Stavebné povolenie, ktoré aktuálne vydal Ružinov, sa týka šiestich stavebných objektov – podzemnej garáže, rozšírenia nákupného centra, dvoch administratívnych budov Pribinova X a Pribinova Y, rezidencie Riverside na nábreží Dunaja a spomínaného mrakodrapu Eurovea Tower.

Celý projekt Eurovea 2 developera J&T Real Estate je rozsiahlejší, zahŕňa aj úpravu verejných priestranstiev a dopravy v okolí. Ďalšími stavbami bude aj kongresové centrum či ďalšia polyfunkčná budova Ganz House s bytmi a kanceláriami.

Beh na dlhé trate

Vybavovanie povolení pre pokračovanie projektu Eurovea bol beh na dlhé trate. Najprv predošlý starosta Starého Mesta Radoslav Števčík krátko pred koncom svojho funkčného obdobia podpísal mrakodrapu územné rozhodnutie.

Postup však kritizovala nová starostka Zuzana Aufrichtová. Mestská časť pod jej vedením projekt stopla, ale nakoniec ho predsa len povolila. „Nesúhlasím s týmto stavom, ale nemám mandát a ani zákonnú moc, aby som to zvrátila. Upozorňujem okresný úrad, aby sa tými podmienkami a okolnosťami zaoberal,“ vysvetľovala.

Mrakodrap môžu stavať. Eurovea Tower má záverečné povolenie

Eurovea 2 Zdroj: JTRE

Voči projektu Eurovea 2 prišlo zároveň viacero odvolaní, ktoré musel posúdiť okresný úrad. V júni tohto roka zamietol všetky námietky a územné rozhodnutie sa tak správoplatnilo.

Jedným zo subjektov, ktoré doručili odvolanie, bola aj mestská časť Ružinov pod vedením bývalého starostu Dušana Pekára. Ten mrakodrap kritizoval od začiatku a nesúhlasil s výškou, ktorú naplánoval developer.

„Mestská časť Bratislava – Staré Mesto nedala účastníkom konania možnosť, aby sa pred vydaním rozhodnutia mohli vyjadriť k doplnenému podkladu,“ písalo sa v odvolaní podpísanom D. Pekárom. Mestská časť mala viac námietok, argumentovala tiež tým, že projekt nie je v súlade s územným plánom.

Bol to práve Ružinov, ktorý už povedením súčasného starostu Martina Chrena rozhodoval o stavebnom povolení pre Eurovea 2, hoci 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa