Chýba preventívny program na karcinóm pľúc. Pacienti prichádzajú k lekárovi neskoro

Jednu z najvyšších mier výskytu a úmrtnosti na rakovinu pľúc z krajín Európskej únie má práve Slovensko. U mužov patrí dokonca medzi najčastejšie onkologické ochorenie u nás. Ročne podľahne tejto diagnóze viac ako dvetisíc pacientov.

17.10.2019 06:00
pľúca, rakovina, karconóm pľúc Foto:
Slovensko stále nemá stratégiu na preventívny program v oblasti včasného záchytu karcinómu pľúc.
debata (3)

Alarmujúce je, že až trištvrte z nich prichádza k lekárovi neskoro. Správne nastavený preventívny program, edukácia pacienta a nepodceňovanie prvých príznakov ochorenia môžu významne prispieť k lepšej kvalite života pacientov s karcinómom pľúc. Moderné inovatívne spôsoby liečby a špičkové medicínske inovácie, ktoré využívajú odborníci aj v slovenských nemocniciach, môžu zlepšiť doteraz nelichotivú štatistiku tohto agresívneho onkologického ochorenia.

"Zatiaľ čo rezort zdravotníctva spustil pred niekoľkými mesiacmi celoslovenský skríningový program na včasné odhalenie rakoviny hrubého čreva a konečníka, a len prednedávnom v rámci roka prevencie aj skríning na záchyt karcinómu prsníka, Slovensko stále nemá stratégiu na preventívny program v oblasti včasného záchytu karcinómu pľúc. A to napriek tomu, že štatistiky dlhodobo ukazujú na nepriaznivú situáciu, čo sa týka výskytu a úmrtnosti na toto závažné onkologické ochorenie,“ upozorňuje docentka Marta Hájková, hlavná odborníčka MZ SR pre pneumológiu a ftizeológiu.

Video
Kedy si netreba robiť test na skryté krvácanie do stolice, ale rovno je potrebné absolvovať kolonoskopiu? Gastroenterológ prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD., vysvetľuje aj to, prečo hovorí skôr nie "módnej" kapsulovej kolonoskopii.

Práve preventívny program a dlhodobá edukácia pacientov zameraná na znalosť prvých príznakov ochorenia môžu pomôcť zmierniť túto negatívnu štatistiku. Medzi typické príznaky ochorenia patrí najmä dlhotrvajúci kašeľ, časté zápaly pľúc, vykašliavanie krvi, bolesti v hrudníku, dýchavica, zachrípnutie a únava. Pacienti by mali dodržiavať správnu životosprávu a vyhýbať sa fajčeniu, škodlivinám a byť opatrní pri práci s chemikáliami.

„Je skutočne alarmujúce, ak trištvrte pacientov príde k lekárovi v pokročilom štádiu ochorenia. Súvisí to s výrazným podceňovaním príznakov, nedostatočnou adherenciou, zlou informovanosťou pacientov a chýbajúcim preventívnym programom na včasný záchyt ochorenia. Z hľadiska liečby má práve včasný záchyt ochorenia významný vplyv na celkovú kvalitu a dĺžku života pacienta. Aj v tomto prípade platí, že skorý záchyt ochorenia môže pacientovi zachrániť život,“ hovorí docent Miroslav Janík, prednosta kliniky hrudníkovej chirurgie SZU a UNB Ružinov.

„Operačné sály máme dnes vybavené technológiami, vďaka ktorým pacient s karcinómom pľúc nemusí nevyhnutne podstupovať operáciu pri otvorenej brušnej dutine. Vieme ho zoperovať aj laparoskopicky. Tento spôsob vedenia operatívy má niekoľko nesporných výhod. Azda najzásadnejšia je, že pacient nepochybne benefituje z rýchlejšej rekonvalescencie. Dôležitou podmienkou je, aby pacient prišiel k lekárovi v skorom štádiu ochorenia a nepodceňoval príznaky,“ dodal docent Janík.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina pľúc #preventívna prehliadka #prevencia rakoviny