Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Čokoládový lávový koláčik bez lepku

Čokoládový lávový koláčik bez lepku
bez lepkuValentín

V mojom okolí je snáď len jeden človek, ktorý nemá rád čokoládu, ale toho považujem za výnimku, čo potvrdzuje pravidlo. Že čokoláda je jednoducho láska. Hlavne tá tekutá, vytekajúca z najjemnejšieho teplého koláčika, doplnená sladkou zmrzlinou a kyselkavým lesným ovocím. Takto si predstavujem dezert, ktorý ulahodí všetkým zmyslom. Jediná nevýhoda je, že ho treba rýchlo servírovať – zmrzka s horúcim ovocím nepustia.

  • Čas varenia 10 minút 200°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

100 g  horká čokoláda (aspoň 60%-ná)
70 g  maslo
2 ks  vajce
40 g  kryštálový cukor
30 g  BB puding bezgluténový Dr. Oetker (cca ½ vrecúška)
 maslo na vymastenie formičiek
 Holandské kakao Dr. Oetker na vysypanie formičiek
 
NA PODÁVANIE
 Zmrzlina vanilková aróma Dr. Oetker
150 ml  plnotučné mlieko
1 dl  lesné ovocie – čerstvé alebo mrazené
2 ČL  vanilínový cukor Dr. Oetker
3 PL  voda
 (Šľahačka Dr. Oetker + 150 ml mlieka)

Postup prípravy

Receptov na lava cake je viacero a do väčšiny ide múka – či už pšeničná, alebo nejaká iná. Ja som ju skúsila nahradiť pudingovým práškom, konkrétne úplnou novinkou – bezgluténovým BB pudingom s ryžovou krupicou od Dr. Oetker. Myslím, že podtrhol chuť aj štruktúru koláčika lepšie ako múka, plus v takejto podobe si môžu koláčik vychutnať aj celiatici. Opäť sa raz potvrdilo, že najlepšie veci sú tie najjednoduchšie. Ak ste ešte dezert tohto typu nerobili, vedzte, že vyzerá zložitejšie, ako naozaj je. ;)

Zapekacie mištičky vytrieme maslom a vysypeme kakaom. Nad parou roztopíme čokoládu s maslom. Miešame metličkou, kým sa všetko nerozpustí a neprepojí, odstavíme a necháme aspoň čiastočne vychladnúť.  Vo väčšej mise vymiešame celé vajíčka s cukrom (stačí ručne). Postupne prilievame čokoládovú zmes. Nakoniec zapracujeme aj BB puding. Cesto naberáme lyžicou do formičiek. Položíme ich na plech a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov, kým koláčik nechytí pevnejšiu krustu a začne sa odlepovať od stien. Trvá to okolo 10 minút, ale pozor, ak prešvihnete čas pečenia, vnútro sa prepečie a nebude už správne tekuté.

Po vybratí z rúry ešte necháme pár minút vo formičkách, potom vyklopíme a nakrojíme. Skvelo chutí s horúcim lesným ovocím. Ja som použila mrazené. Len som k nemu pridala cukor a trochu vody a krátko povarila. Dezert je dosť chuťovo výrazný, preto sa k nemu na odľahčenie hodí vanilková zmrzlina a/alebo šľahačka. V každom prípade, je dobré mať po ruke záchranu, ak práve nemáte doma zmrzlinu alebo čerstvú šľahačku. Dr. Oetker má totiž pre obe práškovú verziu a hoci to znie mierne zúfalo, bola som milo prekvapená lahodnou chuťou. Môj Marek je asi najväčší milovník vanilkových vecí na svete, takže minimálne zmrzku budem mať vždy v zásobe. Obsah balíčka stačí vyšľahať s mliekom a dať najskôr schladiť a potom šup do mrazničky. Za cca 5 hodín je hotová a krémová aj bez zmrzlinovača. :)

Tip: Koláčik tečie, len ak je ešte teplý. Keď vám stihol vychladnúť, alebo ste ich skrátka urobili viac, stačí ich odložiť do chladničky a pred podávaním zohriať napríklad v mikrovlnke.

 

17. 10. 2019 20:52

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty