V lete dosiahli ceny nehnuteľností svoje historické maximum. Ekonómovia však nepredpokladajú, že by ich hodnota mala v blízkom období klesať. Práve naopak, ceny majú naďalej stúpať, avšak pomalším tempom. Experti predpokladajú, že v prípade krízy hodnota nehnuteľností poklesne, avšak kvôli absentujúcej výstavbe a veľkému záujmu o bývanie pravdepodobne čoskoro dosiahne pôvodnú vysokú hodnotu. Všetci sa však zhodujú na jednom – pri kúpe nehnuteľnosti vám pomôže hypokalkulačka.

Nie všetky hypotéky sú lacné

Zobrať si hypotéku je v tejto dobe skutočne výhodné. Aktuálne ponúkajú banky úroky okolo 1 %, niektoré dokonca podliezli pomyselnú 1 % hranicu. Pri výbere hypotéky však nevenujte pozornosť iba úroku, ale aj fixácii a dodatočným poplatkom. Banka vám za poskytnutie hypotéky môže naúčtovať poplatok aj niekoľko stoviek eur. Hypokalkulačka vám ukáže nielen výšku úroku, ale aj poplatky, ktoré sú s hypotékou spojené.

Pred vybavovaním hypotéky si nezabudnite dať na poriadok aj doklady k hypotéke. Čím skôr všetko potrebné banke predložíte, tým skôr úver na bývanie získate.