MojAndroid

Na rôznych fórach po internete sa začalo viacero používateľov smartfónu Google Pixel 4 sťažovať, že na ich displeji ostáva obrovské množstvo odtlačkov prstov, ktoré sa ťažko čistia. To všetko naznačuje, že tento model má problémy s olefóbnou vrstvou na jeho displeji.

Predchádzajúce časti článku:

Na čo slúži oleofóbna vrstva?

Oleofóbna vrstva chráni displej pred nečistotami a mastnotami. Aj naša pokožka je prirodzene mastná a to je dôvodom, prečo na displeji ostávajú naše odtlačky prstov. Táto vrstva sa snaží nepekné šmuhy zredukovať. Je však všeobecne známe, že problém s veľkým množstvom ťažko umývateľných nečistôt na displeji mali viaceré modely z radu Pixel.

Google Pixel 4

Problémy mali aj predošlé Pixely

Prvé problémy s oleofóbnou vrstvou sa vyskytli na Google Pixel 2. Pixel 3 tento problém nevyriešil a očividne ani najnovší Google Pixel 4. Na jeho displeji pozostáva podstatne väčšie množstvo odtlačkov a šmúh ako na iných smartfónoch. Tie vyzerajú veľmi zle a čistenie obrazovky vo väčšine prípadov nepomáha, respektíve sa na skle objaví nečistota po zopár dotykoch.

oleofobna vrstva problemy google pixel 4

Existuje provizorné riešenie

Oleofóbna vrstva na aktuálnom vlajkovom modeli od amerického giganta Google je podľa AndroidCentral tak tenká, že sa po krátkej dobe používania veľmi ľahko opotrebuje a stratí. Je tak prakticky nemožné udržať displej zariadenia aspoň na malú chvíľu čistý.

Google Pixel 4 farebné kombinácie
Google Pixel 4 vo všetkých dostupných farebných prevedeniach

Šikovným riešením však môže byť aplikácia tvrdeného ochranného skla. Tie majú častokrát svoju vlastnú ochrannú vrstvu, ktorá odpudzuje mastnotu. Taktiež ako bonus ochráni váš displej pred škrabancami či v horšom prípade prasklinami po nešťastnom páde.

Google Pixel 4 XL: Test odolnosti odhalil problémy s konštrukciou

7.11.2019

S Google Pixel 4 XL by ste mali hrať hry, četovať s priateľmi na sociálnych sieťach a hlavne zachytávať pekné zábery z jeho výborných fotoaparátov. Čo by ste už však určite s týmto prémiovým modelom nemali robiť, je ohýbať ho. Známy YouTuber JerryRigEverything nám opäť ukázal chybičky krásy tejto prestížnej novinky. Nanešťastie je Pixel 4 XL porazeným v jednom z mnohých jeho testov.

Google Pixel 4 XL pohorel v teste

Ako si už môžete myslieť, Pixel 4 XL má menší problém s jeho kvalitou zostavenia. Displej smartfónu je chránený tvrdeným sklom Gorilla Glass, čiže poškriabanie je možné predmetom, ktorý disponuje tvrdosťou minimálne na úrovni 6 stupňa. Hliníkové boky zaručia pohodlné a príjemné, chladivé držanie prístroja. Tie sa však dokážu časom aktívneho používania škaredo a výrazne poškriabať.

Horšie konštrukčné spracovanie

Problémy nastali počas testu ohybu. Objavili sa praskliny v hornej a dolnej bočnej časti smartfónu. Tieto nepríjemnosti vznikli na obidvoch stranách telefónu. Zoškriabaním vrstvy farby hliníkového rámu YouTuber zistil, že problémy sú spôsobené anténnymi predelmi, ktoré extrémne oslabujú konštrukciu. Takéto problémy sa jednoducho nesmú stávať. A už vôbec nie na takých drahých smartfónoch. Google Pixel 4 XL má cenovku cez 900 eur.

Určite by bolo nepríjemné, keby ste si smartfón takto počas nechceného prisadnutia v zadnom vrecku poškodili. Samozrejme, test zachádza až do extrémov a uvidíme postupom času, či sa tento problém objaví po dlhšom čase medzi niektorými používateľmi.

Google Pixel 4 dostáva aktualizáciu, ktorá rieši problém s frekvenciou displeja

5.11.2019

90 Hz displej v nových Pixeloch 4. generácie patrí medzi ich najväčšie lákadlá. Okrem toho, že v hodnotení DisplayMate dostal najvyššie možné hodnotenie, objavil sa problém. Maximálna frekvencia bola aktívna len pri jase vyššom ako 75 percent.

