reklama

Oheň nás spasí...

Kate Mossová sa vrátila k historickým udalostiam 16. storočia vo Francúzsku, do čias náboženských vojen, ktoré ukončila až bartolomejská noc.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Kate Mossová ma nesklamala, to musím napísať hneď na začiatku. Výborný štýl rozprávania príbehu aj premyslené prepletanie osudov hlavných postáv drží čitateľovu pozornosť na vysokej úrovni. Napriek rozsahu 460 strán napätie nepoľaví ani na chvíľu. Prečítal som od Kate Mossovej "Labyrint", "Hrobka", "Citadela" a "Zimní duchovia". Chýba mi len "Čudákova dcéra", ale tá je z prostredia anglického vidieka.

Oheň nás spasí sa odohráva v 16. storočí na juhu Francúzska v meste Carcassonne, Toulouse a na hrade Puivert. Je to príbeh mladej Marguerite (Minou) Joubertovej a jej rodiny na pozadí prebiehajúceho nepriateľstva medzi katolíkmi a hugenotmi. Mladosť Minou je zahalená tajomstvami, ktoré sa postupne dostávajú na svetlo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Staneme sa súčasťou bojov, pri ktorých v Toulouse prišlo o život viac ako štyritisíc ľudí. Rovnako pôsobivé sú aj opisy intríg vysokých predstaviteľov cirkvi a hrozné aktivity inkvizície. Až neuveriteľné sú nepriateľstvá medzi ľuďmi, ktorí veria v toho istého Boha, len trochu inak. Natíska sa pri tom porovnanie s dnešnou politikou, lebo vtedy, ale aj dnes išlo hlavne o moc a bohatstvo, ktoré ju zabezpečuje. Len formy a prostriedky sú dnes "miernejšie", aj keď často nevyberané a pravda sa skrýva vo hviezdach.

Kniha je (už tradične) veľmi dobre napísaná, vrátane názvov kapitol, ktoré obsahujú dátum a miesto konania. Prispieva to k prehľadnosti.

Namiesto úryvku z románu len dve citácie:

- "Nie si taký hlúpy, aby si to nepochopil"... "Ide o peniaze a moc. To poháňa svet, nie viera."

- "V náboženskej vojne ide vždy o viac, než o náboženstvo."

V tejto knihe ide samozrejme aj o iné veci, teda lásku, manželstvo a iné medziľudské vzťahy. Nič však nie je prehnané, všetko v primeranej miere bez útokov na city čitateľa. Len opis mučiarne sa ťažko obíde bez nástrojov a zmučených tiel. Chýba len zmysel mučenia.

Kniha ma potešila a iste nie som a nebudem sám.

___

Kate Mossová, Oheň nás spasí, Ikar, 2019

Keďže sa dej knihy "Oheň nás spasí" odohráva v mojich známych mestách na juhu Francúzska, oživil som si spomienku na ne:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Carcassonne

Obrázok blogu
(zdroj: jj)
Obrázok blogu
(zdroj: jj)

Toulouse

Obrázok blogu
Obrázok blogu
(zdroj: jj)
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Puivert

Obrázok blogu
(zdroj: jj)
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Jozef Javurek

Jozef Javurek

Bloger 
  • Počet článkov:  886
  •  | 
  • Páči sa:  173x

Neoznačené fotografie na blogu výlučne z vlastnej tvorby (c). Inak je všetko vo hviezdach... "štandardný už tradičný bloger, s istou mierou poctivosti" (jeden čitateľ) Zoznam autorových rubrík:  SlovenskoČeský rajCestovanieFotografieHistóriaKultúraPoéziaPrózaMyšlienky, názoryBlogovanieTechnika a technológiaDomácnosťZáhradaZábavaZdravieSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu