Hazard v noci na rýchlostnej ceste R1. Chodec ako živý terč!

S kratšími dňami pribúdajú na cestách nehody, pri ktorých v tme auto zachytí chodca. Ako vidí vodič chodca bez reflexných prvkov si pozrite vo videu. Udalosť sa stala na rýchlostnej ceste R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou.

16.10.2019 08:58
debata (4)

VIDEO: Môže sa vodič na diaľnici vyhnúť chodcovi bez reflexných prvkov? Pozrite si dramatické video z rýchlostnej cesty R1.

Video

Prípadov, kedy sa chýbajúce reflexné prvky stali chodcom osudným je viacero. Košická polícia pred dvoma týždňami informovala, že neopatrný pohyb po tme, v jednom z jazdných pruhov štátnej cesty I/79, a bez akéhokoľvek reflexného prvku, sa 3.10. krátko pred 20.45 hodinou, na obchvate mesta Trebišov, v smere od obce Veľaty na obec Veľký Ruskov, skončilo tragédiou. „Pri zrážke nákladného motorového vozidla zn. Mercedes Sprinter a 55-ročného Trebišovčana, žiaľ, ťahal za kratší koniec chodec. Zranenia, ktoré pri zrážke utrpel, boli také vážne, že im na mieste dopravnej nehody podľahol. Vodič dodávky, ktorý si chodca v tmavom oblečení všimol na poslednú chvíľu, už aj napriek snahe zrážke nedokázal zabrániť. Na mieste bol podrobený dychovej skúške, ktorá však požitie alkoholických nápojov nepotvrdila. To, či alkohol požil nebohý chodec, bude zisťované pri pitve,“ informovala polícia.

V rovnakom období trenčianska polícia informovala, že vo večerných hodinách 2.októbra sa stala na ceste I/61 v katastri obce Brunovce, okr. Nové Mesto nad Váhom smrteľná dopravná nehoda. K dopravnej nehode malo dôjsť tak, že 58-ročná žena oblečená v tmavom oblečení, bez reflexných prvkov z doposiaľ nezistených príčin ležala na ceste v pravom jazdnom pruhu. „Vodič autobusu jazdiaci od obce Brunovce do obce Horná Streda následne narazil do ležiacej chodkyne bez reflexných prvkov. Pri dopravnej nehode chodkyňa utrpela ťažké zranenia, ktorým v nemocnici podľahla. Vodič autobusu bol podrobený dychovej skúške s negatívnym výsledkom,“ informovala polícia.

Polícia varuje účastníkov cestnej premávky!

Chodci sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky. A často na to nemyslia. Podceňujú reflexné prvky na oblečení, a to ich často stojí to najcennejšie, ich život. Najmä starší občania s obľubou nosia tmavé oblečenie. Neuvedomujú si, že vodič ich často uvidí, až keď je neskoro. Aj reflexný pás môže zachrániť váš život, aj keď sa možno nehodí k topánkam či kabelke. Okrem toho je nutné predvídať, prechádzať cez cestu na miestach na to určených, vyhýbať sa rizikovým úsekom, nepreliezať zábradlia a neriskovať. Deti sú hravé a páčia sa im farby. To by mali využiť ich rodičia. Pri kúpe oblečenia, školskej tašky či vaku myslieť okrem účelnosti aj na bezpečnosť, čo znamená ich viditeľnosť na cestách.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #auto #reflexné prvky #tma
Články podľa značiek