Ak teda mali používatelia nastavený jas na nižšiu úroveň, displej smartfónu bol nastavený na štandardnú frekvenciu 60 Hz. Najnovšia aktualizácia by mala tento problém vyriešiť. Vyššia frekvencia bude dostupná aj s nižším jasom. Informoval o tom web Phandroid.

Pixel-4-XL displej

Uvidíme, aký dopad to bude mať na výdrž batérie. Stále existuje možnosť manuálne aktivovať nepretržitú 90 Hz frekvenciu displeja vo vývojárskych nastaveniach. Používatelia, ktorí tak urobili, hlásia zníženie výdrže o približne 10 percent. To nie je až také zlé.

Google Pixel 4 mení frekvenciu displeja na základe jasu, Google pracuje na oprave

24.10.2019

Displeje nových Pixelov patria medzi absolútnu špičku. Okrem skvelých pozorovacích uhlov, výborných farieb a príkladnej čitateľnosti na priamom slnku, lákajú aj na obnovovaciu frekvenciu – 90 Hz.

Pôvodné správy hovorili o tom, že frekvencia sa automaticky mení v závislosti od toho, čo so smartfónom robíte. Keď je to potrebné, použitá je je frekvencia 90 Hz, inak štandardne 60. Zariadenie by týmto prepínaním malo ušetriť batériu.

Avšak najnovšie informácie hovoria, že obnovovacia frekvencia displeja sa nemení automaticky. Je závislá od hodnoty jasu. Jednoducho povedané, ak je jas vyšší, displej funguje v režime 90 Hz, pri nižšom jase 60 Hz, informuje XDA Developers.

Toto je dosť nepríjemný problém. Na to, aby ste si mohli užiť plynulosť displeja naplno, musíte mať jas poriadne vysoko. Našťastie existuje vcelku jednoduché riešenie. Stačí vojsť do developerských nastavení a zvoliť možnosť, ktorá zabezpečí, že displej bude fungovať neustále v režime 90 Hz. To však môže mať negatívny dopad na výdrž batérie, keďže frekvencia sa nebude prispôsobovať aktuálnym podmienkam.

Oprava je na ceste

Podľa AndroidPolice spoločnosť Google už pracuje na aktualizácii, ktorá tento problém vyrieši. Kedy bude fix k dispozícii, zatiaľ nevieme, Google to nespomenul. Očakávame, že sa tak udeje v najbližších dňoch.

Fotoaparát Google Pixel 4 v teste DxOMark neoslnil, medzi najlepších sa nedostal

23.10.2019

  • Google Pixel 4 sa v teste umiestnil za Samsungom Galaxy S10, Note 10, Huaweiom P30 Pro či Honorom 20 Pro

Nové smartfóny série Google Pixel 4 sú na trhu už niekoľko dni, a tak sú neustále podrobované viacerým testom. Jedným z najočakávanejších je aj odborný test fotoaparátu serverom DxOMark. Pri minulých generáciách slávili Pixely v tomto teste veľké úspechy a vylepšenia fotoaparátu nových Pixelov boli Googlom pri predstavení najviac vyzdvihované. Google Pixel 4 už testom DxOMark prešiel a dosiahol výborné skóre 112 bodov. Na najlepších ale nestačil.

Google Pixel 4 DxOMark hodnotenie body skore

Fotografie: Kvalitný zoom

Duálny fotoaparát Google Pixel 4 tvorí 12-megapixelový hlavný snímač so svetelnosťou f/1.7 a 16-megapixelový telefoto snímač s 2x optickým zoomom. Obidva snímače majú optickú stabilizáciu. DxOMark na vyprodukovaných fotografiách Pixelom 4 oceňuje hlavne živé a príjemné farby, respektíve rýchle a presné ostrenie za jasného svetla.

Google Pixel 4 DxOMark fotka

Zároveň chváli aj dobré detaily na blízku a strednú vzdialenosť pri zoome. Fotoaparát má tiež dobrú expozíciu pri všetkých podmienkach. Negatívom môže byť napríklad viditeľný šum pri väčšine scenérií alebo hĺbkové artefakty pri bokeh efekte. Za fotografie dostal Google Pixel skóre 117 bodov.

Video: Bez 4K@60fps

Fotoaparát Google Pixel 4 umožňuje natáčanie videí až do 4K rozlíšenia pri 30 fps. Čipset Qualcomm Snapdragon 855 pritom zvláda aj 4K videá pri 60 fps. Google to ospravedlňuje veľkosťou takýchto videí. Pixely totiž nemajú slot na micro SD karty a 128 GB vnútornú pamäť nie je možne rozšíriť.

DxOMark na videách vyprodukovaných fotoaparátom Pixelu 4 oceňuje výborné ostrenie, detaily, stabilizáciu, farby, expozíciu a aj nízky šum. Negatívom môže byť strata detailov pri horších svetelných podmienkach alebo viditeľný pohyb pri natáčaní počas chôdze. Za videá dostal Google Pixel 4 skóre 101 bodov.

Celkové skóre: 112 bodov

S celkovým skóre 112 bodov skončil Google Pixel 4 na slušnom 8. mieste spoločne s Huawei Mate 20 Pro. To je menej ako výsledok OnePlus 7 Pro, Honor 20 Pro alebo Samsung Galaxy S10+. Na prvom mieste neohrozene kraľuje Huawei Mate 30 Pro so 121 bodmi, ktorý je nasledovaný Samsung Galaxy Note 10 s celkovým skóre 117 bodov.

Google Pixel 4 nedokáže nahrávať 4K 60 fps video. Prečo?

21.10.2019

Príchod nových Pixelov 4. generácie so sebou priniesol viacero otázok. Jednou z nich je aj to, prečo tieto modely nepodporujú nahrávanie 4K videí pri 60 snímkoch za sekundu. Nepodporovala to ani minulá generácia a nič sa nezmenilo.

Pixel-4-XL fotoaparát

Hardvér by to zvládol v pohode

Doteraz sme za abesnciu 60 fps pri 4K videu kritizovali vlajkové lode od Huawei. Tam však bol problém v tom, že to nepodporoval samotný čipset. V tomto prípade to čipsetom nie je. Tak prečo? Google má na to svoj názor, ktorý zverejnil na sociálnej sieti Twitter.

Náš tip
Porovnanie: Pixel 4 XL vs Galaxy Note 10+ vs Huawei P30 Pro vs Xperia 1 vs OnePlus 7T Pro

“Pixel 4 podporuje nahrávanie 4K videa pri 30 snímkoch za sekundu. Zistili sme, že veľká väčšina používateľov zostane pri klasickom FHD rozlíšení, takže našu energiu sme zamerali na zlepšenie kvality v tomto režime, namiesto toho, aby sme povolili 4K@60fps, ktoré si z pamäte uhryzne pol gigabajtu za každú minútu.”

To však neznamená, že 4K video v nových Pixeloch nebude kvalitné. Práve naopak. Len si musíte zájsť chuť na 60 fps. Vyjadrenie Googlu znie logicky, no 60 fps tam predsalen byť mohlo. Všetky vlajkové lode popredných výrobcov už dlhšie tento režim zvládajú, no Google jednoducho nechce.

Google Pixel 4 XL je novým kráľom, ponúka lepší displej ako iPhone 11 Pro Max

16.10.2019

DisplayMate je známy tým, že testuje displeje smartfónov a následne publikuje ich hodnotenie. Testovanie je to naozaj podrobné a skúške sú vystavené všetky dôležité aspekty displejov.

Google Pixel 4 XL bol predstavený len včera, no spomínaným testom už prešiel. Odborníci z DisplayMate ho pravdepodobne dostali ešte pred oficiálnym predstavením. A dostal sa na úplne prvú priečku.

Ako píše Android Authority, prvá priečka doteraz patrila konkurentovi od Apple, modelu iPhone 11 Pro Max. iPhone si tak toto ocenenie – Best Smartphone Display Award dlho neužil a musí ho odovzdať ďalej. Pixel 4 XL dostal hodnotenie A+.

Google Pixel 4 farebné kombinácie
Zdroj foto: cnet.com

Kvalitný displej je základom kvalitného smartfónu

Google Pixel 4 XL prichádza s displejom s uhlopriečkou 6,3 palca a vysokým rozlíšením 3040 x 1440 pixelov. Neobsahuje žiadny výrez. Jeho pomer strán je 19:9. Ide o OLED panel, ktorého hlavným lákadlom je obnovovacia frekvencia až 90 Hz.

Vďaka tomu je obraz až o 50 % plynulejší ako pri iných smartfónoch. Tie ponúkajú štandardne 60 Hz, až na niektoré výnimky. Okrem toho ponúka skvelý jas, výbornú čitateľnosť na priamom slnku, oproti staršiemu Pixelu 3 XL je energeticky menej náročný a vernosť farieb je na najvyššej úrovni.

Náš tip
Google predstavil nový chromebook Pixelbook Go a smart produkty Nest

1.12.2019

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+