MENU
zdravy-zivot

Pavol vyhral boj nad psoriázou. Namiesto mastičiek funguje najmodernejšia liečba

Vzopri sa psoriáze. Nové postupy liečby dokážu zlepšiť život.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Pavol vyhral boj nad psoriázou. Namiesto mastičiek funguje najmodernejšia liečba

Psoriáza nie je len estetickým problémom kože, je to zápalové ochorenie, ktoré postihuje aj vnútorné orgány. Svoje o tom vie aj Pavol Čamek (27), ktorý so psoriázou žije už 12 rokov.

Hoci je psoriáza dedične podmieneným ochorením, Pavol dlhé roky nevedel, že sa týka aj jeho rodiny. „V minulosti sa ľudia nepozorovali tak ako my v dnešnej dobe. Ak mali niečo na koži, natreli si to krémom a viac sa nestarali. Preto mi trvalo dlho, kým som sa dopátral k tomu, že aj moja babička a otec mali atopický ekzém a ja som ho zdedil po nich,“ začína svoje rozprávanie mladý muž z Lubiny.

Čítajte aj: Psoriatici, viete ako sa pripraviť na príchod chladnejších dní? TOTO by ste mali dodržiavať

Prvé kožné prejavy mal už v detstve. Najprv bol liečený na atopický ekzém, neskôr mu však diagnostikovali psoriázu, ktorá sa mu postupne rozrastala. „Psoriázu je dobré podchytiť v čo najskoršom štádiu jej výskytu. Ochorenie je potrebné presne diagnostikovať a následne nastaviť adekvátnu liečbu rovnako, ako aj pri iných ochoreniach,“ tvrdí prednostka Dermatovenerologickej kliniky v Bratislave profesorka Mária Šimaljaková.

Liečba zabrala

Pavol si prešiel rôznymi typmi liečby, pokým sa dostal k želateľnému výsledku. Momentálne má psoriázu vďaka svojmu lekárovi a správne nastavenej liečbe pod kontrolou. „Bral som rôzne masti, vodičky, hormonálne lieky, až som sa dostal k súčasnej liečbe, a tá zabrala,“ vysvetľuje.

Teraz je jeho stav stabilizovaný práve vďaka modernej liečbe, ktorú mu lekár pravidelne predpisuje každý mesiac. „Pociťujem veľkú zmenu v porovnaní s predošlými liečbami - teraz sa ma napríklad až tak nedotýkajú zmeny počasia, ako tomu bolo pred tabletkovou liečbou. Koža mi síce v zime viac sčervenie, ale je to pod kontrolou. Stále mi je ale najlepšie v lete, keď na pokožku svieti slnko,“ pochvaľuje si Pavol.

Neprehliadajte ich! Lámavé nechty môžu byť prvým signálom anémie či cukrovky

Horšie v zime

Okrem modernej tabletkovej liečby pomáha Pavlovi zmierniť príznaky psoriázy pobyt pri mori, ako aj kúpeľná liečba. „Odkedy mám psoriázu, chodím pravidelne k moru a využívam aj kúpeľnú liečbu – bol som na nej už päťkrát,“ hovorí s tým, že pobyt v kúpeľoch mu pomáha najmä v zime, kedy sa psoriáza u pacientov zvykne zhoršovať vplyvom studeného počasia, zmenami teplôt a ukrytou kožou pod vrstvami oblečenia, cez ktoré nemôže voľne dýchať.

Život so psoriázou

Pavlov život so psoriázou nebol našťastie poznačený odmietaním zo strany iných ľudí, ochorenie mu ale ovplyvnilo pracovný život. „Musel som si dávať pozor na prašné prostredie, aby som sa niekde neporanil, lebo sa mi hneď na danom mieste spravilo ložisko psoriázy,“ vysvetľuje a dopĺňa, že okolie na jeho ochorenie nereagovalo negatívne, skôr musel odpovedať na zvedavé otázky ohľadom možného prenosu jeho ochorenia na iných. „Ľudia sa ma pýtali, či ma to nebolí a či sa to náhodou neprenáša, keď som šiel do bazéna. Vždy som im však vysvetlil, že psoriáza nie je prenosná.“ Potvrdzuje to aj profesorka a lekárka Mária Šimaljaková: „Napriek tomu, že si mnohí myslia opak, psoriáza je neinfekčné ochorenie, preto sa pri dotyku so psoriatikom nemôžete nakaziť.“

Nádej pre psoriatikov. Najhoršie príznaky zmierni nová liečba. Aj na Slovensku

Prísť včas

Pavlov život so psoriázou je momentálne pokojný, no vníma, že Slováci sa za toto ochorenie hanbia. „Odporučil by som ľudom, aby išli so psoriázou k lekárovi, a to čo najskôr. Čím skôr sa začnú liečiť, tým skôr sa psoriáza utlmí tak, aby im neprekážala a nemuseli sa hanbiť,“ radí. Pravidelnú návštevu dermatológa odporúča aj odborníčka Šimaljaková: „Ak pacient pravidelne navštevuje svojho ošetrujúceho lekára a rieši s ním všetky problémy týkajúce sa psoriázy, je to najlepšia cesta, ako žiť so psoriázou plnohodnotný život. Problém nastáva vtedy, ak pacient z rôznych príčin preruší alebo ukončí liečbu, ktorá mu pomáhala. Ochorenie tak u veľkej väčšiny psoriatikov neskôr znova vzplanie, a to niekedy v horšej podobe ako predtým. Následky sú tak z dlhodobého hľadiska nepriaznivé.“

Dovolenka so psoriázou? Nemusíte sa skrývať, tieto tipy pomôžu a tiež unikátna liečba!

Vzopri sa

„V prípade neliečených psoriatikov, ktorých je na Slovensku podľa odhadu približne 140 000, je potrebné, aby navštívili svojho dermatológa a prešli na odbornú liečbu,“ tvrdí Ľubica Bergmannová, viceprezidentka Spoločnosti psoriatikov a atopikov Slovenska, ktorá zastrešuje kampaň Vzopri sa psoriáze. „V súčasnosti existujú moderné inovatívne spôsoby liečby psoriázy, ktoré zabezpečia liečenému pacientovi prežívať plnohodnotný život,“ dodáva. Viac rád pre psoriatikov nájdete na www.vzoprisapsoriaze.sk.

Môže vás zaujímať:

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Po pôrode mi neustále treba na wc. Čo s tým mám robiť?

Ťažkosti, ktoré popisujete, môžu byť príznakom hyperaktívneho, teda dráždivého močového mechúra. Rozhodne treba navštíviť urológa, ktorý buď potvrdí túto diagnózu alebo nájde inú príčinu ťažkostí. Tých príčin, môže byť veľa,, ale najčastejšie je to práve hyperaktívny močový mechúr. Prejavuje sa častým močením, nutkaním na močenie, náhle vzniknutým, nepotlačiteľným nutkaním na močenie, močením v malých porciách, nočným močením. Po vyšetrení a vylúčení iných príčin je liečba medikamentózna. Na trhu je niekoľko liekov, ktoré upravujú tento stav a utlmujú zvýšenú aktivitu močového mechúra.     

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor