Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ukrajinu nelimituje vojna. Fíni sú ďaleko pred Slovákmi

Trojica futbalových gigantov. Rýchly a hladký postup príjemného prekvapenia vlaňajších MS. Aj dvojica slovenských susedov, ktorá začala príjemné odpočítavanie. Po predposlednom bloku kvalifikačných súbojov majstrovstiev Európy 2020 je známy poltucet postupujúcich - Poľsko, Belgicko, Rusko, Taliansko, Španielsko a Ukrajina.

16.10.2019 16:04
Ukrajina, futbal, Foto: ,
Ukrajina je po víťazstve nad Portugalskom istým účastníkom ME 2020.
debata (1)

„Najviac ma potešili Ukrajinci. Robiť futbal počas vojnového stavu nie je jednoduché. Klobúk dole pred nimi, je to heroický výkon. Iste sa im nepracuje ľahko. Sú schopní produkovať skvelých futbalistov a najmä – dosahovať výsledky,“ vraví expert Martin Poljovka.

Belgický triumf? Otázka času

Bývalého hráča Banskej Bystrice a Trnavy však rýchly postup Ukrajincov neprekvapil. „Kvalifikácia je dlhodobá súťaž. Osem či desať náročných duelov. Navyše, Ukrajinci v pondelňajšom priamom súboji o prvé miesto v tabuľke zdolali majstrov Európy z Portugalska,“ pokračuje.

Poljovka už dlhodobo sleduje Poliakov. Pozdáva sa mu ich postupný a dlhodobý progres. Na klubovej, reprezentačnej i marketingovej úrovni. Na druhej strane mu však prekáža ich niekedy prehnané sebavedomie.

Poliakov vedie dlhodobo jeden z najlepších... Foto: Reuters, AGENCJA GAZETA
Lewandowski Poliakov vedie dlhodobo jeden z najlepších útočníkov sveta Robert Lewandowski.

„Poliaci majú výborných hráčov, ale často na nich vyvíjajú experti priveľký tlak. Dávajú im méty, na ktoré nemajú. Opäť poľahky postúpili, ale nemyslím si, že budú na ME hrať v semifinále či finále,“ vysvetľuje Poljovka.

Štyridsaťštyriročný rodák z Banskej Bystrice k favoritom zaraďuje európske stálice v procese prestavby. Kým u Talianov bola bolestnejšia a po šesťdesiatich rokoch vynechali aj MS, Španieli ju zvládajú hladšie.

„Teším sa, že Taliani sú späť. Zmeny priniesli ovocie a prišla ich renesancia. Každý šampionát bez nich je ochudobnením. A Španieli? Možno im skončila generácia, ktorá vyhrala všetko, ale oni majú vystarané aj na nasledujúce roky. Naďalej sú jednými z najväčších favoritov na zisk budúcoročného titulu.“

Belgičania si s Rusmi podali súperov v I-skupine a vo zvyšných dvoch zápasoch môžu dať priestor novým hráčom i taktickým myšlienkam. Poljovka tvrdí, že veľký triumf Belgicka je len otázkou času.

„Obaja zvládli rolu favoritov. V tej budú Belgičania aj na ME. Keď som o Poliakoch hovoril, že majú top hráčov, neviem, čo dodať k nim,“ smeje sa Poljovka a predpovedá: "Hovorilo sa o nich, že sú mužstvom budúcnosti. Tá je tu. Očakávam, že v najbližších rokoch vyhrajú niektorý z vrcholových turnajov.“

Fíni sú ďaleko pred Slovákmi

Asistent trénera v Podbrezovej s úžasom sleduje progres Fínov na reprezentačnej úrovni aj v podpore mládeže. Palce drží aj Čechom, ktorí výhrou nad Anglickom urobili veľký krok k postupu.

„Severania majú hráčov v top ligách a otvárajú si dvere na premiérový šampionát. Navyše, naliali do futbalu obrovské peniaze. Stavajú haly či kryté umelé ihriska. Sú ďaleko pred nami. Môžeme sa učiť,“ upozorňuje Poljovka.

A verí, že sa medzi 24 účastníkov ME dostane aj Slovensko. „Som optimista. Naša cesta sa skomplikovala, ale máme schopný káder na to, aby uspel s Chorvátmi aj s Azerbajdžanom a postúpil,“ uzatvára Poljovka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kvalifikácia ME 2020