Prvá pomoc pri prejedení

Priemerný žalúdok dospelého človeka dokáže prijať až dva litre jedla, ale v extrémnych prípadoch sa dokáže tento objem zväčšiť až na dvojnásobok.

18.10.2019 11:00
jedlo, prejedanie sa, žena, obezita Foto:
Opäť ste sa nedokázali ovládnuť?
debata

Jedlo pritom opustí žalúdok až po dvoch hodinách. Ak je potravy príliš veľa, natrávená strava sa posunie do tenkého čreva až po štyroch a viac hodinách.

Po jedle ihneď na gauč?

Držanie striktných diét, hladovanie alebo rýchla konzumácia jedla sa dokážu podpísať pod problémy s trávením. Náročné diétne režimy sú nielen fyzicky, ale aj psychicky náročné. Na ich konci býva niekedy výsledok v podobe zhodených nadbytočných kilogramov. Vo väčšine prípadov sa však končí neúspechom. Ako si pomôcť v prípade, že sme si dopriali viac ako sme mali? Podľa Dr. Megan Rossiovej konzumácia nadmerného množstva jedla nás núti rýchlo vyhľadať vodorovnú polohu na gauči či v posteli. Hoci sa môže zdať, že ide o dobrý nápad, opak je pravdou. „Ak si ľahneme, vyvinie sa väčší tlak na žalúdok, čo môže spôsobiť, že žalúdočná kyselina vystúpi k pažeráku a tým sa spustí pálenie záhy,“ vysvetľuje Rossiová. V danom prípade odporúča zostať vo vzpriamenej polohe, až kým nepominú prvotné pocity plného žalúdka, čo býva minimálne po tridsiatich minútach.

Keď sa únava hlási o slovo

Trávenie väčšieho množstva jedla je často sprevádzané aj nástupom únavy. Pri prejedení sa žalúdok prekrví veľkým množstvom krvi na úkor iných telesných orgánov, čo sa prejaví pocitmi únavy, ospalosti a podráždenia. Hormóny, ktoré pomáhajú zažívaciemu traktu, do veľkej miery vplývajú na hladiny hormónu melatonínu. Ten je zodpovedný za navodenie spánku. Pri nasýtení sa uvoľňuje do tela aj známy hormón leptín. Označuje sa aj ako hormón sýtosti, je produkovaný tukovými bunkami ľudského tela a stará sa o prenos signálu do mozgu, ktorému poskytuje informáciu o tom, že jedla už bolo skutočne dosť. Pokým sa uvoľní dostatočné množstvo hormónu a mozog „sa dozvie“ o tejto skutočnosti, môže uplynúť nejaký ten čas. Z tohto dôvodu je potrebné jedeniu venovať viac času, pomaly prežúvať, nesledovať pri ňom televíziu ani mobilný telefón. Dovolená je maximálne zdvorilostná komunikácia pri obede alebo večeri.

Pomôže zázvor, vaňa i teplé obklady

Pri konzumácii stravy je dôležité rozlišovať medzi pochutnávaním si na ľahkých jedlách, to je ovocí, zelenine či celozrnných pokrmoch a ťažkých jedlách, ktoré sú tvorené najmä veľkým množstvom živočíšneho tuku či sacharidov. Príkladom „ťažkého“ jedla je rýchle občerstvenie, vysmážané jedlá, údeniny, majonézové šaláty či cukrom nabité zákusky. V rámci prvej pomoci pri prejedaní sa používa aj zázvorový čaj, ktorý obsahuje látky na podporu trávenia a stimuluje svaly zažívacej sústavy. Rovnako pomáha pri tvorbe žlče potrebnej na trávenie živočíšnych tukov. Z bylinných čajov patria do prvej línie v boji proti prejedeniu aj odvary z mäty, rozmarínu alebo harmančeka. Tráviacim ťažkostiam pomáha uľaviť aj prikladanie teplých obkladov na brucho, kúpeľ v teplej, ale nie horúcej vode. Rovnako pomôže aj meditácia, dychové cvičenia a počúvanie hudby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #únava #hormóny #prejedanie sa #pálenie záhy #zázvorový čaj

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...