Veľvyslanectvo Českej republiky v hlavnom meste Etiópie Addis Abebe sa bude stavať podľa ich návrhu. Nový areál by sa mal dokončiť v roku 2025. Cena jeho výstavby je vyčíslená na 225 miliónov českých korún, čo predstavuje približne 8,7 milióna eur.

Mladým architektkám pomohlo, že ich projekt predstavuje to najlepšie, čo dnes architekti o udržateľnosti vedia. „Návrh nás zaujal zaujímavým skĺbením všetkých požadovaných funkcií budúceho veľvyslanectva. Študentky navyše použili exteriérové materiály v súlade s etiópskym prostredím a s veľkou ľahkosťou prepojili českú a etiópsku kultúru. Zásadnú úlohu zohral vzhľad jednotlivých objektov umiestnených na rozľahlom pozemku, realizovateľnosť projektu a zohľadnenie možných finančných nákladov spracovaného riešenia,“ vysvetľuje riaditeľ odboru správy majetku českého rezortu zahraničných vecí Petr Kyslík.

Vyhrala udržateľnosť

Podľa odbornej poroty rozhodlo najmä to, že projekt bude postavený ako trvalo udržateľný. Využíva prevažne lokálne stavebné materiály z pálenej tehly, ktorá je pre Etiópiu charakteristická. Autorky na návrhu pracovali viac než štyri mesiace pod gesciou cenami ovenčeného architekta Štefana Polakoviča. Návrhu predchádzal výskum, pri ktorom sa zoznámili s tradíciami etiópskej architektúry, tradičnými materiálmi, lokálnymi zdrojmi aj spôsobmi klimatizácie budov. 

Neplytvať energiami sa bude od roku 2021 vyžadovať pri každej novostavbe

Projekt je zložený z troch rôzne veľkých objektov, ktoré majú slúžiť ako úrad, bytovka a rezidencia. Budovy sú v tvare kvádra s dominantným integrovaným oplotením, ktoré obkolesuje areál. Prekvapivý je „komín“ navrchu budov, ktorý sa v takýchto teplých krajinách nevyužíva na kúrenie. Paradoxne, slúži na odvetrávanie. „Stavby sú z klasických pálených tehál, v objektoch využívame pasívne vetranie, čo je pre Afriku typický spôsob lapania vetra v podobe komína,“ vysvetľuje K. Boháčová.

Iba bývanie v udržateľnej budove nestačí. Musíme začať od seba

Návrh českej ambasády v Addis Abeba z pera slovenských študentiek Zdroj: Jana Hájková

V obytných budovách sa budú nachádzať aj terasy, kolonáda, volejbalové ihrisko, bazény či úžitkové záhrady, ktoré obyvateľom umožnia čiastočnú sebestačnosť. Celý areál je podľa autoriek navrhnutý tak, aby sa v ňom obyvatelia aj zamestnanci cítili komfortne, čo je tiež jeden z hlavných znakov udržateľnosti, ktorá sa dnes dostáva do centra pozornosti architektov, ale aj stavebníkov.

Planétu je nutné šetriť

A nielen ich. To, že potrebujeme vyriešiť, ako ušetriť planétu od negatívnych dôsledkov hospodárskej činnosti, po rokoch uznali svetové ekonomické a politické špičky. Svedčí o tom to, že ekológia bola tento rok prvý raz v histórii hlavnou témou Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose.

Už pred dvanástimi rokmi však jeho organizátori prekvapili, keď do programu zaradili aj zelenú ekonomiku, pretože ju považovali za tému budúcnosti. Tohtoročné fórum sa zasa nieslo v duchu snahy nájsť odpovede na otázky, ako prakticky zmierniť vplyvy klimatických zmien a znížiť ekologické zaťaženie.

Budú aj dotácie

Hoci otvorene treba priznať, že davoská platforma dáva svetovým štátnikom, podnikateľským elitám či ekonómom príležitosť nielen na neformálne výmeny názorov na vývoj svetového hospodárstva, ale aj na biznis. Veď ekológia je aj o ňom a okrem privátnych zdrojov do nej v najbližších rokoch potečú veľké balíky peňazí vo forme štátnych či európskych dotácií.

Iba bývanie v udržateľnej budove nestačí. Musíme začať od seba

Návrh českej ambasády v Addis Abeba z pera slovenských študentiek Zdroj: Jana Hájková

Napríklad štát prispieva 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa