S rekonštrukciou Pradiarne začalo YIT pred rokom, historickú technickú budovu zo začiatku minulého storočia obnovuje v spolupráci s pamiatkarmi. Práce zahŕňajú obnovu pamiatkovo chránených prvkov, po dokončení tak bude mať budova autentickú historickú podobu v bielo-zelenom farebnom stvárnení.

Pamiatkovo chránená je samotná hmota objektu, ale aj fasády s oknami s oblúkovou hranou, omietky, rímsy či vnútorné liatinové stĺpy, ktoré sú hlavnou nosnou konštrukciou.

Ide o celkovo 403 liatinových a jeden betónový stĺp s výškou 5,1 metra. Na stĺpoch sa našlo desať druhov náterov, po druhú vrstvu boli odstránené jemným pieskovaním a opatrené antikoróznym náterom a jednotnou povrchovou úpravou v celej budove.

Okien je spolu 505, a to v 78 tvarových variáciách. V 60. rokoch pri rekonštrukcii boli veľké kovové okná s oblúkmi nahradené drevenými s rovným prekladom. Pôvodné okná boli nechané len na výťahových a schodiskových vežiach. Tie budú v rámci budovy zrepasované a osadené na pôvodné miesto.

Rekonštrukcia Pradiarne je v polovici. Pozrite sa, ako napredujú práce

Pradiareň 1900 - priebeh obnovy 2019 - interiér_stĺpy_1 Zdroj: YIT Slovakia

Oceľové profily, z ktorých boli v minulosti, už dnes nevyrábajú, preto sa použili okenné oceľové profily, ktoré boli nájdené zamurované v jednej časti budovy. Znovuosadených bolo 80 pôvodných okien. Zvyšok okien nahradia novými hliníkovými oknami s oblúkom, ktoré kopírujú dizajn z roku 1900, ale s vlastnosťami súčasných okien.

Pamiatkovo chránené je aj secesné točité schodisko, dubové vlysy v podlahe, traverzový strop a art deco výzdoba na stĺpoch. Tá bude prezentovaná na 17 stĺpoch vo vstupne hale Pradiarne.

„Pri obnove historických objektov je dôležité dbať na to, aby nová funkcia budovy zodpovedala jej priestorovým danostiam. Dôležité je teda nielen profesionálne zvládnuť obnovu historických prvkov, ale doplniť ich súčasnými tak, aby si nekonkurovali, ale vhodne sa dopĺňali. Verím, že sa nám to v prípade Pradiarne podarilo,“ vysvetľuje architekt Ivan Masár z ateliéru Bouda Masár architekti, ktorý zvíťazil v súťaži na obnovu Pradiarne.

Na prenájom takmer 15-tisíc m2 

Rekonštrukcia prebieha aj v susednej Silocentrále, ktorá nie je pamiatkovo chránená, ale developer sa rozhodol ju zachovať. Priľahlý objekt zmení svoju podobu oproti historickému vzhľadu – na východnej fasáde pribudnú okná s priznaným novým tvarom.

Na najvyššom podlaží budú okná obnovené a vnútri budú presadené nové bezrámové okná, ktoré zabezpečia tepelnú pohodu interiéru. V Silocentrále pribudne strop, ktorý vytvorí nové podlažie – horná časť bude určená pre nájomcu, v dolnej časti sa počíta s eventovou sálou s auditóriom a

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa