Nebezpečné schody Haiku priťahujú ľudí napriek vysokej pokute

2019-10-18 08:00:00 |   |    | 

Adrenalín v žilách je často tým najlepším cestovateľským sprievodcom. Motivuje vás k hľadaniu nových výziev a dostane vás na ojedinelé miesta, ktoré by ste bez trochy odvahy istotne nenavštívili. Nie nadarmo sa hovorí, že zakázané ovocie chutí najlepšie. I preto stúpol záujem o nebezpečné schody Haiku na Havaji až potom, keď ich pre verejnosť uzavreli a zvedavci sa tam musia dostať tajne poza chrbát polície.



 

Vysielač pre armádne lode

Netradičné schodisko sa nachádza na havajskom ostrove Oahu. V roku 1942 tam chceli vytvoriť tajný vysielač, ktorý by pomáhal navádzať armádne lode. Keďže potrebovali poriadne silný signál, museli ho umiestniť na najvyššom bode Oahu. Vybrali si pohorie v blízkom národnom parku, kde však bol veľmi zlý prístup. Preto boli prinútení postaviť tam schodisko, ktoré uľahčovalo zamestnancom prichádzanie na pracovisko.

 

3992 schodov do neba

Zakázané schody prechádzajú cez pohorie Koolau až na vrchol kopca Puukeahiakahoe. Ten dosahuje v najvyššom bode výšku 756 metrov, takže počas jeho zdolávania prekonávate veľké prevýšenie. Z toho dôvodu museli vo vysielači pracovať len ľudia s dobrou kondíciou a bez srdcových problémov. Vstup na tento netradičný vyhliadkový chodník viedol popri iných turistických trasách. Dokopy sa tam nachádza až 3992 schodov, ktoré sú vo viacerých úsekoch veľmi strmé. Schodisko bolo pôvodne vyrobené iba z dreva, neskôr ho renovovali a časť nahradili pevnejším kovovým materiálom. V tom čase pridali k celej trase zábradlie, aby sa ľudia mohli držať a predišlo sa tak pádom spôsobeným závratmi.

 

Z bezpečnostných dôvodov ho pre verejnosť uzavreli

Haiku dostali svoje pomenovanie podľa exotických kvetov grevilea, ktoré rastú v okolí. Tie sú typickou ozdobou ostrova Oahu a v čase kvitnutia premenia zelené lúky a kopce na pestrofarebné pole. Schodisko bolo od začiatku prístupné aj pre verejnosť. Ľudia sa vtedy nedostali až na jeho vrchol, ale mohli si dopriať úžasný výhľad na okolie. V roku 1987 však zavreli vysielač a vtedy prvýkrát uzatvorili aj túto netradičnú turistickú trasu. Drevené schody boli vo veľmi zlom stave, preto nechceli riskovať žiadne zranenia. Od roku 2003 dali do opravy zničených úsekov takmer deväťstotisíc dolárov. Lenže ani v tomto prípade sa zo staronovej atrakcie nemohli tešiť veľmi dlho. Neskôr sa pokazili ďalšie schody, na viacerých miestach už nespĺňajú bezpečnostné normy a správcovia sa navyše obávajú, že by niektorí turisti mohli preceniť svoje sily a mohli by mať problémy so srdcom.

 

Výlet za tisíc dolárov

Zo začiatku posielali na uzavreté schodisko občasné kontroly. Policajti náhodne kontrolovali, či sa niekde nenachádzajú odvážni turisti. Kvôli tomu začalo čoraz viac dovolenkárov riskovať a za oplotenie sa dostávali cez body, ktoré im označili predošlí zvedavci. Predstavitelia ostrova sa preto rozhodli monitorovať tento priestor niekoľkokrát do dňa pomocou helikoptéry a zvýšili aj počet mužov zákona, ktorí mapujú väčší úsek trasy. Navyše pristúpili aj k zvýšeniu pokuty, keď oproti predošlým 600 dolárom môžu teraz chytení odvážlivci zaplatiť až tisícku. Ani to ich neodradilo od veľkého dobrodružstva, pretože pre viacerých z nich je to stále suma, pri ktorej sú ešte ochotní riskovať a v prípade odhalenia to berú ako investíciu do netradičného zážitka.

 

Pomáhajú aj domáci obyvatelia

Turisti by boli pri skúmaní schodov Haiku bez domácich obyvateľov stratení. Tí našli v možnosti prevádzania nebezpečným terénom novú šancu na zárobok. Na ostrove preto veľmi jednoducho nájdete niekoľko podnikavcov, ktorí odvážnych cestovateľov dostanú cez slabšie chránené miesta a spoľahlivo prejdú aj popri strážach podľa toho, aký majú rozpis služieb. To sľubuje počas výletu ešte väčší adrenalín, vďaka čomu sa stal pre nich atraktívnejší. Zaplatenie si takýchto sprievodcov je veľmi dôležité aj z hľadiska bezpečnosti. Tí presne vedia, kde sa nachádzajú rizikové úseky, chýbajúce schody a poškodené dosky. Vďaka tomu ich včas varujú a znižujú možnosť úrazov.

 

Chodia tam po tme pred svitaním

Výlety na schodisko s 3992 schodmi podnikajú cestovatelia najmä v noci. Prvým dôvodom je, že vtedy sú služby policajtov len občasné a majú minimálnu šancu, že by ich tam stretli. Keďže na výprave neodporúčajú používať žiadne svetlá, aby si nikto nevšimol ich pohyb po schodisku, preferuje sa organizovať tieto výjazdy počas splnu a jasných nocí, keď majú lepšie podmienky na stúpanie k vysielaču. Druhým dôvodom je nádherné svitanie, ktorým sa môžete pokochať na konci trasy. Odtiaľto je navyše najlepšie vidno veľkú časť ostrova Oahu, ktorý sa môže pochváliť nádhernou prírodou.

 

Ponúkajú ich súkromníkom

Havaj si už nemôže viac dovoliť investovať do obnovy riskantnej atrakcie. Kvôli tomu tento rok pristúpili k rozhodnutiu, že by schodisko mohli odpredať súkromnému vlastníkovi. Nikto sa však veľmi nehrnie, pretože renovácia si vyžaduje veľkú investíciu. Domáci obyvatelia sa navyše domnievajú, že Haiku je tak atraktívne najmä kvôli tomu, že je zakázané. Keby ho opravili a sprístupnili, už by nepredstavovalo takú skúšku adrenalínu a preto by ho mohli obchádzať.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa