Rozhovor so Štefanom Kuffom

Roland Wittner
Roland Wittner
Retrospektíva po 29.2.2020
Retrospektíva po 29.2.2020
Roland Wittner

Roland Wittner

Rozhovor so Štefanom Kuffom

Ešte 3. augusta tohto roku som mal tú Česť urobiť rozhovor s pánom ŠTEFANOM KUFFOM. Veľa veci na politickej mape Slovenska se mení odvtedy, ale nakoľko Jeho slová sú konzistentné a HODNOTOVĚ naozaj v každej chvíli, nielen deklaratívne ako u iných politikov v súčasnosti, rozhodol som sa Vám tento ROZHOVOR, pri príležitosti dnešného Okrúhleho stola v Bratislave o Ochrane Života, ponúknuť s odstupom 2 mesiacov na prečítanie a zamyslenie sa nad kresťanskou politikou na Slovensku.

 

 

ROZHOVOR so ŠTEFANOM KUFFOM 8.8.2019

 

Ďakujem Vám, že ste si našli v tejto dovolenkovej sezóne, čas na reagovanie k aktuálnym vnútropolitickým otázkam na Slovensku. Voľby do parlamentu budú podľa všetkého vyhlásené symbolicky na 29.2.2020, čo je dátum, ktorý je len raz za 4 roky a predvolebná kampaň sa už začala...

 

Áno, niektorí dokonca začali s kampaňou skôr, ako si stihli založiť stranu.

 

Keby ste mali možnosť preniesť sa do budúcnosti a dnes je 29.2.2020 pred polnocou a predbežné výsledky volieb sa už blížia k výsledkom skutočným – s koľkými percentami pre KDŽP by ste boli spokojný?

 

Každý chce čo najviac. My budeme spokojní, ak to bude 5,1 a viac percent.

 

Dnes tú máme dobu, keď je mediálny priestor zahltený informáciami, že PS/SPOLU budú vládnuť, že Andrej Kiska bude v parlamente, že s tými áno, že s tými nie – má strana KDŽP predstavu o tom, s kým by chcela tvoriť súčasť novej vlády na Slovensku?

 

S každým, komu sú blízke hodnotové témy a nepohŕda nimi. Našim cieľom nie je iba o hodnotách hovoriť, ale ich aj v politike reálne presadzovať. Prečo? Lebo od nich sa môže začať odvíjať skutočné dobro našej krajiny, po ktorom všetci túžime. To nie sú iba peniaze a životná úroveň, ale aj predovšetkým pocit šťastia, spokojnosti a bezpečia.

 

KDŽP má definované v programe ako 1.prioritu pri vstupe do vlády zlepšenie ochrany Života – je predčasné teraz už vynášať rozhodnutia, ale ako Vás poznám, viem že Vaše Hodnoty sú konzistentné a preto sa Vás skúsim opýtať na osobný názor k jednotlivým, relevantným politickým stranám na Slovensku.

 

Nielen zlepšenie ochrany života, ale aj jeho zvýšenie tak, aby každý počatý človek sa mohol predovšetkým narodiť a dôstojne žiť až po prirodzenú smrť.

Čo sa týka politických strán na Slovensku vnímam ich predovšetkým nie ako ľavicové a pravicové, ale ako liberálne a konzervatívne. Myslím, že o sebe nemusím hovoriť, že mne sú najbližšie kresťanské, konzervatívne hodnoty.

 

Začnime trebárs s KDH - viem , že v KDŽP sú bývalí členovia KDH, ktorí ho opustili práve kvôli Hodnotám, ktoré by sa nikdy meniť nemali.

Môžete objasniť Váš súčasný postoj ku KDH, odmysliac si pri tom, že Alojz Hlina vyhlasuje , že ho nenávidíte?

 

Áno sú zásadné hodnoty, ktoré človek nemá ani právo meniť. Právo na život je tým najzákladnejším právom, iba od tohto najzákladnejšieho práva je možné odvíjať tie ďalšie. Ako je možné túto hodnotu opustiť? Ak deťom nedovolíme sa narodiť, tie ďalšie práva pre ne sú im zbytočné. Takýmto postojom sa staviame do role Stvoriteľa, čo je veľmi opovážlivé, trúfalé a veľmi pyšné.

K tej druhej časti otázky. Neviem či si to Alojz Hlina myslí, alebo to vyhlasuje, ale osobne mi to nikdy nepovedal, že ho nenávidím. Ak by toto vyhlasoval, potom ako by som s nenávisťou v srdci voči hocikomu, mohol žiť? To by nebolo také jednoduché. Skôr než slnko zapadne nech zhasne aj náš hnev a nenávisť. Aj ten môj. Nahnevať sa viem, ale nenávidieť nie. V súčasnej dobe veľmi výrazne KDH reprezentuje Alojz Hlina s jeho postojmi ku hodnotám, ochrane života, ochrany rodiny, jeho radikalizmom ku reprodukcii, s tým všetkým nesúhlasím a odmietam to. Rovnako jeho nenávistný postoj voči SMERU a súčasným vládnym stranám a neraz aj jednotlivým politikom. Ak chceme byť kritickí, to môžeme, ale predpokladom kritiky je objektivita, a tá mu žiaľ chýba. Nestačí iba za každú cenu chcieť vládnuť. Aj pre politiku je to málo. Sebakritičnosť, objektivita, skromnosť, ktorá sa v politike málo nosí, sú však prvými predpokladmi, aby človek bol pripravený a schopný niesť zodpovednosť za druhých, teda aj za svoju krajinu. Nestačí iba chcieť, ale aj objektívne posúdiť, či na to mám... Koketovanie predsedu KDH s liberálmi sa mi nepáči, lebo KDH strháva do marazmu, kam nepatrí.

 

Už 10 rokov minimálne je na Slovensku počuť, že „lebo Fico“ , že so SMEROM do vlády nie, atď. Viete si predstaviť, žeby KDŽP bola v jednej vláde so stranou SMER?

 

S každým, komu sú blízke hodnoty a je ochotný nielen o nich diskutovať, ale aj v politike a praktickom živote ich presadzovať.

 

SNS má dlhodobo, ešte z čias Andreja Hlinku, slogan „Za Boha a za národ“. Predseda SNS Andrej Danko svojho času nechcel potvrdiť rokovania s KDŽP v Inštitúte Krista Veľkňaza v Žakovciach ohľadne Istanbulského dohovoru a Zákona o potratoch – ako sa staviate k možnosti, ktorú Andrej Danko deklaroval, aby členovia KDŽP kandidovali na kandidátke SNS v týchto parlamentných voľbách?

 

Aj my sme za Boha a za národ. Toto je veľmi silný spoločný prienik a sme proti tomu, kto by to chcel spochybňovať. Každú serióznu ponuku ako aj prístup k nám si vážime. Ako sa hovorí - v politike nič nie je nemožné. Uvidíme čo prinesie čas a prípadné rokovania so stranami, ktoré sú nám národne a hodnotovo blízke. Stále sme preto otvorení aj pre SNS.

 

 

Poznáte sa osobne s predstaviteľmi KÚ – Annou Záborskou a Branislavom Škripekom – je podľa Vás možná kooperácia KDŽP a KÚ pred parlamentnými voľbami alebo sa KÚ vráti do lona KDH?

 

Spoluprácu s nikým nevylučujeme, kto je nám hodnotovo blízky, avšak v tomto prípade si myslím, že Anna Záborská a Branislav Škrípek, aj napriek nejakým škriepkam sa spoja s KDH. Neskôr uvidíme, ako sa to bude ešte vyvíjať. Ponuku spolupráce v minulosti už dostali a neakceptovali ju.

 

Existuje možnosť zhliadnuť na internete video, ako spolu s Igorom Matovičom kosíte vinicu Róberta Fica – bol ste poslanec za OĽANO a spoznal ste Igora Matoviča za ten čas, spoločne s ním strávený - ako hodnotíte jeho iniciatívu „Odvážne“, s ktorou chce osloviť kresťanských voličov?

 

Odvahu nestačí iba deklarovať na bilbordoch. To je málo. V mojich očiach je to iba obyčajný marketingový veľkoplošný nápis na bilbordoch.

Odvahu je potrebné dokazovať skutkami a tá Igorovi Matovičovi chýba. Neraz som bol svedkom toho, kedy Igor Matovič zbabelo zutekal a to aj priamo z Národnej rady pred hlasovaním a nielen tam a nebolo to raz. Vedel by som hovoriť o konkrétnych veciach a situáciách... Odvahu je potrebné mať práve vtedy, keď sa lámu veľmi vážne, ťažké a nepríjemné témy. Inak sme iba takí lacní hrdinovia. V súčasnej dobe o to viac to platí pre praktizujúceho kresťana. Ak je slogan „Odvážni kresťania“ synonymom „Liberálni kresťania“, a tým chce byť predseda, potom to vystihuje jeho podstatu a mentalitu. Nedá sa nespomenúť, ako "odvážne" počas prezidentskej kampane verejne napadol pána arcibiskupa Oroscha, a drzo žiadal ešte aj jeho ospravedlnenie. To akoby bodliak pyšne vypínajúci sa na púšti, kričal, a žiadal, aby sa mu poklonil Libanonský céder, stojací pri prameni vôd. Často problém je v tom, že sme ticho, keď nemáme mlčať a mlčíme, keď máme hovoriť. Nestačí iba z ulíc a tribún bezhlavo vykrikovať. Odvážny človek je ten, ktorý je ochotný priniesť aj nejakú obetu za spravodlivú a zásadnú vec. Predovšetkým dobrú a správnu vec. Odvážne sa zastať spravodlivosti a stáť proti neprávosti, to nás musí aj niečo stáť. Odvaha, to je nebáť sa ísť aj proti prúdu.

 

To spomenuté kosenie. Dodnes neviem či to naozaj bola vinica Róberta Fica. To som si neoveroval. Ale asi predsa len bola. Dalo sa to vytušiť podľa toho, že sa o ňu už dlho nikto nestaral. Bola tak veľmi zanedbaná a zarastená, akoby patrila premiérovi našej krajiny, (úsmev) ktorý rieši problémy celej krajiny, ale na svoju vinicu nemá čas. Netušil som, že kosenie tej vinice je stále na internete. Keď ste mi to pripomenuli, ešte aj teraz sa popod nos usmievam. Toto bola jediná vec na ktorú som sa nechal nahovoriť.

 

Prečo? Lebo nikoho som nešiel vedome poškodiť a spôsobiť úmyselnú škodu. Naopak pokosiť a vyniesť vysokú a starú trávu z vinice som považoval za užitočnú a prospešnú vec. Prečo to kosenie bez vedomia a súhlasu vlastníka? Lebo najväčší dôvod bol ten, že na rokovaní v pléne Národnej rady sme mali predložený zákon o vyvlastňovaní pri investičných zámeroch firiem, a ja som bol jeden z tých, ktorý bol proti tomu. Stále som presvedčený o tom, že súkromné vlastníctvo má byť rešpektované kýmkoľvek, či už veľkým investorom, alebo štátom. Väčšinovým hlasovaním zákon nakoniec prešiel, napriek tomu, že ten môj hlas bol proti. Nuž toto je demokracia, a to rešpektujem. Možno to raz zmeníme. (úsmev)

 

Keď ste tú vinicu pripomenuli, vynorili sa mi detaily spred rokov. Stará tráva, bola prerastená tou novou a bola už poriadne tvrdá a zostarnutá. Bolo sucho a ručnou kosou to šlo iba veľmi ťažko. Pri tom kosení som si spomenul, že náš dedko kosil trávu ráno ešte pred východom slnka, v lete to bolo už pred štvrtou hodinou. Ešte za rosy. Túto vinicu sme kosili naopak . Podvečer. Bolo sucho a prášilo sa. Neraz presne tak, ako je to v politike. Šlo to iba veľmi ťažko. Pán Matovič mal ambíciu ju celú skosiť, ale po pár „zakoseniach“ fučal, a následne zlomil kosu - rezignoval , kosu zahodil a sadol si na medzu. Ostalo to na mne a to sme nemali poriadne ešte ani jeden dlhý pokos za sebou. Bolo dusno a stále veľmi horúco a s padajúcim súmrakom sa k tomu pridali aj štípajúce komáre. Pot sa mi lial nielen po tvári, ale aj celú košeľu som mal mokrú. Kým ja som kosil odhodlane ďalej, Matovič na mňa z okraja medze vykrikoval, aby som prestal, že to dá pokosiť zajtra krovinorezom.... Bolo by to ešte na dlhšie rozprávanie. O tom nabudúce.

 

Hnutie SME – Boris Kollár je v súčastnosti vnímané jednotlivými stranami tak, že spolupráca s ním bude možná po voľbách len vtedy, ak to bude nevyhnutné.

Aký je Váš názor na možnú spoluprácu KDŽP so SME – Boris Kolár po voľbách?

 

Názov strany je celkom príťažlivý. Sú hodnotové témy, o ktorých vieme spoločne hovoriť, napr. rodina, ale náš pohľad na rodinu je iný, konzervatívnejší. V pohľade na ochranu života sa rozchádzame diametrálne, lebo na rozdiel s jeho spokojnosťou so súčasným stavom, my spokojní nie sme. Za zrušenie interrupčného zákona budeme tvrdo bojovať.

 

Na Slovensku sme momentálne svedkami frontálneho útoku „liberálnych“ strán. Niekedy to vyzerá tak, že voľby už vlastne ani nie sú potrebné, lebo víťaz je jasný – sila médii je v tomto ohľade neprehliadnuteľná.

PS/Spolu, Za ľudí, Drucker a 10 ďalších, ktoré sa ešte len zjavia na scéne – môžte povedať zopár slov k tomuto novodobému slovenskému politickému fenoménu?

 

Je to asi tak ako všade na svete. Všetko čo je nové je moderné, priam bombastické, ale nie všetko čo je nové, čo je iné, je aj dobré a užitočné. Toto sú stranícke bubliny, ktoré veľmi rýchle spľasnú. My sa hlásime ku hodnotovým témam, ale aj dedičstvu našich otcov, sv. Cyrila a Metoda. Nie sme možno takí „in“, ale máme ambíciu vytrvať dlhšie, ako jedna nadutá bublina.

 

KDŽP v 1.kole prezidentských volieb podporila Štefana Harabína. Zjavovali sa zvesti a dohady, že p.Harabín vstúpi do KDŽP, že sa postaví do čela Národnej koalície, že bude garantom novej politickej strany... Keby ste mali tú možnosť - nominoval by ste ho ako ministra spravodlivosti?

 

Ako som povedal. V politike aj nemožné je možným. Štefan Harabín je bezpochyby špičkovým právnikom. Má dobré organizačné schopnosti, skúsenosti, je bojovník a úprimne sa usiluje o presadzovanie spravodlivosti v reálnom živote a praxi. Ako minister spravodlivosti už skúseností má, rovnako ako aj dlhoročný právnik, preto nikto by nemal tieto jeho kvality spochybňovať. Hodnotovo je nám veľmi blízky, lebo ako kandidát na prezidenta otvorene bojoval proti gender ideológií, zasadzoval sa silne za rodinu, našu vlasť, a bol otvorene za ochranu života. Ak by toto všetko ako minister presadzoval, určite by bol naším nominantom.

 

Myslíte si, že je teoretická možnosť, aby bol garantom KDŽP?

 

To by musel najprv chcieť.

 

MOST-HÍD aj SMK pochopili, že bez spoločnej kandidátky v budúcom parlamente nebudú a preto danú spoločnú kandidátku už„doladzujú“– mala by byť táto vznikajúca koalícia, podľa Vás, v novej vláde?

 

Pokiaľ bude liberálna, tak áno.

 

SaS má dlhodobo názory, ktoré sa vylučujú s Hodnotami kresťana, napriek tomu si dovolím opýtať sa na Váš názor na SaS a s tým súvisiacu otázku, či si viete predstaviť SaS v budúcej vláde spolu s KDŽP?

 

Paradoxom je, že aj medzi nimi, aj napriek rozdielnym názorom, som mal aj priateľov. Čo sa týka politiky, ako celok by sa museli veľmi radikálne zmeniť. Zatiaľ je ich a naša hodnotová platforma výrazne odlišná. Zažil som ich v priamom prenose, keď predkladali zákon o registrovaných partnerstvách, zákon na bezplatnú antikoncepciu, bezplatnú sterilizáciu mužov a žien... Ostro vystupovali a aj hlasovali proti ochrane života, nehlasovali za ústavný zákon, ktorým sa prijalo, že manželstvo je chápané ako zväzok medzi mužom a ženou... Toto sú všetko témy v ktorých príkro stojíme proti sebe.

 

Dlhodobo sa nad 10% dostáva strana ĽSNS – Kotleba. Špekuluje sa, že za „nerozpustením“ strany Mariana Kotlebu bola tichá dohoda so Smerom. KDŽP tiež uvítala rozhodnutie Najvyššieho súdu o nezrušení strany ĽSNS-Kotleba a národné a kresťanské hodnoty, ku ktorým sa Marian Kotleba hlási, majú spoločný prienik s programom KDŽP.

Andrej Danko ukazoval v debate na TA3 fotografiu Mariana Kotlebu v uniforme, ktorá bola veľmi podobná uniforme gardistickej a povedal, že to je dôvod, prečo nemôže byť nikdy oficiálne akceptovaný – prijal by ste tzv. tichú podporu vlády od ĽSNS?

Ako sa staviate k vyhláseniu Ministerstva zahraničných vecí Ruska, že danú stranu neakceptuje?

 

Ak by to bolo v záujme záchrany ľudských životov a nevinných detí, ochrany rodiny, pozdvihnutie našej krajiny, prečo nie? To, že niekomu sa páči uniforma, to neznamená, že musí byť zavrhnutiahodný. Naopak, každá podpora a pomocná ruka ochotná robiť dobro, je dobrá. ĽSNS – Kotleba je zatiaľ jedinou stranou, ktorá mala odvahu v jednom volebnom období predložiť návrh zákona na ochranu života dva krát. Zo strany OĽANO sa tak nestalo ani raz, hoci tam boli a možno ešte aj sú ľudia, ktorí sa označujú za Pro Life.

 

Bolo by úsmevné komentovať ministerstvo Ruska, ale ak chcete odpoviem. To, že niekoho ministerstvo Ruska neakceptuje, to neznamená, že by sme tým my neakceptovali Rusko. Jedným zo sloganov, s ktorým sme išli do Eurovolieb, bolo zrušenie ekonomických sankcií voči Ruskej federácií a nastolenie atmosféry spolupráce, namiesto konfrontácie a nepriateľských postojov voči tejto krajine. Nebude tomu inak ani v nadchádzajúcich parlamentných voľbách.

 

KDŽP má jasne definovanú orientáciu na kresťanské Hodnoty a popri tom sa snaží zjednotiť aj tzv. národné sily na Slovensku. Na poslednom sneme v Žakovciach bola schválená zmena názvu strany na KDŽP – Aliancia za Slovensko – nie je už na Slovensku veľa tých „zjednocujúcich“ národných strán?

 

Je. Avšak my máme o niečo väčšiu ambíciu. Pridať zjednocujúce prvky hodnôt. Toto je pre nás prioritou. Sme presvedčení o tom, že tie dajú našej krajine väčšiu dynamiku. Pozrite sa na nepriaznivý, priam hrozivý demografický vývoj u nás. Už dlhodobo index vitality je pod hranicou dva. Mnoho mladých ľudí odchádza do zahraničia a nevracia sa. My tieto deti a mladých ľudí veľmi súrne potrebujeme. Teraz. Je nevyhnutné nastavením dobrých zákonov to zmeniť. Pozrite sa čo sa deje v Európe. Utečenecká a migračná kríza problémy Európy nevyrieši, naopak iba skomplikuje. Nechceme si priznať, že všetky deti, ktorým sme nedovolili sa narodiť, nám chýbajú. Utečenci ich nenahradia. Nikdy. To treba čo najrýchlejšie zmeniť, že je to možné, je príkladom susedné Maďarsko , ale aj Rusko, ktoré podporujú mladé rodiny, ochotné prijať viac detí. U nás to nie je ani len v tej mentálnej úrovni. Rodiny s väčším počtom detí sú terčom posmechu, pohŕdania, a neraz aj veľkých existenčných problémov. Toto je nevyhnutne a bezodkladne potrebné zmeniť.

 

Akými Hodnotami chcete osloviť pred voľbami voličov? Väčšina strán má v programoch, že sú založené na národných, sociálnych a kresťanských pilieroch – v čom sa oproti ním KDŽP odlišuje?

 

O kresťanských hodnotách nechceme viesť iba prázdne reči, ale predovšetkým ich v praxi a reálnom živote zo všetkých síl aj presadzovať. Nemôžeme kričať akí sme národný a druhým dychom chrliť nenávisť voči Rusku, ktoré patrí tiež k Slovanským národom. Nemôžeme hovoriť aký sme sociálny, a mnohé viacčlenné rodiny denne zápasia o prežitie. Život, pokoj a dobro všetkým ľuďom patrí, rovnako ako chlieb, aby mohli dôstojne žiť. Príjem rodiny, aby neostal "iba" na úrovni chleba, ktorý sa každý deň zje, ale aby ostalo rodine aj na jej intelektuálny a kultúrny rozvoj a čosi ešte ostalo ako úspora. Aby aj to adekvátne auto a dovolenka sa stala štandardnou úrovňou Slovenskej rodiny. Toto je naša predstava. Všetci tí, ktorí pracujú, aby mohli dôstojne a spokojne žiť.

 

Ste predseda a štatutárny zástupca KDŽP, ktorá je v povedomí voličov fixovaná ako „KUFFOVCI“. Slogan pred Eurovoľbami : „Vo voľbách volím svojho brata“ a s ním spojený obrázok Vášho brata kňaza Mariána Kuffu , napomohol asi najviac k tým bezmála 3%, ktoré ste s minimálnou finančnou kampaňou, vo voľbách získali.

Je istotne ťažké pre zvyšok rodiny Kuffovcov znášať mediálne útoky a ataky na ňu, preto by som sa Vás rád opýtal : Bude KDŽP – Aliancia za Slovensko pred voľbami vystupovať pred voličmi ako „KUFFOVCI“?

 

Nie. Chcem, aby aj do budúcnosti sme budovali značku strany a nie značku Kuffovcov. My to nepotrebujeme. Iba Bohu je známa hĺbka ľudských sŕdc, a my svetskú slávu nepotrebujeme, aj keď v živote je ťažko sa jej ubrániť. Ľuďom pomáhať budeme stále, bez ohľadu na to, či v politike budeme, alebo nie.

 

Čo Vás viedlo k tomu, že strana KDŽP – Aliancia za Slovensko, bola 13.5.2019, na výročie Fatimského zjavenia, zasvätená Panne Márii?

 

Božia prozreteľnosť a impulz priateľa Tomáša Tarabu. (úsmev) Naša predstava bola, aby to bolo čo najskôr a podľa možností, aby to bolo na Mariánsky sviatok. Bol začiatok mája a bolo iba pár dní do Eurovolieb. Najbližší Mariánsky sviatok bol trinásty máj. Nič lepšie ani nemohlo byť a termín bol jasný. Je to také symbolické. Toto mariánske zjavenie bolo tak trocha "politické". Panna Mária pred 102 rokmi sa zjavila trom portugalským pastierikom v Portugalskej Fatime. Nie boháčom, ani politikom, premiérom, ani ministrom a prezidentom, ani kráľom a mocnárom tohto sveta. Cez to všetko, práve tieto deti dostali prisľúbenie, že ak Portugalsko bude zasvätené Panne Márií, bude uchránené od útrap prvej aj druhej svetovej vojny, čo sa aj naplnilo. Pravda a veľké veci nie sú zjavené mocnárom tohto sveta, ale deťom, nie preto, že im lepšie rozumejú, ale preto, že im bezhranične veria, a aby Boh takto ukázal silu svojho ramena. Dnešný človek už neverí ničomu, a keď, tak iba sebe, a to je potom aj často sklamaný. (Zo seba samého.)

 

Slovensko je členom EÚ a NATO – dokument Bezpečnostná stratégia Slovenska, kde sa definuje Rusko ako nepriateľ, sa vďaka SNS zatiaľ zdarne odkladá. Aký je Váš postoj k Rusku – myslíte, že Fatimské proroctvo sa už napĺňa? Ste za to , aby voči nemu ďalej pokračovali sankcie ekonomické?

 

Rusko nemôže byť označované za nášho nepriateľa. Túto rétoriku je nevyhnutné zmeniť. Tak ako to už zaznelo, sme proti Ruským sankciám. Sme za dialóg a spoluprácu s Ruskom. Dnešné Rusko nie je ani z ďaleka niekdajším Sovietskym zväzom.

Fatimské posolstvo sa napĺňa priam pred našimi očami, a to práve aj cez Rusko. Našťastie, kult Bohorodičky v Rusku je tak silný, že ten zvíťazil nad bludom. My sme svedkami tejto doby. Inak blud a s ním zničujúce násilie by nás všetkých nenásytne pohltil. Vďaka Bohu je to inak.

 

Ako sa dívate na ďalšie smerovanie zahraničnej politiky Slovenska?

 

Určite v dobrých vzťahoch s Ruskou federáciou a predovšetkým s našimi najbližšími susedmi. Nemôžeme viesť politiku nenávisti voči nikomu.

 

Znova trošíčka hypoteticky – je 29.2.2020, strana KDŽP - Aliancia za Slovensko uspela vo voľbách a má možnosť byť vo vláde – ktoré ministerstva sú pre KDŽP, z hľadiska jej priorít a Hodnôt také, do ktorých by chcela nominovať svojho ministra?

 

Zdravotníctvo, školstvo, poľnohospodárstvo, zahraničná politika.

 

Bude sa KDŽP - Aliancia za Slovensko uchádzať pred voľbami o podporu Aliancie za rodinu?

 

Áno, a nielen jej.

 

Vo svete nie je až tak netradičné, že sú odvolaní aj prezidenti krajiny. Na Slovensku sme takýto prípad odvolania prezidenta(ky) ešte nemali – myslíte, že by takáto situácia u nás mohla aktuálne nastať?

 

Myslím si, že áno. Doposiaľ sme tiež nezažili na Slovensku odvolanie arcibiskupa a stalo sa tak.

 

Ste dlhoročným riaditeľom hospicu Sv.Alžbety, kde sú ľudia, ktorí vedia, že je to ich posledná zastávka pred stretnutím s Bohom. Mohli by ste, skrz tohto Vášho každodenného sa stretávania s koncom životnej púte človeka, vysloviť zopár svojich myšlienok?

 

Pokúsim sa, ale skôr pri nejakom inom rozhovore. Bolo by to na dlho. Cez moju prácu a službu zomierajúcim, som denne konfrontovaný s utrpením a smrťou a niekedy aj radosťou. Hospic je miestom, kde máte možnosť duchovne rásť, ale aj padnúť. Pre mňa osobne je miestom dozrievania ľudskej duše. Nie je to ľahké, lebo obyčajne to ide cez bolesť, utrpenie a neraz aj strach a obavy a tomu sa len ťažko rozumie.

 

Fungovať ako strana, ktorá vznikla na „zelenej lúke“, je istotne finančne náročné – má už Vaša strana zriadený transparentný účet, na ktorí by mohli Vaši sympatizanti prispievať?

 

Číslo nášho transparentného účtu je SK 8209 000000 0051 5527 0622.K8

0000 0051 5527 22SKSK82090000000051552706228209000000005155270622

Budeme radi ak nás ľudia, firmy a jednotlivci finančne podporia, ale aj dobrou radou, modlitbou alebo obetou. Ďakujeme.

 

Kedy si myslíte , že sa KDŽP - Aliancia za Slovensko, prvýkrát zjaví v tzv. predvolebných prieskumoch?

 

Už sme v nich a dúfam, že aj ostaneme, aj keď prieskumy sú relevantné. Ak Vám postavím manipulatívnu otázku, odpoviete na ňu tak, ako ja chcem, aby ste odpovedali. Aspoň vo väčšine prípadov.

 

Chystá KDŽP – Aliancia za Slovensko v najbližšej dobe snem a čo sa na ňom bude prejednávať?

 

Áno. Jeho program zatiaľ ostáva tajomstvom.

 

Na koho sa majú obrátiť záujemcovia o členstvo v strane KDŽP – Aliancia za Slovensko a je možnosť byť aj oficiálnym sympatizantom strany?

 

Najlepšie cez internet, ale aj osobne. Áno, je možnosť ostať "iba" sympatizantom.

 

Ďakujem Vám za Váš Čas a odpovede na otázky.

 

S úctou Wittner Roland.

 

P.S: Je to môj 1. novinársky počin, preto poprosím diskutujúcich a hodnotiacich o zhovievavosť. Ďakujem.

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia