzor pôsobil ako vystupujúci do popredia a ten vedľajší ustupujúci do pozadia. Oba spôsoby majú za následok zmätenie mozgu pri snahe správneho zaostrenia. Výsledkom je prchavé prebiehanie očí po obraze a snaha zaostrenia.

Všimnite si, že pokiaľ svoje oči donútite sústrediť pohľad pevne len na jediný bod, scéna sa akoby zastaví.

Rozhýbaný priestor v placatom obrázku

Princíp rozhýbaných vzorov je možné ešte rozvinúť do 3D podoby, ale zostaneme len pri obyčajnom 2D obrázku, ktorý si pokojne môžete vytlačiť na papier a bude pôsobiť stále rovnako.

Zdroj: VTM

​Do hry sa tu pridáva tieňovanie, perspektíva a ostro oddelené geometrické tvary, ktoré rozohrávajú svoju vlastnú hru rozhýbaného vzoru a pôsobia tak proti pohybu podkladu.

Zdroj: VTM

​Pokiaľ sa zapozeráte na detaily obrázkov, tak zistíte, že jednotlivé prvky vzorov obťahujú čierne alebo biele linky. A práve tie za všetkým stoja. Čierny okraj mozgu evokuje tieň, biely nasvietenú hranu. Podľa toho mozgu určíme, ktorá časť obrázku je akoby v popredí a ktoré v pozadí. A keď všetko striedavo nakombinujeme, je z toho mozog zmätený, akoby stále preostruje a hľadá hĺbku priestoru. Tým sa začne javiť pohyblivým. Opäť sa ale stačí sústrediť len na nejaký bod a scéna v okolí sa postupne zastaví.

Guľaté je hranaté

Pred zrkadlo umiestnite úplne jasne hranatú štruktúru, ale v odraze zrkadle uvidíte, že je guľatá. Stačí ju otočiť a vnímanie sa prehodí - v zrkadle je všetko hranaté a v reále guľaté. Starý známy princíp, ale tu predvedený hneď na niekoľkých príkladoch, ktoré poriadne precvičia váš mozog:

V čom je trik? štruktúru tvoria zaoblené hranoly, ktorých horné hrany nie sú rovné, ale zvlnené (jeden pár hrán je prehnutý smerom dole, druhý naopak hore). V šikmom pohľade potom výsledok vytvorí ilúziu, že ide o rovinu. A keď je všetko presne vytvorené, odraz v zrkadle dáva nahliadnuť z druhej strany, kde sa rovnaké hrany javia ako guľaté. K tejto ilúzií je potrebné, aby pozorovateľ (kamera) pozeral na scénu v uhle 45°. Detialne to vysvetľuje napríklad toto video:

Záleží na uhle pohľadu

Zábavné sú ilúzie, ktoré sa pohrávajú so zobrazením tretieho rozmeru na dvojrozmernom obrázku. Schválen, dokážete rozsúdiť dvojicu na obrázku nižšie? Koľko tam majú trámikov?

Zdroj: VTM

​Asi najznámejšia ilúzia tejto témy je trojuholník vytvorený z hranolu, ktorého tvar je nepochopiteľne zacyklený.

Zdroj: VTM

​Princíp u trojuholníka alebo trámikov je v podstate rovnaký - vychádzame z toho, ako sú vyobrazované 3D objekty v 2D priestore, kedy sa tretí rozmer kreslí v rovine šikmo k osám roviny. Ale pretože nám chýba hĺbka tretieho rozmeru, môžeme na papieri prepájať aj čiary, ktoré by sa v skutočnom 3D priestore minuli.

Voda prúdi do kopca

Litografia holandského maliara M. C. Eschera, ktorá bola prvýkrát vytlačená v októbri 1961, zobrazuje perpetuum mobile, v ktorom voda od úpätia vodopádu tečie späť hore, aby opäť dosiahla vrchol vodopádu.

Istý nadšenec sa dotyčným dielom inšpiroval a vytvoril konštrukciu, ktorú môžete vidieť vo videu. Tá okrem iného dokladá, že táto optická ilúzia skvelo funguje aj v 3D, so skutočnou vodou. Escher bol skrátka génius...

Diera v ruke

Táto optická ilúzia pripomína "Písmeno vstáva z papiera". Tentokrát ide ale o vytvorenie otvoru - konkrétne otvoru vo vašej ruke, do ktorého budú zdanlivo vtekať pramienky vody.

Podobných hračiek sa dá pochopiteľne urobiť neuveriteľný počet.

Virtuálna realita na chodníku

Principiálne jednoduchá ilúzia, ale náročná na presvedčivé stvárnenie. Využíva perspektívy a funguje to len z jedného uhla pohľadu, ale výsledok berie dych. Je to, samozrejme, stále rovnaký princíp ako "kreslenie písmena" či "diera v ruke", ale vo veľkom meradle ilúzia ešte viac vynikne.

Zdroj: VTM

Zdroj: VTM

​Optická ilúzia, kedy sa javia vo verejnom priestore niektoré objekty ako priestorové, sa využíva aj v praxi - niekde môžete naraziť na prechody pre chodcov, ktoré sa z pohľadu vodiča javia ako vystúpené hranoly. V skutočnosti je to ale len maľba a hra s tieňmi.

Šikmé riadky

Klasický príklad optickej ilúzie založenej na tom, že malé detaily môžu výrazne narušiť pravidelnú štruktúru celku, pokiaľ sú vychýlené. Hoci ide o mriežku rovnako veľkých čiernych štvorcov rozdelených vodorovnými a zvislými modrými pruhmi, uvidíte niečo iné.

Spojovacie linky so šikmo umiestnenými uzlíkmi nám skreslia vnímanie horizontu, malé kosoštvorce s natočenou kombináciou čiernych a bielych štvorcov potom ovplyvní vnímanie veľkosti veľkých čiernych štvorcov. Stačí prižmúriť oči a obraz trochu rozmazať a začne sa rovnať.

Táto konkrétna ilúzia sa umiestnila vo finále súťaže o najlepšiu optickú ilúziu roka.

Dinosaurus s otáčacou hlavou

Roztomilý papierový Tyrannosaurus na videu vás bude provokovať. Ako to robí, že otáča hlavu? Verte, že hlavou naozaj nehýbe a ide len o optickú ilúziu. Skúste na ňu prísť, v závere videa vám bude kúzlo odhalené.

Zdroj: CNC