Aktuálne je v priamej správe mesta 878 bytov, v správe mestských častí je 1 036 bytov a vo vlastníctve jednotlivých mestských častí 421 bytov.

Je to však len jedno percento celkového bytového fondu Bratislavy. Na porovnanie v Brne predstavujú nájomné byty 15 percent fondu, vo Viedni až 60 percent. Premier EÚ je približne 10 percent, Bratislava tak výrazne zaostáva. 

200 bytov ročne

Najnovšou ambíciou bratislavského magistrátu je nastaviť systém výstavby tak, aby mesto vedelo zabezpečovať 200 nájomných bytov ročne počas desiatich rokov.

Na čakacej listine nájomného bývania strávi jeden uchádzač približne sedem až osem rokov a to je podľa primátora Matúša Valla „neprijateľné“.

Mesto pritom pripravilo koncept, aby zvýšilo celkový počet nájomných bytov. Počíta pri tom aj so spoluprácou s developermi.

Nové byty chce Bratislava získavať viacerými spôsobmi: vlastnou výstavbou na mestských pozemkoch, rekonštrukciou mestských nehnuteľností, nadobudnutím 

bytov v pripravovaných komerčných projektoch, výstavbou v spolupráci s partnermi, napríklad s finančnými inštitúciami, ktoré na svoje náklady, ale na mestskom pozemku, postavia nájomné byty s cenovo dostupným nájmom, ktoré bude následne mesto prenajímať.

Aké budú podmienky jednotlivých dohôd s developermi či partnermi, zatiaľ primátor nehovorí. Mesto v tejto fáze ešte len komunikuje s prípadnými záujemcami o spoluprácu.

Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) zároveň spúšťa v týchto dňoch prvú architektonickú súťaž na výstavbu nových bytových domov. Pripravuje tiež rekonštrukcie existujúcich bytov. 

Rekonštrukcie na viacerých adresách

Primátor M. Vallo si podľa svojich slov prešiel zoznam všetkých nehnuteľností, ktoré by mesto mohlo použiť. A našiel desiatky bytov po celej Bratislave, aj na najdrahších uliciach mesta. Väčšina je však v zlom stave.

Prvých osem bytov, ktoré mesto prerába v bytovke na Zámockých schodoch, sa má kolaudovať už budúci rok. Ďalších osem až dvanásť bytov by malo pribudnúť v roku 2021 na Kozej 9 a v tom istom roku ďalších 15 bytov na Ventúrskej 4. 

V roku 2022 sa počíta s kolaudáciou 41 bytov na adrese Pri Habánskom mlyne 8, osem bytov vznikne na Velehradskej 35 a na Dopravnej ulici 1 má pribudnúť ďalších 22 bytov. Budovu na Dopravnej plánuje mesto ešte len kúpiť, predpokladaná suma zatiaľ nie je známa.

Zrekonštruovať sa majú v najbližšom odbobí aj byty na Slatinskej ulici, Jasovskej, Veternicovej, Kopčianskej, Hradskej, Budyšinskej, Hrobákovej a Českej ulici.

Vallo ide stavať stovky bytov, mesto spúšťa prvú architektonickú súťaž

 

Mesto sa zároveň snaží dohodnúť na vytvorení 66 nájomných bytov v areáli internátov v Záhorskej Bystrici. Tiež má záujem o ubytovňu na Saratovskej v Dúbravke, to je však zatiaľ iba v štádiu rokovaní.

Výzvou v celom procese sú reštituenti, pre ktorých musí Bratislava zabezpečiť nájomné byty, lebo je to zákonná povinnosť mesta. To má dodať náhradné nájomné bývanie obyvateľom reštituovaných domov, ktorých je aktuálne v evidencii viac ako 500.

„Vieme, že ľudia, ktorí boli postihnutí reštitúciami, volali po tom, že mali byt v Starom Meste a teraz nechcú žiť niekde na okraji Bratislavy,“ hovorí primátor, zároveň však dodáva, že mesto nemá zo zákona povinnosť hľadať náhrady len v rovnakej lokalite.

Bratislava sa bude snažiť využiť nájomné byty aj ako motiváciu, aby dokázala prilákať mestských policajtov, učiteľov, zdravotné sestry, opatrovateľky, hasičov, ale aj zamestnancov mesta.

Systém respektíve kľúč rozdeľovania ešte podľa slov primátora nie je určený, ale bude čo „najtransparentnejší“.

„Je treba začať stavať nájomné byty a pracovať aj na systematickom riešení, aby nájomné byty pribúdali každý rok. Pracujeme na tom od môjho nástupu do funkcie a rozbehli sme všetky procesy tak, aby sme do konca volebného obdobia mohli mať pripravených alebo rozpracovaných približne tisíc bytových jednotiek,“ uviedol M Vallo, podľa ktoréo .

Prvý projekt na Terchovskej

Do roku 2022 má mať Bratislava rozpracovanú výstavbu 722 bytov vo svojej réžii. Byty by mesto mohlo stavať v pozícii developera cez svoju oranizáciu Generálny investor Bratislavy, prípadne aj v kombinácii s účasťou spoločnosti Metro, kde je popri Bratislave akcionárom ministerstvo dopravy.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa