Skutočne napínavé: Najodpornejšie múzeum sveta je poriadnou výzvou pre žalúdok
Neoddeliteľnou súčasťou spoznávania cudzích krajín je aj ochutnávanie miestnej kuchyne. Obvykle lokálne špeciality pošteklia maškrtný jazýček aj ostatné zmysly, v mnohých kútoch však sveta však konzumujú aj pokrmy, ktoré pre našinca predstavujú priam adrenalínové dobrodružstvo. Mnohé z nich môžete ochutnať aj pod jednou strechou - v Múzeu odporného jedla.
Prvé Múzeum odporného jedla otvorili pred rokom v švédskom Malmö, v súčasnosti môžete jeho dočasnú pobočku navštíviť aj vo francúzskom Nantes a v americkom Las Vegas. Ako názov napovedá, na jednom mieste tu spoznáte tie najnechutnejšie pokrmy z celého sveta, od zhnitého žraloka z Islandu (Hákarl) až po neskutočne zapáchajúce ovocie durian z juhovýchodnej Ázie.
Autorom tejto neobvyklej myšlienky je americký psychológ Samuel West, ktorý stojí aj za sieťou Múzeí nepodarkov a nechutné pokrmy chcel pôvodne vystavovať len tri mesiace. Dôvodom boli najmä vysoké náklady – väčšinu exponátov treba takmer denne obmieňať. Pre veľký úspech sa však z dočasnej výstavy stala stála a Múzeum odporného jedla môžu odvážlivci navštíviť celoročne.
Expozíciu tvoria dve časti – výstavná a ochutnávková. V tej prvej spoznajú návštevníci asi 80 pokrmov z celého sveta zrakom aj čuchom, v druhej dostanú možnosť niektoré z nich aj ochutnať. Múzeum odporného jedla sa aj takýmto spôsobom snaží ukázať, že otázka chuti je veľmi individuálna a ľudia by mali aj v záujme ochrany životného prostredia prehodnotiť, čo je a čo nie je jedlé. „Možno nám zmena názoru na to, čo je odporné, pomôže v budúcnosti lepšie prijať udržateľné stravovanie.“ Napríklad aj také chrobáky, skvelý zdroj proteínov.
Okrem nich ale patrí k najzaujímavejším exponátom v múzeu živý kačací zárodok vo vajíčku z Filipín (balut), fermentovaný sleď zo Švédska (surströmming), pečené morské prasiatko z Peru (cuy), syr casu marzu zo Sicílie alebo mongolská Mary (ovčie oko v rajčinovej omáčke).
Labužníci určite ocenia aj pečenú tarantulu, kravský moč, surový býčí penis, žabacie smoothie či ďalšie delikatesy:
Niet divu, že súčasťou múzea je aj jedna neobvyklá tabuľa. Ukazuje, koľko dní sa tam už nikto nepovracal.
Autor: © Zoznam/ako
Zdieľať článok na FacebookuFoto: Instagram/disgustingfoodmuseum
Súvisiace články
Novinky.sk
Gurman.sk
TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.