shutterstock.com
StoryEditor

Toto je osem potravín, ktoré vyživujú detský mozog. Jedia ich aj vaše deti?

18.10.2019, 17:00
Zdravie
Žiadna potraviny nie je zázračná. A žiadna nefunguje len sama o sebe. No podľa denníka El País je vedecky dokázané, že nejaké z nich môžu pomáhať vyživovať a stimulovať časti mozgu spájané s učením, pamäťou a koncentráciou? Ktoré by nemali chýbať na vašom stole?

Ryby: Fantastický zdroj omega-3

Mastné kyseliny omega-3 majú pre mozog dôležitú funkciu keďže tvoria jeho bunkové membrány. Pravdou je, že jedálniček bohatý na ryby a rastlinné oleje je základom pre rozvoj mozgu, a teda aj pre budúcu kapacitu učiť sa. Bez tukov mozog totiž nemôže vysielať svoje elektrické impulzy.

Nachádzajú sa v: rybách ako losos, sardinky, tuniak či sleď a rastlinných olejoch – napríklad v sójovom

Čokoláda: Tryptofán a sladká koncentrácia

Proteíny sa skladajú z množstva esenciálnych aminokyselín. Jednou z najdôležitejších pre mozog je tryptofán, základný pre výrobu serotonínu. Serotonín má vplyv na náladu, podporuje pocit pohody a pomáha udržať koncentráciu a pokoj.

Nachádza sa v: mlieku, mäse, rybách, slnečnicových jadierkach a čiernej čokoláde.

pexels

Cestoviny: Energia z uhľohydrátov

Uhľohydráty sa menia na glukózu, preto sú energiou pre mozog. Nás však zaujímajú tie, ktoré sa vstrebávajú pomaly. Také, ktoré dovolia, aby bola pre mozog neustále k dispozícii nejaký glukóza bez toho, aby sa náhle nevyčerpala. Tak, ako sa to deje pri cukroch. Cukry totiž poskytujú okamžitú energiu, ale ich efekt je krátky. Uhľohydráty sa odporúča servírovať na raňajky, aby sa mozog spamätal z dlhého nočného pôstu.

Nachádzajú sa v: cestovinách, cereáliách ako pšenica a ryža, zemiakoch, chlebe.

Vajcia: Na povzbudenie neurónov

Vitamíny skupiny B zasahujú do tvorby neurotransmiterov – látok, ktoré posúvajú informácie medzi neurónmi prostredníctvom nervových zakončení. Posiľňujú pamäť a koncentráciu.

Nachádzajú sa vo: vajíčkach (bielko je okrem toho skvelým zdrojom proteínu), ovocí, zelenine, rybách, mliečnych výrobkoch a orechoch.

eggs cooked shutterstock.com

Strukoviny: Proteíny a železo lepšie ako mäso

Proteíny majú na starosti vývin neurónov a neurotransmiterov, zatiaľ čo železo je zodpovedné za dodávku kyslíka do nervových buniek. Spolu zlepšujú intelektuálnu výdrž, koncentráciu, mentálnu sviežosť.

Nachádzajú sa v: červenom mäse, ktoré však netreba jesť vo veľkom. Nájdete ich aj v strukovinách, rybách, mliečnych výrobkoch, morských plodoch. Zelenina a ovocie obsahujú železo.

Orechy: Dobré tuky pre inteligentné maškrtenie

Takzvané dobré tuky znižujú cholesterol  a pomáhajú nervovému systému správne fungovať. Dodávajú do mozgu riadnu dávku energie, zvyšujú koncentráciu a zlepšujú pamäť.

Nachádzajú sa v: orechoch, olivovom oleji a avokáde.

wallnut in bowl shutterstock.com

Jogurty a syry: kalciom proti stresu

Kalcium pomáha nervom aj tlaku, ktorý sa zvykne dvíhať, keď dieťa prežíva stres. Deti do troch rokov by mali piť pollitra mlieka denne. Po dosiahnutí tohto veku postačia dva poháre alebo jeden pohár mlieka, jeden jogurt  a trochu syra, aby získalo potrebnú dávku kalcia. Jeho nedostatok môže spôsobiť únavu a nervozitu.

Nachádza sa v: orechoch, zelenine, ovocí, rybách a vaječnom žĺtku

Banány, avokáda a paradajky: Vitamíny pre mentálnu bystrosť

Vitamíny a minerály sú živiny, ktoré chránia a pomáhajú rozvoju nervového systému, kontrolujú prúdenie krvi v mozgu a pomáhajú vytváraniu nových neurónov. Zlepšujú koncentráciu a duševnú zdatnosť.

Nachádzajú sa v: zelenine a ovocí. Banán napríklad obsahuje draslík, avokádo magnézium a antioxidanty, paradajky zas majú lykopén – antioxidant, ktorý chráni mozgové bunky pred zranením.

avocado unsplash.com

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 14:18