Denník N

Ilustrovaná ústava Slovenskej republiky (Čitateľský denník 44/2019)

Základné práva a slobody sa zaručujú na území Slovenskej republiky všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické, či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie. Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať.
(Článok 12, 2)

Ako už len napísať recenziu na našu ústavu? A tak, aby nevyznela ako groteska v týchto potemnelých dňoch, keď sa na nás vypúšťa všetko to bahno z Threemy a popiera túto knižočku jedna radosť? Nie som právnik, iba občan, čitateľ a naivný grafik — a práve tá grafika (a celé spracovanie) je to, čoho sa môžem chytiť.

Kolektív okolo Adama Berku vytvoril krásny kus knihy — istú dobu sme ju mali dokonca vystavenú na knihovničke titulkou napred. Pevná plátená väzba, veľké pätkové písmo, zvýraznené citáty, hrubý papier, dvojica záložiek, bielo-červeno-modrá paleta. Ozaj pekný artefakt.

K tomu všetkému si prihoďte aj vtipné ilustrácie Andreja Kolenčíka (ktorého si pamätám ešte z jeho starého projektu Luníček a Perešníček, vydolujete to na youtube) s jeho typickou štylizáciou. V modro červenej farbe, samozrejme.

No a teraz by som mal o tom, ako dobré je mať túto knihu doma, že je praktická, dôležitá, užitočná — hlavne je ale príťažlivejšia než tie staré paperbacky, čo sme dostávali na škole, a to ma veľmo teší, lebo mám rád pekné veci.

K obsahu teda veľmi neviem čo, akurát že ma milo prekvapila zmienka o dôležitosti našich podzemných vôd hneď v prvej hlave — to som si dosť pripomínal teraz na Santorini, kde sme museli so Zuzkou kupovať balenú.

Ilustrovaná ústava Slovenskej republiky
82 Book and Design Shop, 2017
172 strán
*
90 %

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.