Spoľahlivo odoženú všetky choroby: Tieto slovenské potraviny zabijú zápaly v tele!

Zdroj: gettyimages.com
2019-10-18 12:00:00

Vonku vo vzduchu cítiť zimu a keďže je chrípková sezóna už v plnom prúde, denne sa musíme brániť proti rôznym vírusom. Útočia na nás v hromadnej doprave, v prehriatej nevyvetranej kancelárii, ale aj doma, preto je načase začať s prevenciou.

Niekedy pomôže úplne málo, napríklad obohatiť každodennú stravu o potraviny, ktoré povzbudia vašu imunitu. Skúste to aj vy! Odborníčka na výživu radí, ktoré bežne dostupné potraviny vám pomôžu vyhnúť sa chorobám.

Čítajte tiež: Predzvesť zdravotných problémov alebo nič vážne? Keď telo kričí o pomoc vypadávaním vlasov

Šípky

Snáď každý z nás si pamätá na neodolateľnú vôňu šípkového čaju, aký zvykli na dedine pripravovať naše babičky kedysi. Na šípky sme však akosi na Slovensku zanevreli. Pritom stačí jedna príjemná prechádza lesom, aby ste svoj organizmus mohli zásobiť intenzívnou dávkou prírodného vitamínu C. 

„Šípky sa používajú čerstvé i sušené. Skvelé sú najmä preto, že obsahujú veľké množstvo vitamínu C a beta karoténu. Okrem nich v nich nájdete napríklad aj vitamíny skupiny B a rutín. Účinný efekt tejto látky sa zvyšuje vitamínom C,“ upozorňuje výživová poradkyňa Zdenka Havettová z portálu ideotvojezdravie.sk.

Cesnak

Cesnak mnohí obľubujú kvôli jeho intenzívnej chutí, ktorá dokáže dodať nezameniteľnú arómu viacerým jedlám. Málokto však zrejme tuší, že táto skromná rastlinka je aj prírodným antibiotikom. Ak si cesnak doprajete pravidelne, môžete si vychutnať nielen jeho chuť, ale aj jeho silné antibakteriálne a antivírusové účinky, ktoré posilňujú vašu prirodzenú imunitu.

Zázvor

Intenzívnu chuť i vôňu zaručí aj zázvor. Hoci pôsobí pomerne exoticky, jeho skvelé účinky si pochvaľovali aj naši predkovia, ktorý ho poznali skôr ako ďumbier. Kedysi vzácnu potravinu dnes bez problémov nájdete v obchode, no na svojej cene nestráca. Patrí totiž k silným antioxidantom, má antiseptické účinky a zlepšuje prietok krvi. Dokáže príjemne zahriať celé telo a je skvelou pomocou najmä ak vás trápia studené končatiny či boľavé hrdlo.

Kyslá kapusta

Kyslá kapusta je jedným z našich národných pokladov. Okrem skvelej chuti má totiž aj blahodárne účinky na vaše zdravie. 

Pokiaľ chcete podporiť svoju imunitu, kyslá kapusta je absolútny zázrak. Konzumovať ju môžete surovú, ale aj tepelne upravenú. Významne podporuje obranyschopnosť organizmu najmä vďaka vysokému obsahu probiotík,“ vysvetľuje Havettová.

Tekvicové semienka

Tekvicové semienka zďaleka nie sú len lákavou pochutinou, ktorú môžete dopriať večer k filmu. Okrem toho, že sú pre vaše telo výborným zdrojom prospešných živín, za zmienku určite stojí aj množstvo zinku, ktoré sa v nich nachádza. Spomínaný minerál je totiž veľmi dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému. 

„Pri nedostatočnom príjme zinku dochádza k nesprávnej aktivácii imunitných buniek a samotný deficit zhoršuje zápalové reakcie. Navyše si ho telo nedokáže ukladať, a preto je potrebný jeho ustavičný príjem,“ dodáva odborníčka na výživu.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny liečba prevencia choroby

2019-10-18 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia