Chobotnica menom F1 rozprestiera chápadlá: Za megalomanským projektom stojí americký miliardár

Majiteľ Miami Dolphins Stephen Ross (vľavo)Majiteľ Miami Dolphins Stephen Ross (vľavo) Zdroj: SITA/AP/Tim Ireland

MIAMI - Veľká cena formuly 1 v Miami by mala zažiť odloženú premiéru v roku 2021. Miesto pôvodne plánovaného mestského okruhu vznikne trať v okolí štadióna pre americký futbal, na ktorom hrajú svoje zápasy NFL Miami Dolphins. Predstavitelia areálu Hard Rock Stadium oznámili, že s vedením F1 uzavreli príslušnú dohodu, tá ešte podlieha schváleniu zo strany vedenia mesta.

O zaradení závodu v Miami do kalendára sa uvažovalo už pre tento rok. Najprv ale miestni organizátori odložili zámer po zložitých jednaniach pri výbere trasy a nakoniec od zvažovanej varianty úplne upustili. Spracovaná štúdia totiž ukázala, že by Grand Prix predstavovala neúmernú záťaž pre dopravu, miestnych obchodníkov i obyvateľov. 

Okruh bude nakoniec situovaný na pozemkoch v okolí Hard Rock Stadium. Jeho vybudovanie by malo stáť odhadom 40 miliónov dolárov a podľa listu Miami Herald bude stavbu i náklady na závod financovať majiteľ Dolphins, miliardár Stephen Ross. 

Miami bude druhým súčasným americkým dejiskom v kalendári F1 po Austine, závod by mal mať májový termín. V budúcej sezóne bude úplne novým dielom v seriáli Grand Prix Vietnamu a MS bude tvoriť rekordný počet 22 Veľkých cien. 

Viac o téme: F1 Veľká cena USA
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Tim Ireland
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy