Konferencia sa skončila, ďakujeme vám za sledovanie. 

Záverečná diskusia

13:55 "Budeme mať nového ministra financií, aké odporúčanie by ste mu dali?", pýta sa T. Szalay. "Začať sa pasovať so zmenami motivácie v zdravotníctve," hovorí D. Zachar. "Reforma zdravotných poisťovní by naštartovala pozitívne zmeny," tvrdí P. Visolajský. "Otvorená myseľ, tímová práca a komunikácia," želá si M. Lapuníková. "Nech je to skúsený človek, líder a má víziu," uzatvára odporúčania V. Dvorový. 

13:50 "Stratifikácia nie je všeliek," hovorí M. Lapuníková. Systému chýba vízia a stratifikácia je len jeden nástroj, ktorý k nej dopomôže. 

13:45 Svet zdravia už menšiu stratifikáciu realizoval, hovorí V. Dvorový. "Stratifikácia nie je matematický proces presunu ľudí, je o zlepšovaní procesov," dodáva. 

13:35 "Pokiaľ nedôjde k reforme ambulantnej starostlivosti, stratifikácia je hazard," tvrdí Peter Visolajský. "Slovenské zdravotníctvo potrebuje v prvom rade reformu zdravotného poistenia," dodáva. 

13:30 "Súkromný sektor má možnosť nastaviť si case-mix a ošetrovať iba vybraných pacientov," hovorí M. Lapuníková. V. Dvorový oponuje, že nastavenie case-mix je mýtus - práve o riešení tohto problému je stratifikácia. "Špičkové nemocnice nemôžeme mať v každom okrese," dodáva V. Dvorový, čo zožalo potlesk publika. 

13:15 "Penta na rozdiel od štátnych nemusela svoje nemocnice dofinancovávať," tvrdí Vladimír Dvorový. Nemocnice vykonávajú tiež stratové činnosti, pretože sú zahrnuté v rámci ich koncepcie. "Z privátneho sektora som donútený minúť iba toľko, koľko mám, pretože mi nikto nedá viac," hovorí V. Dvorový. 

13:05 M. Lapuníková tvrdí, že štátne nemocnice dosahujú vysoké straty aj z dôvodu, že úhrada z poisťovní je často nižšia ako reálne náklady na výkon. Napríklad za transplantáciu pečene dostanú 25-tisíc eur, no tá stojí o desiatky tisíc eur viac. Tento rok ich majú spraviť 60. 

12:55 "V zdravotníctve chýba leadership a koncepcia," hovorí V. Dvorový. Zdravotníctvo je podľa neho téma pre premiéra. 

12:50 Začína sa posledný panel konferencie. Zúčastňuje sa ho: MUDr. Vladimír Dvorový, generálny riaditeľ ProCare a Svet zdravia, Miriam Lapuníková, generálna riaditeľka, Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, MUDr. Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia, Dušan Zachar, analytik, INEKO

Štát sa rozhýbal

11:50 Do projektu zdravia investovala Penta 221 miliónov eur. 250 miliónov eur plánuje investovať do Borov. Jozef Mathia priznáva, že investície do nemocníc sú vyššie, ako očakávali. 

11:40 "Dá sa za 200 mil. postaviť dobrá nemocnica?" pýta sa moderátor Jozefa Mathiu z Penta Investments. Ten odpovedá "áno". "Projekt novej nemocnice ťahal dopyt," pokračuje J. Mathia. Hrubú stavbu plánujú ukončiť v roku 2020. 

11:15 "Univerzita Komenského bude mať novú nemocnicu v Martine po 130 rokoch," hovorí M. Antošová. Očakávané náklady sú na úrovni 236 mil. eur, z čoho 50 percent zaplatí Európska investičná banka. 

11:00 "FNsP F.D.Roosevelta plánuje investovať 104 miliónov eur do ďalšieho rozvoja," predstavuje plány nemocnice M. Lapuníková. 

10:40 Peter Blaškovitš, generálny riaditeľ, NCZI hovorí, že od 1.1.2018 sa vydalo 90 miliónov elektronických receptov, 20 miliónov elektronických záznamov z vyšetrení. 

10:35 Panelu sa zúčastnia: Peter Blaškovitš, generálny riaditeľ, NCZI, Miriam Lapuníková, generálna riaditeľka, Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, Martina Antošová, riaditeľka, Centrum pre podporu vedy, výskumu a vývoja, Jesseniova lekárska fakulta UK, nová Univerzitná nemocnica Martin, Jozef Mathia, investičný manažér, Penta Investments, Nemocnica novej generácie Bory v Bratislave, MUDr. Peter Kenderessy, MUDr. Ladislav Laho, Fórum nezávislých názorov, iný pohľad na medicínu. 

Nedostatok personálu

10:15 M. Jankechová kontruje, že ministerstvo pracuje na pomoci pre zahraničných lekárov. Podľa rezortu však ide iba o parciálne riešenie. 

10:10 Miroslav Pipíška hovorí, že na jeho oddelení v Nemecku sú z 12 lekárov iba 4 Nemci. Marián Petko dodáva, že v Bardejove majú v nemocnici 10 zo 107 Ukrajincov. V Čechách majú projekt Ukrajina, ktorým zvyšujú svoju ponuku lekárov. Naopak, na Slovensku sa im kladú pod nohy polená, dodáva M. Petko. 

10:00 "Ak si niekto myslí, že stratifikácia vyrieši personálny problém, je na veľkom omyle. Nevidíme prínos tejto legislatívy. Stratifikácia nie je reforma zdravotníctva. Nefunguje ambulantný systém a potom nemocnice preťažujeme," tvrdí M. Kollár.  

9:55 Miroslav Pipíška, primár nemocnice v Nemecku hovorí, že odišiel preto, lebo ako študent zarábal viac na stavbe ako začínajúci lekár. Lekár v Nemecku má peniaze a status. "Ako sa Slováci stavajú k lekárom, odmietam," dodáva M. Pipíška. 

9:45 "Ako sa darí novej nemocnici Bory získať zdravotnícky personál?" pýta sa Tomáš Szalay. "Nemocnica Bory má ambíciu priniesť zmeny v slovenskom zdravotníctve. Záujem o prácu v nej je veľký," odpovedá Jana Palenčárová (Svet zdravia). "Veľa nových pracovných pozícií budú tvoriť z ľudia, ktorí sa vrátia na Slovensko," dodáva J. Palenčárová. 

9:35 "V prvom rade nám chýbajú relevantné dáta", hovorí Iveta Lazarová (SK SaPA). "V horizonte 10 rokov nám odíde tretina sestier, ktoré nemáme kým nahradiť, iba 15 percent sestier má menej ako 35 rokov," dodáva I. Lazarová. 

9:20 "Lekárov je nedostatok a sestier ešte viac. Kedy začneme konať?" pýta sa Marián Kollár, prezident SLK. "Prijatie nových študentov na štúdium samé o sebe nepomôže. Musíme im poskytnúť lepšie podmienky, ináč aj títo odídu. Potrebujeme nastaviť odmeňovanie. Bavím sa na tom, keď niekto chce zrušiť mzdový automat," pokračuje M. Kollár. 

9:15 V nemocniciach združených v ANS je najmä nedostatok lekárov, hovorí Marián Petko (ANS). Veľké fakultné a univerzitné nemocnice majú naopak prebytok lekárov, no nedostatok sestier. Dnes končí štúdium 700 lekárov, potrebujeme 1 200. Táto medzera sa každým rokom zväčšuje. Každý rok potrebujeme prijímať o 500 študentov medicíny viac. 

9:10 Monika Jankechová (MZ SR) hovorí, že stav personálu v niektorých zdravotníckych profesiách je alarmujúci. 

9:00 Čoskoro sa otvorí panelová diskusia na tému chýbajúceho personálu. V paneli vystúpia: prof. Monika Jankechová, riaditeľka, Odbor zdravotníckeho vzdelávania, MZ SR, MUDr. Marián Petko, prezident, Asociácia nemocníc Slovenska, MUDr. Marian Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory, Jana Palenčárová, personálna riaditeľka projektu nemocnice novej generácie Svet zdravia Bory, Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, MUDr. Miroslav Pipíška, hlavný lekár pre anesteziológiu a intenzívnu medicínu, Zwickau a Lichtenstein/Saschen, Nemecko

Online prenos z TREND konferencie Zdravotnícky manažment 2019

Personál Zdroj: TREND

Kvalita v zdravotníctve

17:15 "Zmena myslenia nikdy nepríde, zmena príde iba s motiváciou a tú ponúka DRG," hovorí MUDr. Daniel Hodyc, partner, Advance Healthcare Management Institute. 

16:50 "Keď mzdovú politiku nastavuje premiér alebo predseda parlamentu, nie je možné zaviesť mechanizmus odmeňovania na základe kvality," hovorí Róbert Hill, medicínsky riaditeľ ProCare a Svet zdravia. 

16:30 Prof. MUDr. Robert Hatala, prednosta Kliniky kardiológie a angiológie, NÚSCH, hovorí o nedostatku kardiológov na Slovensku. Slovensko je v počte kardiológov na počet obyvateľov na chvoste Európy. Napriek tomu väčšinu času kardiológovia riešia hypertenzie, ktoré má riešiť všeobecný lekár. Potrebujeme viac kardiológov, ale aj odbremenenie od iných diagnóz aby sa mohli venovať vážnym kardiologickým ochoreniam. Dôležitá je následná starostlivosť. 

16:05 V paneli ako prvý vystupuje Miroslav Bdžoch, generálny riaditeľ sekcie zdravia Ministerstva zdravotníctva. Hovorí o tom, že základným cieľom zdravotnej starostlivosti je zvýšenie hodnoty. Tá je definovaná ako hodnota pre pacienta delená nákladmi na tvorbu hodnoty. Už zbieranie informácii a zverejňovanie údajov posúva systém dopredu. Zásadným neduhom je fragmentácia systému zdravotníctva. Väčšinu zdravotnej starostlivosti čerpá pacient v ambulantnej a primárnej starostlivosti, nie v nemocnici. Cieľom by mala byť integrácia systému zdravotnej starostlivosti. 

Online prenos z TREND konferencie Zdravotnícky manažment 2019

Kvalita Zdroj: TREND

Peniaze do zdravotníctva

15:20 Pomohol by zdravotníctvu zákaz zisku zdravotných poisťovní? "Ak by sme mali zakázaný zisk, tak priemerná nemocnica s obratom 20 mil. eur dostane 11 600 eur navyše. Priemerná ambulancia s príjmom 5-tisíc eur by mala vyššie tržby o 35 eur. Vyriešilo by to všetky problémy zdravotníctva?" pýta sa Martin Kultan. 

15:10 "Štátne nemocnice vygenerujú 100 miliónovú stranu bez ohľadu na to, koľko peňazí do nich smeruje. V čom je problém?" pýta sa T. Szalay. "Ak chceme mať spokojných Slovákov, netreba robiť nič. Ak ale chceme mať zdravších Slovákov, treba tri štvrtiny štátnych nemocníc sprivatizovať," odpovedá Martin Kultan. 

15:05 Michal Špaňár: "Trvalá rozpočtová improvizácia je vražedná. Teraz sa máme rozprávať o rozpočte na rok 2021, nie na rok 2019". 

15:00 Martin Kultan (Dôvera) by investoval do úrovne vzdelávania, zlepšil by podnikateľské prostredie a zabezpečil vymožiteľnosť práva, čo by spôsobilo, že Slovensko by sa stalo ekonomicky vyspelejšie a to by následne zvýšilo kvalitu zdravotníctva. Zdravotníctvo nepotrebuje viac peňazí, potrebuje istotu ich predvídateľnosti. 

14:30 Martin Smatana (IZP): "Implementácia zlyháva, dodatočné zdroje kvalitu zdravotníctvu zvýšiť nemusia. Najvyšší rozpočet, ktorý tu kedy bol sa musel dvakrát dofinancovať. Ak rátame len zákonné valorizácie miezd, infláciu a starnutie, tak rozpočet na rok 2020 musí byť vyšší o 232 mil. EUR. Ak zarátame plánované reformy, navýšenia a dofinancovanie, rozpočet sa musí ďalej zvýšiť o 167 mil. eur, súbor opatrení má na druhej strane usporiť 148 mil. EUR. Celkový nárast je teda 251 mil. EUR na rok 2020. Veľmi ťažko sa plánuje, keď sa rozpočtuje len na rok dopredu. Zdravotníctvo roky nemá ucelenú víziu ani stratégiu.Systém financovania zdravotníctva je ako pyramídová hra. Môžeme šetriť akokoľvek veľa, ale pokiaľ nebudú vstupovať noví hráči, tak hra raz skolabuje. Bez viac detí, bude ťažké systém v budúcnosti financovať." "

14:25 Začína sa diskusia na tému peňazí v zdravotníctve, ktorej sa zúčastňujú: Martin Smatana, riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky, Miriama Letovanec, riaditeľka Implementačnej jednotky úradu vlády SR, Ľubica Hlinková, generálna riaditeľka VŠZP, Martin Kultan, generálny riaditeľ ZP Dôvera a Michal Špaňár, predseda predstavenstva Union zdravotná poisťovňa.

Online prenos z TREND konferencie Zdravotnícky manažment 2019

Peniaze Zdroj: TREND

Odovzdávanie cien Najlepšia nemocnica

14:15 V kategórii najlepších univerzitných a fakultných nemocníc skončila na treťom mieste Univerzitná nemocnica Martin. Na druhom mieste sa umiestnila Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok. Na prvom mieste skončila Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosvelta Banská Bystrica.

14:10 INEKO odovzdáva ceny najlepším nemocniciam roka 2019. V kategórii všeobecných nemocníc skončila na treťom mieste Nemocnica Poprad. Na druhom mieste skončila Ľubovnianska nemocnica. Najvyššiu priečku dosiahla Nemocnica Košice-Šaca.

Online prenos z TREND konferencie Zdravotnícky manažment 2019

Ocenenie nemocnica roka Zdroj: TREND

Panel o stratifikácii nemocníc

12:20 Silvia Pekarčíková, ktorá zastupuje samosprávne kraje, tvrdí, že sa nehovorí o zrušení nemocníc, ale o ich profilácii. "Stratifikácia áno, ale rozumne," ukončuje svoj prejav Silvia Pekarčíková.

12:00 Marián Petko z Asociácie nemocníc Slovenska hovorí, že nemocnice nemajú dostatok personálu a dochádza k živelnej stratifikácii. "Najväčší problém je, že sa zrušila cestovná mapa pacienta. Argumentácia, vyber si vlastného poskytovateľa je zábavná," pokračuje M. Petko. "Pacienta nemá priviesť záchranná služba do najbližšej nemocnice, ale do nemocnice, kde dostane adekvátnu zdravotnú starostlivosť," pokračuje prezident ANS. "Na stratifikácii sa peniaze neušetria, najprv treba investovať peniaze a až potom sa zvýši efektivita," dodáva. "Každú chvíľu príde nejaký (politický) génius, dopadové štúdie však neexistujú," M. Petko kritizuje niektoré politické plány.

11:50 Igor Pramuk zo Sveta zdravia hovorí o dôležitosti kvality, ceny, dostupnosti a udržateľnosti. Treba brať do úvahy nekonečné potreby a obmedzené zdroje.

11:45 M. Štofko hovorí, že reštart zariadení, s ktorými sa na určité výkony zrušia zmluvy, bude možný. Musia však už v prvom roku dosiahnuť 50 percent minimálneho limitu daných výkonov. "Nebudú sa odzmluvňovať nemocnice, iba výkony," dodáva.

11:30 Začína sa panelová diskusia o stratifikácii nemocníc. Diskusie sa zúčastňuje Michal Štofko z ministerstva zdravotníctva, Marián Petko z Asociácie nemocníc Slovenska, Igor Pramuk zo Sveta zdravia, Tomáš Gottvald z Nemocnice Pardubického kraja, Marián Faktor zo ZP Dôvera a Silvia Pekarčíková z odboru zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja.

Online prenos z TREND konferencie Zdravotnícky manažment 2019

Panel stratifikácia Zdroj: TREND

Politické strany o zdravotníctve

10:40 Krížové vlastníctvo. PS/Spolu je za zákaz krížového vlastníctva, štátne krížové vlastníctvo je podľa PS/Spolu v poriadku. Jana Cigániková (SaS): „Vlajková loď PS/Spolu je úplná somarina. Pravidlá majú platiť pre všetkých, problém je slabý štát". „Prekáža vám chobotnica okolo Penty, no neprekáža vám chobotnica okolo štátu,“ dodáva J. Cigániková. „Štát si nerobí dobre svoju robotu,“ pridáva sa Tomáš Drucker z Dobrej voľby. Podľa OĽANO je nezmysel ísť retrospektívne do zákazu krížového vlastníctva, riešením je silný štát. S tým súhlasí aj Za ľudí. „Hlavným investorom musí byť štát,“ dodáva KDH.

10:35 V diskusii sa rieši zisk poisťovní. KDH je za reguláciu zisku poisťovní. Podobne aj Za ľudí, nemusí to však nutne znamenať úplný zákaz zisku. PS/Spolu hovorí o zadefinovaní zodpovednosti poisťovní. Obmedzenie zisku pevným percentom je podľa SaS správnym riešením.

10:25 „Stratifikácia je jediná cesta, ako zo situácie von,“ hovorí Andrea Letanovská (Za ľudí). Stratifikáciu podporuje aj KDH. Ján Hencel však dodáva, že ju treba spojiť s riešením ambulantnej siete. J. Cigániková (SaS) sa k myšlienke pripája. „Treba nastaviť vymožiteľnosť plnení od poisťovní. Aký nástroj má štát na to, aby stratifikáciu zrealizoval?“ pýta sa T. Drucker (Dobrá voľba), čím spochybňuje tvorbu zisku poisťovní. „Musíme sa pozerať na zmenu financovania,“ dodáva T. Drucker.

10:20 „Program KDH má presah na sociálnu oblasť a oblasť školstva,“ hovorí Ján Hencel. „Za najvážnejší problém považuje KDH starnutie populácie a nadmerné pribúdanie chronických ochorení,“ dodáva. „Najdôležitejší parameter je stredná dĺžka dožitia v zdraví a bez jej riešenia nie je možné zdravotníctvo riešiť,“ pokračuje J. Hencel.

10:10 „Za ľudí zverejnilo svoj program zdravotníctva včera,“ hovorí Andrea Letanovská. „V systéme sú obrovské vnútorné rezervy, hovorí sa až o 1,5 miliardy eur. Tri hlavné body nášho programu sú: individuálny plán pacienta, kvalita a čas. Individuálny plán: pacient je v systéme stratený. Chceme investovať do primárnej sféry, aby všeobecní lekári mali väčšie slovo pri liečbe pacienta. Kvalita: dnes je motivačné dodávať kvantitu, nie kvalitu. Všetci by mali byť motivovaní dostať odmenu za vyliečenie pacienta. Čas: pacienti nestíhajú časové okná, mesiace trvá, kým pacientov začneme liečiť.“

10:05 „V čom je OĽANO originálne?“, pýta sa T. Szalay. „Ešte dôležitejšia ako reforma nemocníc je reforma ambulantnej a primárnej sféry, ktorá momentálne kolabuje,“ odpovedá Marek Krajčí (OĽANO).

9:55 „V akom stave je dnes zdravotníctvo?“ pýta sa T. Szalay T. Druckera. „Máme problém v toľkých oblastiach, že tri priority to nevyriešia,“ odpovedá T. Drucker. „Stratifikácia nie je odpoveď na všetko,“ dodáva.

9:53 Oskar Dvořák z PS/Spolu hovorí, že na programe zdravotníctva robia dva roky. Podporia zákon o stratifikácii, pokiaľ ho podporia aj poslanci SMERU-SD.

9:51 „Čo sú tri najdôležitejšie ciele reformy zdravotníctva podľa Sas?“ pýta sa Tomáš Szalay Jany Cigánikovej. Tá odpovedá, že na reforme robili tri roky. „Prioritou je ustanovenie nároku pacienta, stabilizácia financovania a personálu a stratifikácia nemocníc,“ odpovedá J. Cigániková.

9:50 Začína diskusia predstaviteľov politických strán o zdravotníctve. Panela sa zúčastňuje: Jana Cigániková (SaS), Oskar Dvořák (PS/Spolu), Tomáš Drucker (Dobrá voľba), Marek Krajčí (OĽANO), Andrea Letanovská (Za ľudí) a Ján Hencel (KDH).

Online prenos z TREND konferencie Zdravotnícky manažment 2019

Konferencia ZM Zdroj: TREND

Prejav ministerky

9:45 „Bude Andrea Kalavská po marci 2020 v politike?“, pýta sa T. Szalay. „Verím, že budem opäť lekárkou,“ odpovedá ministerka.

9:40 Tomáš Szalay z HPI sa pýta: „Je tu odborný konsenzus, že stratifikácia je potrebná.“ V čom je problém pri jej realizácii? „V populizme, zavádzaní a klamaní ľudí. Keď niekomu poviete, že sa zatvárajú nemocnice, je to zavádzanie,“ odpovedá ministerka.

9:36 „Ak neprijmeme Marshallov plán, bude len horšie. Niektoré nemocnice sú na hrane. Mám odvahu a chuť zobrať zodpovednosť za zmenu,“ s týmito slovami ministerka končí svoj prejav.

9:35 „Reforma sa nerobí pred voľbami, hovoria kritici. A kedy sa robí? Životnosť ministra zdravotníctva na Slovensku je dva roky,“ ministerka obhajuje reformu pred jej schvaľovaním v parlamente.

9:30 „Bežný človek bude mať garantované viaceré výhody, ktoré momentálne neviem garantovať,“ hovorí ministerka. Andrea Kalavská obhajuje stratifikáciu nemocníc a hovorí o svojej vízií, ako dokáže reforma zlepšiť a zefektívniť fungovanie zdravotníctva.

9:25 „Tento materiál je konsenzom väčšiny odborníkov. Je to to najlepšie, čo vieme poskytnúť“, pokračuje Andrea Kalavská. „Budem sa snažiť presadiť reformu, lebo súčasný systém je neudržateľný,“ dodáva.

9:20 „Stále je priestor na menšie zmeny zákona a stratifikácie nemocníc. Teraz je čas na systémovú zmenu slovenského zdravotníctva. Ak sa nespraví teraz, kedy sa spraví?“ pýta sa ministerka.

9:15 „Musíme pristúpiť k reorganizácii a systémovej zmene“, hovorí ministerka. „Nie je možné, aby všetky lieky boli pre všetkých zadarmo. Aby v každom malom meste bola kvalitná nemocnica,“ pokračuje.

9:10 Ministerka spomína minuloročnú tému: Marshallov plán - komplexný plán reformy, bez ktorého nie je možné zlepšiť fungovanie zdravotníctva. Ministerka hovorí, že sa rok snažila priniesť do zdravotníctva zmeny.

9:00 Čoskoro sa začne prejav ministerky zdravotníctva Andrei Kalavskej.

Online prenos z TREND konferencie Zdravotnícky manažment 2019

Andrea Kalavská Zdroj: TASR

Popis a program konferencie

Andrea Kalavská má pred sebou najdôležitejší krok svojej ministerskej kariéry – presadiť zákon, ktorý odštartuje stratifikáciu nemocníc. Ak sa jej to podarí, jej meno sa bude na dlhé roky spájať s najdôležitejšou reformou slovenského zdravotníctva. V dobrom aj v zlom. Ako hodnotí svoje šance i šance celého zdravotníctva?

Čo chystajú politické strany?
Zdravotníctvo bude nesporne jednou z hlavných tém volebného programu každej relevantnej politickej strany. Diskusný panel ich zástupcov ukáže, kde vidia príčiny súčasného stavu, a zistíte, aké kroky si pre pacientov a zdravotníkov pripravili, keď prevezmú zodpovednosť za zdravotníctvo. Diskusia vám zároveň poskytne možnosť reagovať na ich názory a tlmočiť im svoje stanoviská.

Zázračné slovo stratifikácia
Slovo stratifikácia (riadená i neriadená) sa skloňuje vo všetkých pádoch a v budúcich mesiacoch sa všetko ešte zintenzívni. Reforma má pacientovi priniesť vyššiu kvalitu starostlivosti a nemocnice sa už začínajú na zmeny pripravovať. Lenže stratifikácia prekreslí zdravotnícku mapu Slovenska a ovplyvní život v regiónoch. Sú na to pripravené? Aké sú slabé miesta reformy a aké sú riziká, že napokon sa rozptýli dostratena?

Je to aj o peniazoch
Ako je to vlastne s financiami v zdravotníctve? Je ich naozaj dostatok alebo pravdu majú tí, čo sa po voľbách chystajú naliať do sektora ďalšie stovky miliónov? Ako vnímajú finančné prostredie zdravotné poisťovne a ako môže štát prispieť k finančnej stabilite celého sektora? Kde vidia riziká, ktoré by mohli ovplyvniť zmeny v zdravotníctve? Čo by mal podľa nich urobiť štát? A dokáže dofinancovať tento rok?

Kvalita na prvom mieste
O budúcnosti nemocníc a ich oddelení rozhodne kvalita. Hoci indikátory kvality v rámci stratifikácie ešte nie sú na svete, je najvhodnejší čas sústrediť sa na túto otázku a byť pripravený, keď príde čas. Pretože vyššiu kvalitu nik nedosiahne zo dňa na deň, ide o dlhodobý proces, ktorý musia zvládnuť všetci zamestnanci.

Ľudia chýbajú všade
Fakty o nedostatku ľudí v zdravotníctve netreba opakovať. Riešenia sú nielen náročné, ale aj dlhodobé. Zdravotníci očakávajú lepšie pracovné podmienky, adekvátne odmeňovanie aj spoločenský status. Podľa niektorých analýz lekári už prestávajú byť problémom (aspoň na západe Slovenska), no čoraz akútnejšie sú sestry. Je to naozaj tak? Pomôcť by mohli aj kolegovia zo susedných krajín, lenže aj pre nich musí byť slovenské zdravotníctvo atraktívne a byrokratické prekážky minimálne. S pracovnou silou navyše zamieša aj pripravovaná stratifikácia – s pozitívnymi, ale aj s negatívnymi dopadmi.

Štát sa rozhýbal. Bolo načase
Hoci je okolo novej nemocnice v Bratislave opäť trochu ticho, snaha štátu investovať do svojich nemocníc je evidentná. Martin, Banská Bystrica a ďalšie modernizácie za desiatky miliónov eur potvrdzujú, že štát prijal výzvu komerčného sektora a chce tromfnúť konkurenta. Rozhýbala sa aj elektronizácia zdravotníctva. Budova nemocnice Sveta zdravia v Bratislave medzitým rastie do výšky a prvých pacientov chce prijať v roku 2021. V každom prípade – víťazom tohto súperenia bude pacient.

Záverečná diskusia
Čo by ste odporučili novému ministrovi alebo ministerke zdravotníctva? V záverečnej debate zdravotnícki manažéri a lekári zhrnú najzaujímavejšie podnety z konferencie a naznačia cestu, akou by sa mohlo v budúcich rokoch uberať slovenské zdravotníctvo.

Vítame vás na online prenose z TREND konferencie Zdravotnícky manažment 2019. Viac o podujatí nájdete na stránke konferencie.