Blog 16. október 2019

Ako nastoliť vládu práva na Slovensku

Viliam Oberhauser
Viliam Oberhauser
Príčiny sú založené už v ponovembrovej kolaborácii. Problémy majú systémový charakter. Ľudia s pružnou morálkou žiaden zlom prinášajúci zmenu k lepšiemu nezrealizujú. Zmenu zabezpečia iba zásadné a netradičné riešenia, ktoré sú schopní zrealizovať kresťania.
Príčiny sú založené už v ponovembrovej kolaborácii. Problémy majú systémový charakter. Ľudia s pružnou morálkou žiaden zlom prinášajúci zmenu k lepšiemu nezrealizujú. Zmenu zabezpečia iba zásadné a netradičné riešenia, ktoré sú schopní zrealizovať kresťania.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Viliam Oberhauser

Ako nastoliť vládu práva na Slovensku

V súčasnej dobe zverejnením informácií, ktoré odhaľujú korupciu a zneužívanie právomocí verejného činiteľa v systéme slovenskej justície, prokuratúre a polícií sú svedectvom toho, že úpadok morálky postihol aj tieto oblasti spoločenského života. Liberáli so svojimi pružnými hodnotami tento stav určite nezmenia.

Niektorí politici chcú z kritiky týchto skutočností pred blížiacimi sa voľbami vytĺcť svoj politický kapitál. Zužovanie problému na niekoľkých čelných politikov a vedúcich pracovníkov právneho systému je účelovým zjednodušením. Ak sa budeme takto klamať nikdy nedôjde k skutočnému ozdraveniu tejto oblasti. Korene sú na úplnom začiatku zmien po novembri 1989 a pokračovali prístupom politikov k tejto oblasti počas celých 30 rokov.

Začalo to kolaboráciou s čelnými komunistickými funkcionármi už pri tvorbe prvej demokratickej kandidátky slovenskej Verejnosti proti násiliu (VPN) a českého Občianskeho fóra (OF). Hovorí o tom Milan Kňažko v rozhovore na web.stránke Aktualít  https://www.aktuality.sk/clanok/729378/knazko-o-ludoch-novembra-89-ruku-si-nepodame-klamu-rozhovor/ . Vypočuť si to je možné na rannom podcaste Ráno Nahlas od 12-tej minúty. Ak takto zostali vo vedúcich funkciách komunistickí funkcionári, ktorí riadili de facto justíciu a štátnu bezpečnosť je samozrejmé, že nemohlo v týchto štruktúrach dôjsť k zásadnej očiste.

Postupne ešte došlo k úplnému oddeleniu súdnictva a prokuratúry pod vlastné samosprávy. Ich samosprávy zabezpečili, že skoro žiaden sudca a ani prokurátor, až na niekoľko výnimiek, nebol potrestaný za rozhodnutia, ktorými poškodil občanov. Prokuratúra ešte na dôvažok rozhoduje za zavretými dverami, bez možnosti verejnej kontroly rozhodnutí. Ak za 30 rokov nedošlo k žiadnemu pochybeniu týchto orgánov museli by ich tvoriť zbory svätých anjelov. Ako ukazujú zverejnené skutočnosti anjeli tam nie sú a určite nejde iba o tých, ktorí boli vykričaní pri konaní okolo Kočnera a Gorily. Viditeľne ide o systémové chyby a nie iba zlyhanie jednotlivcov.

V rámci prípravy programu KDŽP- Aliancia za Slovensko pripravujeme návrhy na zásadné zmeny v celom systéme zabezpečenia spravodlivosti.

Budeme presadzovať zmenu v systéme kreácie sudcov, prokurátorov a nastavíme kritériá, ktoré pri výkone svojich funkcií musia spĺňať.

Na zabezpečenie nestrannosti pri konaní polície, prokuratúry a súdov budeme presadzovať systém rotovania vedúcich úradov, aby nepôsobili v mieste kde majú rodinu a priateľov. Pre takéto riešenie vytvoríme na úrovni okresov a krajov štátne nájomné byty pre ich rotovanie so zabezpečením ich ochrany.

Aby sme zabezpečili dôkladnú očistu a pretrhnutie kontaktov lobistov s pracovníkmi vrcholných riadiacich úradov budeme presadzovať presunutie Ministerstva spravodlivosti, Najvyššie súdu a Generálnej prokuratúry do Košíc . Rovnako aj ďalšie ministerstvá budeme z tohto dôvodu navrhovať, aby sa presunuli do krajských miest, v ktorých majú zázemie vo vysokých školách a vedeckovýskumnej základni. Zlučovaním ministerstiev znížime ich počet cieľovo na osem.  

Budeme tiež presadzovať, aby ten kto spôsobí škodu ako úradník štátnej správy a samosprávy, ale aj v rezortoch justície, prokuratúry a polície bol povinný túto škodu v plnej výške nahradiť poškodenému.

Budeme presadzovať zavedenie práva občana na žalobu priamo na súd, ak je prokuratúra nečinná.

Ak niekto spôsobí smrť človeka budeme trvať na tom, aby sa určila hodnota jeho života a aby bol tento povinný zaplatiť túto sumu rodine.

Budeme presadzovať zákon o preukazovaní pôvodu majetku tak, aby ten, kto sám, vrátane jeho rodinných príslušníkov do druhého pokolenia nevie preukázať majetok nad hodnotu jeden mil. eur, bol zdanený 100 % daňou.

Keďže príčinou súčasného stavu je aj stav v slovenskom parlamente budeme presadzovať zníženie poslancov na 75 a zmenu volebného systému tak, aby občania mali svojho konkrétneho poslanca (jednomandátové volebné obvody), ktorý môže prenášať ich požiadavky do parlamentu. Zároveň budeme presadzovať, aby ho mohli jeho voliči pri neplnení povinností odvolať referendom a zvoliť namiesto neho iného.

Viliam Oberhauser, KDŽP- Aliancia za Slovensko

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0