Prezident USA je presvedčený, že vyhrá colnú vojnu s Európou

Trumpova administratíva sa pre subvencie Airbusu chystá v piatok uvaliť clá na tovary z EÚ v hodnote 7,5 mld. USD.


Americký prezident Donald Trump vyjadril presvedčenie, že USA nemôžu prehrať v colnej vojne s Európskou úniou. Vyjadril sa tak v čase, keď sa pripravuje uvaliť clá na tovary z EÚ v hodnote 7,5 mld. USD. Trumpova administratíva plánuje uplatniť tieto sankčné clá od piatka po tom, ako Svetová obchodná organizácia (WTO) dospela k záveru, že európsky výrobca lietadiel Airbus dostal nelegálne subvencie. Trump vyhlásil, že USA nemôžu prehrať colnú vojnu s EÚ, pretože nerovnováha v obchodnej bilancii je veľmi vysoká.

Na problematiku obchodného deficitu USA voči EÚ sa Trump sústredil počas stredajšej schôdzky s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom. Taliansky prezident uviedol, že napätie v obchodnej oblasti neprospeje nikomu a clá označil za "kontraproduktívne". WTO dala formálne zelenú pre to, aby USA uvalili clá pre subvencie Airbusu, ale Európska únia na pôde WTO dosiahla víťazstvo v podobnom prípade, ktorý rieši nelegálne subvencie americkému producentovi lietadiel Boeing. Rozhodnutie Svetovej obchodnej organizácie o možných protiopatreniach EÚ je však ešte mesiace vzdialené.

Mattarella obe strany vyzval, aby sa pokúsili svoje spory vyriešiť. "O šesť mesiacov môžu prísť clá súvisiace so subvenciami pre Boeing," upozornil taliansky prezident. "Ide len o preteky medzi clami," dodal.
 

Vyberáme z poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk