Škoda iV

Označenie iV na zadku vozidiel automobilky Škoda prezrádza, že sa jedná o elektrifikovaný model, či už hybridný alebo čisto elektrický.

Pri príležitosti majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji konanom v roku 2019 v Bratislave, predstavila automobilka Škoda novú čiastkové značku nazvanú Škoda iV (čítaj: í vie). Písmeno „i“ v názve má označovať vlastnosti vozidiel Škoda, ktoré sú inovatívne, inteligentné, ikonické, inšpiratívne, individuálne a intuitívne. Písmeno „V“ v názve znamená vozidlo. Toľko marketingové vysvetlenie skratky, ktorá má odlišovať elektrifikované vozidlá od tých s konvenčným pohonom.

zkratka iV - Škoda Auto

Elektrifikovanými vozne sa v tejto súvislosti rozumejú ako hybridné vozidlá typu PHEV, tak vozidlá s čisto elektrickým pohonom typu BEV. Vedenie automobilky Škoda predpokladá, že podiel elektrifikovaných modelov bude rásť a v roku 2025 bude predstavovať 25% celkovej produkcie značky.

Pre vstup do „novej éry“ poslúžili Škode dva nové vozne: čisto elektrický automobil ŠKODA CITIGOe iV a vůz ŠKODA SUPERB iV s plug-in hybridným pohonom.

 Škoda SUPERB iV Škoda CITIGO iV

ŠKODA CITIGOe iV
Je prvý sériový čisto elektrický automobil značky Škoda v jej 124 ročnej histórii. Jedná sa o lokálne bezemisné mestské vozidlo typu BEV s elektromotorom s výkonom 61 kW s krútiacim momentom 210 Nm. Zdrojom energie je lítium-iónová batéria s kapacitou 36,8 kWh, respektíve 60 Ah. Tento akumulátor umožňuje vozidlu dojazd až 265 km meraných podľa režimu WLTP. Maximálna rýchlosť je 130 km/h a zrýchlenie z 0 na 100 km/h je za 12,5 s.

Dobíjanie: Rýchlosť dobíjateľných je závislá predovšetkým od typu použitej nabíjačky. Pri dobitie na 80% kapacity je najrýchlejší DC rýchlonabíjacie stanice, ktoré to trvá 1 hodinu. Dobíjanie na 80% u wallboxu na striedavý prúd s výkonom 7,2 kW trvá 4 hodiny a 8 minút, u domácej dobíjacia stanica s výkonom 2,3 kW trvá dobíjanie 12 hodín 37 minút.

Porovnanie hmotností konvenčného agregátu a elektropohonu:
Pri porovnaní elektromotora s motorom 1,0 MPI, ktorý sa používa pre konvenčné vozidlá CITIGO, je elektromotor v modeli CITIGOe iV veľkostne menšie, jednoduchšie na zástavbu, ale nečakane trochu ťažšie ako jeho spaľovací braček. Samotný elektromotor váži 54,1 kg, kdežto spaľovací motor 1.0 MPI má iba 50,5 kg. Elektromotora však stačí podstatne jednoduchšie a ľahšie jednostupňová prevodovka. Celkovo tak vychádza agregát s elektromotorom o cca 10 kg ľahší ako konvenčné, ktorý komplet s prevodovkou váži 80,2 kg. Pre úplnosť treba dodať, že batéria elektromobilu Citigo iV váži 248 kg, je umiestnená pod podlahou a zaberá aj miesto pod prednými sedačkami. Klasické Citigo má nádrž s objemom 35 litrov, cca 40 kg.

 

 

ŠKODA SUPERB iV
Ide o prvé vozidlo značky vybavený plug-in hybridným pohonom s dojazdom na elektrický pohon 55 km, kombinovaný dojazd je 850 km. Vozidlo má dva motory, benzínový 1.4 TSI s výkonom 115 kW a elektromotor s výkonom 85 kW. Maximálny systémový výkon v režime SPORT je 160 kW s krútiacim momentom 400 Nm. Lítium-iónová batéria je uložená v podlahe pred zadnou nápravou, má kapacitu 3,6 kW, respektíve 13 kWh. Emisie CO2 Škody Superb iV činí 40 g/km podľa metodiky WLTP.

Foto a zdroj: www.skoda-auto.cz
Kľúčové slová:
Škoda, elektromobilita, iV, Superb Citigoe