Pridať recept

Paradajková polievka s okrou

Paradajková polievka s okrou
Zdroj: Henrieta_Peškovičová_Kundrátová

ingrediencie

1 ks
väčšia šalotka
250 ml
paradajková šťava
5 ks
okra
1 ks
mladá malá cuketa
1 PL
sušený cesnak
2 ks
bobkový list
rozmarín, bazalka, koriander
1 ks
paprika
cukor, olivový olej, čierne korenie, soľ

postup

Okra, menej známa pod oficiálnym názvom “ibištek jedlý“, je výborná zelenina. Na slovenskom trhu ju dostať málokedy, dokonca mimo Bratislavy asi veľmi ťažko. No i napriek tomu vás chcem inšpirovať s touto výnimočnou zeleninou, dá sa totiž dopestovať aj slovenskej pôde. Okra sa chuťovo podobá na papriku, kamarátke chutí ako paprika a uhorka a chrúme ju vraj surovú, mne surová nechutila. Fakt je, že surová môže byť fajn, ak ju dopestujete a odtrhnete priamo zo záhonu. Vtedy je chrumkavá, nie je drevnatá. Keď som ju pestovala, nepamätám sa, žeby som ju chutnala. Iba uvarenú. Okra je výborné zahusťovadlo, pôvodom z africkej kuchyne, často súčasťou aromatickej indickej kuchyne. Zrniečka vytvoria pri varení číru, gélovitú tekutinu, podobnú ako škrob.. Túto okru som kúpila v Rakúsku. Vedela som, že budem robiť paradajkovú polievku a tak sa mi už len kvôli receptu hodila nová ingrediencia. Okru však môžete dostať aj sterilizovanú v paradajkovej omáčke či v olivovom oleji. Tak som sa s ňou stretla úplne prvý krát s toustom a proseccom na parížskom nábreži Seiny. Dodnes si pamätám na jej šťavnatú a výraznú chuť. Naozaj je to výborná zelenina.

1.

Šalotku nakrájame nadrobno, okru na kolieska. V rozpálenom hrnci na olivovom oleji osmahneme šalotku. V momente jej sklovitej farby pridáme cukor s cesnakom a nasekaným rozmarínom.

 
2.

Skaramelizujeme, pridáme paradajkovú šťavu (rozmixované paradajky), bobkový list, papriku skrojenú na polovicu a okru.

Paradajková polievka s okrou
Paradajková polievka s okrou
Zdroj: Henrieta Peškovičova
Paradajková polievka s okrou
Paradajková polievka s okrou
Zdroj: Henrieta Peškovičova
3.

Varte kým nie je polievka sladkastej chuti. Ak máte tlakový hrniec, použite ten. Papriku si môžete nakrájať aj na malé kúsky, ja ju kvôli deťom vyberám, nemajú ju radi varenú.

4.

Polievku celkom pred odstavením dochutíte mäkkými bylinami podľa chuti a nastrúhanou cuketou.

5.

Vždy na záver pridám do paradajkovej polievky za lyžicu kvalitného olivového oleja. Netuším prečo, ale chutí mi tak lepšie . Ku polievke sa skvelo hodí domáci chlieb, alebo bylinkové krutóny.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
kubilu
14.10.2019 13:15 | |
+1 -0
Nemám rada olej (ani olivový) do polievky. Aký je to len výmysel! Urobí to len mastné fľaky na inak dobrej polievke. A urobiť to doma, tak ma vyhodia - špeciálne priateľ tieto oleje (olivový, lanový, konopný atd) absolutne neznáša.