Už skôr J&T Real Estate avizoval snahu prepojiť oba brehy Dunaja lávkou pre peších. V projekte urobil developer v predošlých mesiacoch zároveň niekoľko zmien, na riešení územia spolupracuje so známou architektkou Beth Galí.

Nábrežie pri Dunaji v okolí Eurovey sa pre mnohých Bratislavčanov stalo obľúbeným miestom na trávenie voľného času. Dobrou správou je, že tento verejný priestor sa s budovaním štvrte Eurovea City má ešte výrazne skvalitniť.  

Projekt Eurovea 2 má viacero etáp a jednou z nich je potiahnutie nábrežia až smerom k Mostu Apollo. Pri Dunaji tak pribudnú nové reštaurácie a ďalšie prevádzky, ktorých vzhľad však developer na rozdiel od prvej fázy projektu plánuje zjednotiť. 

Rukopis známej architektky

Komplexné riešenie sa týka aj celého priestoru od Eurovey smerom k podmostiu, ktoré je dnes nevyužité a býva útočiskom asociálov. 

V celom území počíta JTRE s vybudovaním veľkej komunitnej zóny, ktorá má premeniť charakter lokality a prilákať sem ešte viac návštevníkov. Koncept navrhla známa španielska architektka Beth Galí, ktorá spolupracuje s projektantom celej štvrte, domácim ateliérom GFI.

Komplikáciou pre architektov bolo najmä to, že nábrežie už v tejto časti križuje železničná trať vedúca do Zimného prístavu, ktorá sa nemôže presunúť. Zakomponovať ju teda museli do verejného priestoru. Pripravené je optické oddelenie od aktívnej zóny nábrežia urbanistickými prvkami a zeleňou.

Lávka cez Dunaj, športoviská aj električka. Ako sa zmení okolie Eurovey

Nad koľajami sa zároveň začne funkčné premostenie smerujúce k mrakodrapu a novému námestiu, ktoré vznikne medzi vežiakom a pokračovaním shoppingu. Lávka ľudí dostane bezpečne ponad trať až k Dunaju.

V projekte naplánoval JTRE aj ďalší prepájajúci prvok, ktorý potvrdil tento týždeň. Pôjde o premostenie od námestia až k Mostu Apollo.

Lávka cez Dunaj, športoviská aj električka. Ako sa zmení okolie Eurovey

„Priame prepojenie dunajskej promenády a Mosta Apollo? Kvalitná dostupnosť je našou prioritou, preto máme ambíciu spojiť nábrežie pred Eurovea so zastávkou MHD na moste,“ uvádza developer.

Oživené podmostie

V priestore pod mostom vznikne podľa návrhov architektky B. Galí viacero voľnočasových prvkov v takzvanom aktivity parku. Počíta sa s budovaním ihrísk pre rôzne vekové kategórie. Podľa developera je ambíciou skultúrniť podmostie ako celok, hoci nie je priamo súčasťou projektu Eurovea 2.

„Nový aktivity park v Eurovea City pod Mostom Apollo, to sú športoviská a detské ihriská namiesto nevyužitého priestoru. Nový park, inšpirovaný svetovými metropolami, bude rozdelený na tri športové zóny podľa rôznych vekových kategórií,“ opisuje developer.

Lávka cez Dunaj, športoviská aj električka. Ako sa zmení okolie Eurovey

Projekt vytvorí aj cyklotrasy a športoviská, ktorých časť bude priamo pod mostom. Momentálne sa pracuje s možnosťami rôznych lezeckých stien, skejtparku či basketbalového ihriska.

JTRE zároveň počíta aj s prepojením svojho ďalšieho projektu na opačnom brehu Dunaja. V Petržalke, kde sa v minulosti počítalo s novým celomestským centrom, má vyrásť moderná lokalita s viacerými funkciami Nové Lido, podľa legendárneho bratislavského plážového kúpaliska.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa