Porsche Taycan 4S: Na svete je ‘lacná‘ verzia. Na výkone i tak nešetrí

Po premiére najvýkonnejších modifikácií prvého elektrického Porsche prichádza na rad slabší a lacnejší Taycan. V dojazde sa ale kompromisy nerobili.

15.10.2019 06:00
debata
Nová základná verzia Taycanu sa od výkonnejších... Foto: Porsche
Porsche Taycan 4S - 2019 Nová základná verzia Taycanu sa od výkonnejších líši mierne upraveným nárazníkom a čiernymi prahmi či difúzorom.

Na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom predstavilo Porsche svoj prvý čisto elektrický model. A aby neboli pochybnosti, že nový Taycan je najlepším elektrickým autom na svete, prezentovalo ho hneď vo dvoch najdrahších modifikáciách – Taycan Turbo a Taycan Turbo S. Ich omračujúce výkony na úrovni 500 a 560 kW im zabezpečujú šprint na stovku za úžasných 3,0, respektíve 2,8 sekundy. Samozrejme, sú aj najdrahšie. Za Taycan Turbo zaplatia zákazníci 152 136 a za Turbo S až 185 456 eur. Až teraz prišiel na rad „základný“ Taycan 4S.

Vzhľadom na extrémne parametre svojich súrodencov však dokáže aj s nižším výkonom stále držať krok s najrýchlejšími 4-dverovými kupé planéty. Taycan 4S bude dostupný opäť vo dvoch verziách. Tá nižšia má batérie s kapacitou 79,3 kWh a dojazd 407 km. Verzia s batériami Performance Plus si požičala batérie s kapacitou 93,4 kWh z verzií Turbo a Turbo S, čo znamená dojazd 463 km. Ide teda o verziu s najväčším dojazdom, pretože Turbo zvládne 450 a Turbo S „len“ 412 km. Nižšia spotreba energie je daná o čosi nižším výkonom.

Kabína má v sérii obrovský zakrivený displej... Foto: Porsche
Porsche Taycan 4S - 2019 Kabína má v sérii obrovský zakrivený displej virtuálneho kokpitu a 10,9-palcový displej infotainmentu.

S menšími batériami poskytuje Taycan výkon 390 a s väčšou kapacitou 420 kW. Zaujímavé pritom je, že oba zvládnu akceleráciu na 100 km/h za identické štyri sekundy a dosiahnu rovnakú maximálnu rýchlosť 250 km/h. V oboch prípadoch používajú novinky dva elektromotory, z toho zadný v kombinácii s dvojstupňovou prevodovkou. Ten je ale o 80 mm kratší. Predný pracuje s prúdom 300 a zadný 600 ampérov. O potrebnú trakciu a stabilitu sa stará integrovaný systém Porsche 4D Chassis Control.

Taycan 4S používa odlišné 19-palcové kolesá. Aj... Foto: Porsche
Porsche Taycan 4S - 2019 Taycan 4S používa odlišné 19-palcové kolesá. Aj tie sa podieľajú na fantastickom súčiniteli odporu vzduchu Cd 0,22.

Súčasťou je aj trojkomorové pneumatické odpruženie PASM (Porsche Active Suspension Management). Brzdová sústava používa predné kotúče s priemerom 360 mm na predných a 350 na zadných kolesách. Šesťpiestikové strmene sú lakované červenou farbou, čo je jedna z mála exteriérových odlišností v porovnaní s Turbom. Mierne upravený je tiež nárazník, prahy a zadný difúzor. Pokryté sú čiernym lakom. Špecifické sú aj aerodynamicky optimalizované 19-palcové kolesá, ktoré sa podieľajú na fantastickom súčiniteli odporu vzduchu Cd 0,22.

V sérii Taycanu 4S sú matricové LED svetlá PDLS Plus (Porsche Dynamic Light System Plus). Interiér si zachováva obrovský zakrivený virtuálny kokpit aj 10,9-palcový displej infotainmentu. Za príplatok si môžete dopriať aj ďalší pred spolujazdcom. Polokožené čalúnenie je vyrobené z umelých materiálov. Sedadlá možno nastavovať v ôsmich smeroch. Zákazníci zaplatia v Nemecku za nový základný Taycan najmenej 105 607 eur. Prvé kusy k nim dorazia v januári.
Porsche Taycan 4S - 2019
Porsche Taycan 4S - 2019
+7Porsche Taycan 4S - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #Porsche Taycan
Články podľa značiek