Príšerné fiasko z katarských MS sa nemôže zopakovať: Zaujímavý návrh organizátorov OH 2020

Olympijský štadión v TokiuOlympijský štadión v Tokiu Zdroj: SITA/AP/Jae C. Hong

TOKIO - Olympijské závody v maratóne a chôdzi by o rok nemuseli byť v Tokiu, ale v 800 km vzdialenom Sappore. Radikálne riešenie kvôli očakávanému teplu navrhuje Medzinárodný olympijský výbor (MOV). Dejisko zimných OH 1972 leží severne od japonskej metropoly a teplota by tam mala byť o päť až šesť stupňov nižšia, čo by nahrávalo cestným atletickým disciplínam.

V Tokiu, kde sa olympiáda uskutoční na prelome júla a augusta, môžu byť 40-stupňové horúčavy a vysoká vlhkosť. Usporiadatelia kvôli tomu posunuli začiatok maratónu už na šiestu hodinu rannú a plánovali i ďalšie opatrenia, ako je napríklad natretie cesty na trase špeciálnou ochladzovacou vrstvou. 

MOV ale teraz v záujme ochrany zdravia športovcov navrhuje radikálne riešenie v podobe presunu závodu stovky kilometrov od hlavného olympijského diania na iný ostrov vzdialený hodinu a pol letu. Zatiaľ čo Tokio leží na ostrove Honšú, Sapporo je na Hokkaidó. 

"Ukazuje to, ako vážne to berieme. Olympijské hry sú akciou, kde môžu športovci štartovať napríklad iba jedenkrát za život, a vďaka tomuto opatreniu im boli vytvorené podmienky k tomu, aby zo sebe mohli dostať to najlepšie," vysvetlil na webe insidethegames.biz prezident MOV Thomas Bach. 

Prezident MOV Thomas Bach Galéria fotiek (2) Zdroj: SITA/AP/Laurent Gillieron

Poďakoval za podporu vedenia Svetovej atletiky, ktorá sa bude podieľať na realizácii návrhu. Šéf medzinárodnej federácie Sebastian Coe podporuje presun. "Uzko sme spolupracovali s MOV a organizačným výborom hier ohľadne počasia na olympijských hrách a budeme pokračovať v tejto spolupráci pri návrhu na presun cestných pretekov do Sappora," uviedol. 

S maratónmi a chodeckými závodmi v horúčave a dusne má atletika čerstvú negatívnu skúsenosť zo svetového šampionátu v Dauhá. Hoci sa tam súťaže mimo štadióna začínali až pred polnocou miestneho času, teplota stále stúpala cez 30 stupňov Celzia, čo v spojení s extrémnou vlhkosťou enormne zvyšovalo náročnosť pretekov a neumožnillo predvádzať svetové výkony. Pri úvodnom ženskom maratónu sa vzdalo 28 z 68 bežkýň a výkon novopečenej šampiónky Ruth Chepngetichovej z Kene 2.32:43 bol najpomalším víťazným časom na MS vôbec. 

Viac o téme: OH 2020
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Jae C. Hong
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy