Znojmo je nádherný klenot južnej Moravy so stredovekým koloritom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Čo sa vám vybaví ako prvé, keď sa povie Znojmo? Väčšine pravdepodobne nič, nanajvýš, že ide o nejaké české, či moravské mesto… Iným však napadnú delikátne znojemské uhorky, niekomu historické podzemie, či kvalitné biele víno.
Pravdou je, že Znojmo je bezpochyby klenotom južnej Moravy a ponúka toho oveľa viac. Impozantné a fotogenické historické centrum, množstvo pamiatok, romantické dláždené uličky, spomínané unikátne podzemné chodby i lahodné víno a pivo z lokálneho pivovaru.
To všetko navyše leží na dosah nádhernej prírody Národného parku Podyjí.  Vyberte sa s nami na prechádzku po Znojme a zoznámte sa s jeho pokladmi. Najskôr takto virtuálne a veríme, že vás inšpirujeme a motivujeme na reálnu cestu 🙂

 

Znojmo. Kráľovské mesto s kráľovskými výhľadmi

Jedno z najstarších českých miest sa môže popýšiť po architektonickej, historickej i estetickej stránke pôsobivým centrom. Znojmo sa vypína na ľavom brehu rieky Dyje v kopcovitom teréne a v jeho jadre môžete obdivovať malebné meštiacke domy, dominantné sakrálne stavby i zachovalé hradné opevnenie.
Srdce Znojma je mestskou pamiatkovou rezerváciou a na jeho území sa nachádza až 167 kultúrnych pamiatok. V Znojme ošarpané domy nečakajte – naopak, mesto prešlo vkusnou revitalizáciou a dnes právom zažíva opätovný rozmach. V roku 2010 dokonca získalo prestížne ocenenie od Ministerstva kultúry „Historické mesto roku“.

Dominantou historického centra je majestátny Chrám sv. Mikuláša, ktorý nesmie chýbať na žiadnej pohľadnici Znojma. Ďalším symbolom mesta je neďaleko stojaca gotická Radničná veža. Je vysoká 79,5 m naskytne sa vám z nej pekný výhľad na mesto i široké okolie. Jej dolná vyhliadková ochodza je prístupná verejnosti od apríla do októbra za poplatok 35 Kč.
Kto túži pokochať sa fotogenickými scenériami, nemôže vynechať návštevu areálu Znojemského hradu. Jeho prehliadka vás vyjde 60 Kč. Priamo v areáli stojí kniežacia rotunda Panny Márie a sv. Kataríny, národná kultúrna pamiatka z konca 11. storočia. S ohľadom na citlivé fresky vnútri a mikroklímu je vstup prísne regulovaný. Vstupné je 120 Kč.

Prešli ste po hrade a túžite po malom oddychu? V bufete priamo na hradbách si môžete zakúpiť malé občerstvenie či nápoj a príjemne si posedieť s výhľadom na rieku Dyje, chrám sv. Mikuláša,  železničný viadukt a naozaj široké okolie. Táto vyhliadka patrí k najobľúbenejším miestam na večerné rande a v letných mesiacoch je tu príjemne živo.

Chrám sv.Mikuláša

Chrám sv. Mikuláša v Znojme.

 

Naskočte do turistického vláčika

Pohodlným spôsobom, ako si prezrieť celé Znojmo, je jazda turistickým vláčikom. Nedá mi nenapísať, že na rozdiel od predraženého bratislavského, tu premáva vláčik skutočne za symbolickú cenu.

  • vláčik jazdí od 1. 5. do 30. 9. denne od 9.00 do 18.00 h
  • okružná jazda trvá 85 minút
  • lístok stojí 70 Kč, rodinný lístok pre dvoch dospelých a dve deti vás vyjde 150 Kč

Vláčik vás prevezie skutočne veľkorysým okruhom, z ktorého stoja za zmienku dve zastávky. Tou prvou (a poslednou na trase) je Loucký klášter, resp. Znovín Znojmo. Spomínam ho najmä preto, že ide o návštevu miesta s neobyčajnou atmosférou. V tomto premonštrátskom kláštore na vás čaká okrem návštevníckeho centra, obrazovej galérie a vinárskeho múzea unikátna predajňa vín. Spojenie historického miesta s nespočetným množstvom fľaštičiek a fliaš lahodného vína je naozaj čarovné a odporúčam si počas pauzy zbehnúť do kláštora pre víno rovno s nákupnou taškou.
Ceny sú veľmi príjemné a kto je milovník vína, určite neodíde len s jedným. Jedna malá perlička, ktorá stojí za zmienku: v chladných a vlhkých priestoroch vinných pivníc pod kláštorom odpočíva vraj takmer milión fliaš znovínskych vín…

Druhou zastávkou, ktorá stojí za zmienku, je zastávka vláčika na ulici Přemyslovců pri Jihomoravskom múzeu. Vláčik tu má 20 minútovú pauzu, počas ktorej môžete navštíviť o pár metrov ďalej sa nachádzajúci Znojemský mestský pivovar s malou predajňou. História varenia piva v Znojme siaha až do 14. storočia. V súčasnosti pivovar varí prevažne nefiltrované pivo a rôzne špeciály, ktoré určite stoja za ochutnávku.

Znojmo a turistický vláčik.

Znojmo a turistický vláčik.

Loucký klášter v pozadí.

Loucký klášter v pozadí.

 

Nestraťte sa v podzemnou bludisku

Jednou z najzaujímavejších atrakcií Znojma je zaiste znojemské podzemie. História týchto chodieb siaha do 14. – 15. storočia a spája sa s praktickým účelom – kedysi mal každý dom v Znojme vyhĺbenú pivnicu, v ktorej skladovali obyvatelia v chlade potraviny. Pospájané boli sieťou chodieb, ktoré kedysi mohli merať až 90 km. Z nich sa dnes aktívne využíva 27 km a klasická trasa, prístupná verejnosti, meria 1 km.

labyrinte chodieb sa skrýva nejedno „prekvapenie“ v podobe naaranžovaných rakiev s kostrami nebožtíkov, mučiacich nástrojov spolu so zločincami, nevzhľadných škriatkov, modliaceho sa mnícha a iných divotvorností. Napriek trochu hororovému nádychu so zvukovým a svetelným sprievodom je návšteva vhodná aj pre deti – časť rekvizít v bludisku má aj rozprávkový charakter.
Dospelý zaplatí za vstupné 95 Kč, rodinné vstupné pre dve deti a dvoch dospelých je 115 Kč.

Podzemné chodby v Znojme.

Podzemné chodby.

 

Objavte panenskú prírodu Národného parku Podyjí

Poloha Znojma pri okraji národného parku Podyjí robí z mesta a okolia zaujímavú destináciu aj na viacdenný pobyt. Národný park Podyjí je totiž sám o sebe prírodnou atrakciou. Rozprestiera sa medzi mestami Znojmo a Vranov nad Dyjí a tvorí ho  riečne údolie s takmer nedotknutou prírodou v bohato zalesnenej krajine. Za rakúskymi hranicami naň nadväzuje park Thayatal.
Peších i cyklistov tu čakajú mimoriadne scenérie, rôzne skalné útvary, malebné meandre rieky Dyje so strmými brehmi a rozmanitá fauna i flóra.
V lete sa dá príjemne osviežiť vo Vranovskej priehrade, ktorá je jednou z najčistejších v Čechách a niektorí jej hovoria „moravský Jadran“. Je vhodná aj na vodné športy a rybačku, má pieskovú pláž s pozvoľným vstupom do vody a nájdete tu ubytovacie zariadenia pre menej náročných (kemp) až po penzióny či 3-hviezdičkové hotely.

 

Klenot českého baroka vo Vranove nad Dyjí

Vranovská priehrada leží pri meste Vranov nad Dyjí, ktoré sa určite oplatí navštíviť, ak zvažujete zo Znojma nejaký fakultatívny výlet. Ukrýva skvostný Státní zámek Vranov nad Dyjí, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Rozprestiera sa na vysokom skalnom brale nad riekou Dyje vo výške 76 m a pre svoju polohu získal prezývku „Zámok na nebesiach“ .
Z interiérov je pôsobivá najmä okázalá sála predkov rodu Althann (ktorá zámok vlastnila) z konca 17. storočia s prekrásne zdobenou kupolou.
Vstupné je pre dospelého 150 Kč, rodinné vstupné pre dvoch dospelých a max. 3 deti je 450 Kč (pozor, od novembra do apríla je zámok pre verejnosť uzavretý).

Vranov nad Dyjí

Vranov nad Dyjí.

Náš tip: Navštívte Znojmo začiatkom jesene
Znojmo je krásne v každom ročnom období, na jeseň má však osobité čaro a to najmä pre milovníkov vína.
V septembri sa tu koná Znojemské historické vinobranie, najväčšie svojho druhu v Českej republike. Okrem vinobrania si priaznivci lahodného moku prídu na svoje aj na rôznych vinárskych akciách spojených s degustáciou vína. Ide o tradičné „košty“ či otvorené vínne pivničky v okolí Znojma.
Obľúbeným výletom je vinársky degustačný okruh, ktorý môžete absolvovať pohodlne znojemským linkovým Vinobusom. Ten stojí na trinástich zastávkach, na ktorých môžete degustovať lokálne víno, kochať sa výhľadmi či navštíviť vínne pivničky. Čerešničkou na torte je zastávka v jedinečnej vinici Šobes, kde môžete ochutnať šobeské vína v autentickom prostredí. Celý okruh autobusom vás vyjde 150 Kč pre dospelú osobu.

Lepsiden.sk cestovaniePozrite si ďalšie CESTOVATEĽSKÉ TIPY.

 

Rotunda sv. Kateřiny

Rotunda sv. Kateřiny.

Vyhliadka pri Znojemskom hrade

Vyhliadka pri Znojemskom hrade.

Znojmo

Foto: Zuzana Holubcová, Pixabay


Zdielať

About Author

Avatar photo

Autorka si razí svoju cestu životom, na ktorej najviac odtlačkov zanechala v e-commerce segmente. Nepohrdne dobrou kávou a inšpiratívnym rozhovorom. Príležitostne blogerka, matka dvoch detí (nonstop) a z času na čas dobrovoľníčka v rodinnom centre Dlháčik.

Komentáre sú uzavreté.