Táto fotografia vám zlomí srdce. Pri pohľade na tohto 5-ročného chlapca zostali ľudia zhrození

Hyriaková Kristína

Foto: pixabay

Existuje niečo horšie, ako vidieť malé dieťa, ktoré nemá čo jesť a kde bývať? Fotografia malého chlapca, ktorý niečo také zažíva, rúca všetky predstavy o modernom a vyspelom svete.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako informoval portál Mirror, fotografia, ktorú na svojom Facebooku uverejnila kaviareň The Homeless Street Cafe, ktorá pomáha komunite bezdomovcov vyvolala vlnu ohlasov. Na fotografii je malý chlapec, ktorý sa skláňa nad svojou večerou.

Chlapec sedel na kartóne a jedol večeru

„Sme doma po ďalšej neuveriteľne rušnej noci. Som vyčerpaný, unavený a veľmi emotívny a mal by som ísť spať, ale dnes večer sa vo všetkých mysliach členov nášho tímu objavuje len tento obraz. Je to zlé. Je to nepríjemné, ale toto sa deje a každým týždňom sa to zhoršuje. Sam má päť rokov a práve on dnes večer jedol svoju večeru, keď sedel na kartóne. Môžeme toto akceptovať?“ napísali v príspevku.

Empatia a hnev

Príspevok vyvolal vlnu empatie, no zároveň aj hnev na jeho situáciu. „Na toto nezabudnem. Ďakujem za staroslivosť a za vaše činy.“ Od uverejnenia fotografie sa príspevok zdieľal viac ako deväťtisíc ráz a ľudia sa snažia pomôcť a reagovať, ako sa len dá. Kaviareň dokonca reagovala na reakcie komentárom a poďakovala za ohromujúcu odozvu. „Tento príspevok oslovil viac ako štvrť milióna ľudí, čo je úžasné. Máme tu tisíce komentárov a správ, ktoré musíme prejsť,“ napísali.

Matka pre neho chce výživnú stravu

„Je veľmi ťažké vidieť túto fotografiu, keďže som matka dvoch malých chlapcov. Moje srdce je zlomené,“ napísala jedna matka. „Nikdy by som si nepomyslel, že niečo takéto uvidím v Dubline,“ povedal ďalší užívateľ Facebooku. Kaviareň ďalej uviedla, že sú len malá dobrovoľnícka skupina a okrem toho majú aj denné pracovné povinnosti. Napriek tomu zistili, že chlapec chodí do školy a jednoducho je v núdzi. Jeho matka sa pre neho snaží získať výživné a doma pripravené jedlá, no väčšina ubytovacích zariadení pre ľudí v núdzi nedovoľuje varenie alebo prípravu jedla. Práve naopak, väčšinou to striktne zakazujú.

Kaviareň pre ľudí na ulici je vedená skupinou dobrovoľníkov, ktorí ponúkajú v Dubline v Írsku každý utorok bezdomovcom jedlo, toaletné potreby a oblečenie. Poznáte podobné kaviarne alebo organizácie aj na Slovensku? Ako sa dá podľa vás takýmto ľuďom viac pomôcť?

Najnovšie články